Desiderius Erasmus terug in 's-Hertogenbosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-12-2006 | Gewijzigd op: 26-07-2010
Erasmus was een van de Bossche zonen, maar staat helaas niet zo bekend als dé filosoof/schrijver die hij uiteindelijk geworden is. Daar gaat wat aan gebeuren met uiteenlopende activiteiten. Erasmus studeerde onder meer aan de Latijnse School [soort gymnasium in de Kerkstraat].
Voor artikel 'Gouden Erasmussfestival november 2008 klik op Gouden festival
Hieronder de festivals van 2000, 2002 en 2004 [inkl. symposium 'Islam en homosexualiteit'] en 2006. 

Op de Stationsweg [zuidzijde] staat een reeks fotopanelen opgesteld met foto's van bewoners van de nieuwe lidstaten. De foto's van Steven Snoep maken deel uit van een expositie 'Europese nieuwe', die in Brabantse centra het Erasmusfestival markeren.
-foto's © paul kriele, 15 oktober 2004.

Berichten:
Modeshow in Provinciehuis: Addy van den Krommenacker naar Milaan 3 december 2006.
Affiches in Casinotuin en op Parade  / den bosch, 25 28 november 2006.
Gedichten van basischolieren ['t Schrijverke'] vormgegeven door studenten/ [Koning Willem 1-College] 28 november 2006.
'Lof der Zotheden in Theater adParade/ den bosch, 24 november 2006.[Bezoek Máxima & Willem Alexander]
Opening festival 2006/ den bosch, 23 november 2006.
Workshop kostuums [ Noordbrabants Museum] kostuumexpo [Provinciehuis] den bosch, 23 november 2006
Erasmusfestival 2006  den bosch, 16 en 31oktober 2006. 
Erasmus onecht kind 10 augustus 2005
Festival van 2004:
Symposium Islam & Homosexualiteit    9 november 2004
7 deugden 7 hoofdzonden    6 november 2004
Rombouts haakt in op actualiteit [moord op Theo van Gogh]- Bij Gala van de Dans - 5 november 2004
Erasmusfestival 2004 
uitreiking laureaten -4 november 2004
Erasmus de persoon/c.v.
Onecht kind..
Rotterdams standbeeld
Erasmusfestival 2002
Erasmusfestival 2000
Fotowedstrijd Erasmusfestvial
Novembermusic 2002
----------------------------------
Addy van den Krommenacker naar Milaan / den bosch, 3 december 2006. 
De Bossche modeontwerper Addy van den Krommenacker bereidt plannen voor om in september 2007, tijdens de modeweken in Milaan, zijn eerste collectie prêt à porter te presenteren. De voorbereidingen begonnen al tijdens zijn modeshow in Hilversum [18 november 2006], waar een Italiaanse deputatie zich over de samenwerking kwam oriënteren. Dit nieuws maakte Sandra Reemer, bevriend met de Bossche modeontwerper, tijdens de modeshow in het Provinciehuis vanavond bekend. Daar werd door haar ihkv het Erasmusfestival voor 550 gasten een duo-show van Frans Molenaar en Addy van den Krommenacker [zijn 4e private label] gepresenteerd.
Na afloop bedankte de voorzitter van de stichting Erasmusfestival ’s-Hertogenbosch, Harry Peeters, de sponsoren, alle medewerkers en het ambtelijk apparaat voor hun bijdrage tot het welslagen van het festival dat in 2008 de 50ste – landelijke - en de 5e -Bossche - editie beleeft. ‘Dit Erasmusfestival’ aldus Peeters vormt een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van de stad.’  Rombouts en de ook aanwezige wethouder van Financiën Roderick van de Mortel –al verwijzend naar de Bossche ’kanjer’, die 4 jaar geleden als modeontwerper begon - toonden zich trots een dergelijk talent in ‘huis’ te hebben. Maar gezien het nieuws over Milaan ‘…moeten we dat nog zien te behouden,’ aldus Van de Mortel.
De speciale gasten, vlnr. wethouder Roderick van de Mortel met echtgenote Jolanda Moonen. Rechts boven: het echtpaar Rombouts en rechts Clemens van der Ven en prof van der Geld.  foto's © gerard monté, 3 december 2006.
 


