Kinder-kosmo-kookboek by jubileum Erasmusfestival

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-11-2008 | Gewijzigd op: 02-11-2008
Inhoud
Opzet festival 2008
Bezoek prinselijk paar
Kinder-kookboekproject ihkv Erasmus 3 november 2008
Nieuwe editie festival 2008 in Rotterdam/Den Bosch
projecten voor scholen
Vàclav Havel naar Den Bosch
--------------------
Opzet festival 2008
Het Erasmusfestival vindt om het jaar in Den Bosch plaats. Deze editie staat in het teken van  de nieuwe kosmopoliet, de wereldburger.
Het festival begint met een prijsuitreiking door prins Willem Alexander in Rotterdam.Daar ontvangt op 7 november 2008 de Britse schrijver, journalist  Ian Buruma erkenning voor zijn bijdragen  aan het denken over cultuur, moraal, politiek en godsdienst.
Dit jaar staan in een bijzonder perspectief de weredlreizigers Marco Polo [1254-1324] en Ibn Battoeta [1304-1369].
Aan openbare bibiotheken  en schoolbibliotheken wordt  de jubileumuitgave, een vierdelige album over de reizen van Polo en Battouta  ter beschikking gesteld.
Bezoek prinselijk paar.
De Rijksvoorlichtingsdienst maakt bekend dat op zaterdag 8 november 2008 prins Willem Alexander en prinses Máxima de uitvoering van het Nederlands Danstheater zullen bijwonen. zie hieronder.
zondag 9 november 2008 bezoekt de Tsechische president Václav Havel de opvoering van zijn toneelstuk 'Het vertrek' in TheateradParade.

Kosmo -kookboek van scholieren 2 november 2008
Twee groep basisschoolleerlingen gaan via de reisverslagen van Ibn Battoeta [*Tanger, 1254-1324] kennis opdoen over de Oosterse culturen. Dat gebeurt dmv een lesbrief waarin zij met recepten en beeldmateriaal uit die landen [India, Marokko en Syrië in aanraking komen. Hun kennis wordt verwerkt in een werkstuk dat de baiss vormt van een kinder-kosmo-kookboek. De illustraties van dit kookboek verzorgen studenten van het Koning Willem 1-College die allochtonen Nederlanders in beeld vastleggen.
Op maamdag 10 november 2008 is de presentatie van dit kosmo-kookboek in het Koning Willem1-College.
Jubileum

Komend najaar vindt in Rotterdam en Den Bosch het Erasmusfestival plaats dat een jubileum doormaakt. Onder het landelijk thema ‘De Nieuwe Kosmopoliet’ staat ’s-Hertogenbosch met een festival [8-20 november 2008] in het teken van deze thematiek. Op het programma staan dans, theatrale lezing van ‘Het Vertrek’ van Vàclav Havel, muziek, een boek, exposities en een congres.

Voor de 50ste keer wordt op 7 november 2008 in Rotterdam de Erasmusprijs toegekend. De Brits/Nederlandse journalist en politiek commentator Ian Bruma [*1951] heeft de eer dit laureaat [€ 150.000] te ontvangen vanwege ondermeer zijn [redactionele] aandacht voor probleemsituaties in Oost-Azië. Bruma, hoogleraar in Leiden en begiftigd met een ere-doctoraat in Groningen, ontving in 2006 de Los Angeles Times Book Prize voor zijn boek The Murder in Amserdam [Theo Van Gogh].


Erasmus werd -waarschijnlijk- in 1467 in Rotterdam geboren, en kwam voor studie [Latijnse school] op zijn 17e voor krote tijd naar Den Bosch. Erasmus is in op 12 juli 1536 in Bazel overleden en aldaar begraven.

Oud-president Vàclav Havel op Erasmusfestival
Burgemeester Rombouts vertelde in zijn speech bij het Bourgondisch  eerbetoon aan oud-minister Gerrit Braks -8 september 2008- over de hoge positie die de stad inneemt: op sportgebied 1e plaats, qua toerisme 3e plaats, podiumkunsten -na Amsterdam en Utrecht - 3e plaats .
Den Bosch is de 2e festivalstad van het land, aldus de burgemeester die een vooraankondiging hield over het Erasmusfestival van november aanstaande . Daar zal op zondag 9 november Vàclav Havel de premiëre bijwonen van zijn laatste toneelstuk 'Het vertrek'.

Voor een overzicht van de laatste festivals  klik op Bastion Oranje  
Projecten  voor scholen klik op Erasmus

Terug naar boven