Links boven:gedeputeerde Wim Luijendijk en rechts Sandra Reemer, die bevriend is met de Bossche modeontwerper, opende, de ene officieel als gastheer en Sandra als presentatrice de show. Sandra was uiteraard gekleed in een creatie van Addy. 
Sandra kent Frans Molenaar nog uit de tijd dat ze plaatjes presenteerde en produceerde en in de studio haar muziek opnam. In die tijd heeft Frans Molenaar haar gekleed. 


foto's © gerard monté, 3 december 2006.

Luijendijk begroette de 550 gasten in deze 'geweldige ambiance'. De gedeputeerde zei vereerd te zijn met de aanweizgheid van twee tonaagevende ontwerpers. Voor de een is het een uitje en voor de ander een thuiswedstrijd.
Maar terzijde moet wel even worden opgemerkt dat de organisatie -zeker Addy van den Krommenacker, die al eerder in de Orangerie een show ten beste gaf- de keuze op die sfeervolle ambiance in de St. Jozefstraat had laten vallen. Maar mevrouw May-Weggen wilde per see dat de modeshow [als afsluiting van de Erasmusweek] in haar Provinciehuis zou worden gehouden. Een eclatante misser was natuurlijk dat ze een paar dagen voorafgaand aan deze happening via haar secretaresse liet weten dat ze niet aanwezig kon zijn...

De modellen van Frans Molenaar

De avond rond Design werd geopend door Ted Reuver, bestuurslid van het Erasmuscomité 's-Hertogenbosch en directielid van de Design Akademy Eindhoven.Reuver lichtte de opzet toe waarom deze modeshow ihkv het Erasmusfestival plaatsvond. Het thema is Design waarin de vormgeving centraal staat. In die keuze wordt ingehaakt op de ontwerpen [vormgeving] van de laureaat 2006 Pierre Bernard, die in zijn grafische ontwerpen ook vaak ruimtelijk bezig is.  

Op de affiches die in de stad zijn opgehangen heeft de Fransman Bernard de universele taal van design uitgebeeld. 
Op de foto's het  binnenplein van het Paleis van Justitie.
 foto's © gerard monté, 3 december 2006.
 


Aan het slot van dit deel van de modeshow volgde er een ovationeel applaus voor deze modekoning, zoals de voorzitter van het Bossche comité Erasmusfestival sprak. 'Molenaar is een modemeester, een meester in het vak en een meester in de opleiding van Jong talent. Molenaar stelt zijn kunde en kennis in dienst van jong talent. Peeters vertelde dat er in het land 10.000 basisschoolleerlingen op de een of andere manier betrokken zijn bij Erasmus. -
 
foto's © gerard monté, 3 december 2006.
 

De modellen van Addy van den Krommenacker

Hierboven groot geprojecteerd de aankondiging van de show door Addy van den Krommenacker. De ontwerpr presenteerde zijn modelijn voor 2007. Dat werd gedurende de hele show ondersteund door filmbeelden, van onder meer de Oscaruitreiking, omdat zijn show de subtitel meekreeg van A tribute to the Akademy Award.
foto's © gerard monté, 3 december 2006.

Bij zijn presentatie koos Addy als 'maintheme' muziek van Henri Marricone 'Once upon a time in the West'. 'Ik vind dat een prachtige, een beetje vergeten melodie. Daarom koos ik dat nummer als leidraad.'-


Hulde door het publiek en voldoening bij de modellen.
foto's © gerard monté, 3 december 2006.
'De show is een verhaal', lichtte hij aan Bastion Oranje toe. 'Ondermeer reizen, de Oscaruitreiking en en James Bond. De Bondserie is geïnspireerd op de sixties met goud en glitter. Ik kies niet specifiek voor een periode. Maar ga meer uit van de kleuren zoals de zwart/witlijn waarmee de show startte. Op het eind koos ik voor de meer bolvormige, de Organsa's en de taften. Daar kon ik wat meer volume in de modellen kiezen. Daartussen door heb je de pasteltinten in zachte kleuren, wit en roomkleuren langs zien komen.' 

Links: in de afsluiting burgemeester Rombouts en Sandra Reemer. Rechts onder:  voorzitter Harry Peeters  van de stichting Erasmusfestival
Links -onder borel na afloop in de Bois le Duczaal.


foto's © gerard monté, 3 december 2006.
 

In de afsluiting mocht burgemeester Rombouts nog een zegje doen. Nadat de mobieltjes tijdens de show waren afgezet, nodigde de burgemeester de gasten op het eind van de show uit om de telefoons weer in te schakelen. Dat deed Rombouts niet zonder bedoeling. Ivm met het programm Restauratie'' van de AVRO [zaterdagavond 2 december 2006], vroeg hij de aanwezigen naar het nummer 0909 8880 te bellen, of een SMS te sturen naar 7227 met SINTJAN, waarmee ze de Sint Jan [nog tot woensdag 6 -12-2006] aan een miljoen euro konden helpen. 

Gedichten van basischolieren ['t Schrijverke'] vormgegeven door KW 1-College studenten  28 november 2006.
In de bibliotheek aan de Hinthamerstraat hangen posters met gedichten. Dat is een van de manifestaties die hoort bij het Erasmusfestival. en kreeg als titel 'De Naam van de dingen'. Die gedichten zijn geschreven door leerlingen van groep 7 en 8 van 't Schrijverke /de Leeuwen 2e Jaars Studenten van het Koning Willem 1-College van de studierichting scw-abc hebben die gedichten afgebeeld en vormgegeven en in een lijst gehangen. Die lijsten zijn in de bieb tentoongesteld.


Hierboven: op de rechterfoto: de tekening 't Vogeltje met gedicht van Pascal van Leur ['t Schrijverke'/De Leeuwen] en in beeld gebracht door Loes Molhuizen [KW 1-College] .
 Links onder:  'De Stinklucht' van Mathijs Veltman ['t Schrijverke/De Leeuwen] in beeld gebracht door Lauri Verstappen.   foto's © paul kriele, 28 november 2006

De winnaars bij de gedichten zijn in volgorde van 1e - 3e prijs:Louka Somers, Jan Vos en Melanie Schumacher. Die bij de vormgeving: Lio de Bruin, Brit van Nerven en op een gedeelde 2e en 3e plaats eindigden: Ron van den Akker en Lisa Louwers.

Lof der Zotheden’ in TheateradParade  24 november 2006.  
Zaterdagavond 25 november 2006 voltrok zich in aanwezigheid van prinses Maximà en prins Willem Alexander in het TheateradParade het programmaonderdeel ’Design van de Dans. Daarbij waren vele genodigden uit het politieke, culturele en zakelijke leven aanwezig, evenals een groot deel betalende bezoekers.
Dat programma bestond na de pauze uit een voorstelling van het Nederlands Danstheater II met ‘If I told him’ en ‘Subject to change’.Voor de pauze beleefde, zoals burgemeester Rombouts het in zijn speech trots memoreerde, Den Bosch de wereldpremière van ‘Dreaming about you’ door het Nationale Ballet onder regie van Hans van Manen. Die speech was deels in het Frans gericht tot de vrijdag in Amsterdam met de Erasmusprijs gelauwerde Franse graficus Pierre Bernard.
De vermaarde balletmeester Hans van Manen, die eerder [2002] het Erasmuslaureaat ten deel viel, werd na de voorstelling van die première door een nagenoeg tot de nok toe gevulde Theaterzaal gehuldigd, evenals overigens de balletdansers en danseressen, die –zoals in de zaal te beluisteren viel- enkele adembenemende acts op het toneel zetten.Na de pauze gaf eerst cabaretière Sanne Wallis de Vries ook enkele zotheden à la het boulevardblad Privé ten beste.
Daarna volgde de overhandiging van het eerste exemplaar van het uit drie albums bestaande ‘Lof der Zotheid’. Dat gebeurde door Rombouts’- Leuvense [zusterstad] -collega Tobback, die in een geestige speech de beider vriendschappelijke samenwerking, met name rond dit festival op de korrel nam. ‘We hebben daarover - nog wel in Chalet Royal -lang [meer dan vijf gangen] moeten vergaderen,’aldus Tobback. Die bekende dat Leuven slechts op minieme wijze [klein beeldje] Erasmus gedenkt. Maar nu is hier hét moment om de gedachtenis aan Erasmus tot leven te wekken’.
Leuven houdt overigens aanstaande woensdag zijn ‘Erasmusdag’. 


Hierboven:  de aankomst van het koninklijk paar in de begroeting door Hanja Maij-Weggen en burgemeester Rombouts. -
De overhandiging van het eerste exemplaar van de driedelige uitgave 'Lof der Zotheid' door burgemeester Louis Tobback van Leuven aan resp. prins Willem Alexander en Pierre Bernard.
- foto's © peter van gogh [boven] en paul kriele [onder], 25 november 2006.

Start Erasmusfestival Den Bosch met onthulling Pierre Bernardaffiches / 23 november 2006.
Donderdagmorgen 23 november 2006 [11.30 uur] werd de Bossche editie van het tweejaarlijkse Erasmusfestival geopend. Dat gebeurde onder meer op het Stationsplein door drie streetdancers van G-base, Seda Gungon [16 jr.] en Glenalee Wever [16 jr.] en de 17 jarige Sanae Orchi [leerlingen van het KW 1-College]. De formatie G-base staat in de stad al bekend om zijn prestaties en prijzen.
Op de Stationsweg hangen acht affiches van Pierre Bernard die dit jaar als grafisch ontwerper gelauwerd is met de Erasmusprijs 2006. In zijn werk als graficus/ontwerper benut de Fransman Bernard de ruimte. Vandaar dat deze editie van het festival zich veelal afspeelt in de ruimte of dat aspect als leidraad heeft. Deze expo - ’Erasmus in de stad’- heeft ook parallellen in het Paleiskwartier en de Casinotuin, en werd kort daarop door wethouder Rodney Weterings officieel onthuld.  Affiches in Casinotuin, Stationsweg, Paleiskwartier en op Parade  / den bosch, 25 28 november 2006.

De Casinotuin.
 
-foto's © gerard monté, 25 november 2006.

de Parade

Affiches van Pierre Bernard die opgesteld staan op in de Parade.-foto's © gerard monté, 29 november 2006.


De Stationsweg
Op de Stationsweg hangen een achttal affiches van Bernard waarop de vrijheid van menings uiting, de tolerantie en de artisticiteit van deze Franse graficus tot uiting komen.Bernard was een fervent tegenstander van doctrinaire systemen, zoals dictaturen en het communisme.

Op de Stationsweg werd de expositie van affiches die op diverse plaatsen in de stad te zien zijn, geopend door wethouder Rodney Weterings. in aanwezigheid van de voorzitter van de stichting Erasmusfesitval Harry Peeters.
foto's © paul kriele, 23 november 2006.

Paleis van Justitie
 

De affiches van Bernard op binnenplaats van het Paleis van Justitie. Daar staan Big Brother van Max Ernst en Hibou. Midden de tekeningen van Matali Crasset, die als architect van het interieur van het SM's een expositie 'Jardin Artificiel' heeft in het SM's. - foto's © gerard monté 23 november 2006.

Workshop kostuum maken [ Noordbrabants Museum] kostuumexpo [Provinciehuis]   23 november 2006
Donderdag 23 november 2006 begeleiden Anne-Marie Brogtrop en Sanna Reichert de workshops kostuums maken in een van de zalen van Het Noordbrabants Mseum aan de Waterstraat. Zij waren de mentoren, die -na een studie mode- zich ook nog eens specialiseerden kostuomontwerp. Bij hen was als stagiair Sanna Versteeg, die een opleiding Fashion Design volgt. 

Aan de workshops namen een 25 tal leerlingen van het Koning Willem 1-College deel [niveau 2], die daar de studie 'helpende welzijn' of welzijn en zorg volgen, waarin '...al veel creatieve vorming is opgenomen,' aldus de begeleidende docent Claudia Beulen. 'Het is natuurlijk heel bijzonder dat deze meisjes zich manifesteren in mode, terwijl ze een studie welzijn en zorg volgen.'

 


Hierboven: Er waren drie kamers/ateliers ingericht. In elke kamer speelde zich wel wat af, zoals het samenstellen van de kleding en het uitzoeken van de materialen. Die waren gehaald van Vindingrijk en/of de Kringloop [recycling spullen]. 
In kamer 1 was ook het naaiatelier en de studiekamer van Erasmus. Daar kon men zich bezinnen en haar gedachten laten gaan over de aanpak in deze workshop. Aan de muur hingen uitspraken die Erasmus in zijn tijd gedaan heeft. 
Links onder: de studente Fashion Design  Sanna Versteeg en haar 'assistente' Sibel Dogan. 

- foto's © paul kriele, 23 novemaber 2006.

In drie kamers van 'de Waterstraat' waren settings gemaakt . ' s Morgensvroeg was er al volop [merendeels recylcing] materiaal klaar gelegd. De mentoren hadden als opzet bedacht een atelier van Erasmus na te bootsen. En '....wij willen dat alle talenten benut worden,' beklemtonen beiden.

Hierboven: de groep , ook van de opleiding Welzijn & zorg van het Koning Willem 1-College die bezig is aan de afwerking van het kostuum 'Bloemenpracht'.  - foto's © paul kriele, 23 november 2006.


Modeshow in het verschiet
Er heerste een grote drukte in die kamers bij ons bezoek. De leerlingen waren erg geboeid en actief bezig. De creativiteit straalde er al af, want de twee constuums waar deze groep mee bezig was bevonden zich in de fase van voltooiing. Er bleken deze week vier groepen te zijn, die elk twee costuums zouden maken. De ontwerpen worden tijdens de modeshow [3 december 2006] van Frans Molenaar en Addie van den Krommenacker in het Provinciehuis getoond. 
Er stonden koffers gevuld met stoffen en papieren plastic kleden. Op tafels lagen boeken over de tijd waarin Erasmus - vijf eeuwen geleden -geleefd heeft en aan de muren hangen afbeeldingen van gelegenheden waarbij die kleding gedragen werd.  
Aan meer eiegentijdse voorbeelden van modeshows kun je zien dat er allerlei stoffen in de ontwerpen verwerkt zijn. Het is allemaal rotzooi wat hier ligt, ' vertelt Anne-Marie Brogtrop laconiek. Het materiaal is ons door de Kringloop en Vindingrijk geschonken. Ze wijst naar de hoeden op de foto's die van groene kool of van een vergiet zijn gemaakt en een costuum dat uit oude tijdschriften of van klimop en papier is geconfectioneerd. 
Links: Dit kustuum kreeg de ontstuimige naam 'Spaanse Passie', vanwege de kleuren en de flamenco-achtige rouches.  Rechts: mentor Anne-Marie Brogtrop die zich verschool achter deze creatie 'Delfts Blauw', een naam ontleend aan de kleuren en de klompen, die op de foto nauwelijks zichtbaar zijn.
- foto's © paul kriele, 23 november 2006.
 

Jaren 1500-sfeertje
In een andere hoek hangt een moodboard. Dat is een bord met afbeeldingen om in de stemming [in the mood] te komen. Bij d eopen haard die daar naast staat zit een van de leerlingen te peinzen naast een portret van Erasmus. Op die manier wordt dat atelier van de grote filosoof en wijsgeer wel erg realistisch. 
De bedoeling is in ieder geval, dat de leerlingen inspiratie zouden opdoen en zich zouden kunnen inleven aan/in de sfeer die hier geprobeerd is na te maken.
De student Dave van Gent van de metaalopleiding [lassen] aan het KW 1-College heeft de basis voor deze kostuumpoppen gemaakt. Van ijzer vlocht Dave heel kunstig acht stellingen.

Links boven: het costuum 'Bloemenpracht. tevens weerspiegeld. Rechts boven een groepsfoto van de leerlingen met mentor Anne-Marie Brogtrop.
Rechts: Dit kostuum is geplaatst voor een affiche met allerlei historische afbeeldingen van kostuums, die als inspiratie dienen.  

foto's © paul kriele, 23 november 2006.

Humanisme
Erasmus is de grondlegger van het humanisme, legt Brogtrop uit. In zijn tijd werd men voor het eerst bewust van zichzelf. Men ging zich verzorgen in de kleding. En de mentor wijst op de spiegel, die behalve de mens in zijn gedaante en opmaak ook een mooi beeld geeft van het werk dat er in dat 'atelier van Erasmus' aan de gang is. Dus de keuze van een workshop met constuums uit die tijd, lag tamelijk voor de hand . 
poppen met allure
Het resultaat laat zich tegen twaalven al zien. De costuums en de meiden staan klaar voor de fotosessie. De ene figuur heet 'Spaanse Passie', de ander 'Bloemenpracht'en nog een die is uitgerust met twee keramieken klompen, kreeg de naam ' Delfts blauw', wat iets zegt over de samenstelling de kleuren en de allure die deze figuren uitstralen. .

Erasmusfestival 2006 
 31 oktober 2006.  
Uniek en historisch waardevol is de heruitgave [facsimile] van de op eigentijdse manier samengestelde driedelige ‘Lof der Zotheid’. Dat boek van de Erasmus, die kort in Den Bosch een studie volgde [Latijnse School], verscheen krap 500 jaar geleden. Dit vorig jaar door Ton Meulman en prof. Dr. Harry Peeters bedacht idee verschijnt op zaterdag 25 november 2006 tijdens de première van de balletvoorstelling ‘Dreaming about’. Vormgeving is dit jaar het thema van het festival, die dus ook de leidraad vormt van deze facsimile van 1515.Op deze eerste – Bossche - dag van het twee jaarlijks festival zal prins Willem Alexander het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Alexander is –als opvolger van zijn grootvader Bernhard –regent van de Stichting Praemium Erasmianum. En de grafische vormgever de Fransman Pierre Bernard is dit jaar de winnaar van de Erasmusprijs.

De 1e band is de heruitgave van 'Lof der Zotheid', een boek dat verscheen in nagenoeg alle talen. Het heeft -qua leesbaarheid -de eeuwen doorstaan. Een vriend van Erasmus, Hans Holbein de Jongere, maakte er tekeningen bij. In 2006 hebben opnieuw vijf kunstenaars zich door die tekeningen laten inspireren. Onder hen Paul van Dongen en Guido Ceelen uit Tilburg. Met de vertaling van de 'Lof der Zotheid' [Sun 2000] door de docent middeleeuwse geschiedenis, Petty Bange, vormt dat deel 2.
Band 3 is een eigentijdse Lof der Zotheid van prof. Rik Torfs, hoogleraar Canoniek Recht in Leuven. In deze band, met ook weer tekeningen van Paul van Dongen, worden hedendaagse zotheden verguisd en geprezen.

Deze uitgave is met 49,90 zeker de helft goedkoper dan de kostprijs, aldus mede-initiatiefnemer en eindredacteur Meulman die daarmee de toegankelijkheid van deze uitgave onderstreept. Dankzij sponsoring van de steden Den Bosch en Leuven kon deze prijs worden gehaald. De originele uitgave van 1515 ligt overigens in een kluis in Bazel, evenals een heruitgaven van 1931.Het SM’s opent aan het begin van de Erasmusweek een tentoonstelling van de Franse ontwerpster Matali Crasset ‘Spring Therapie’, waar in een landschap een -binnenste buiten gekeerd - energiehuis staat. Voor meer informatie van dit festival waaraan ook een groot hoofdstuk educatie is gekoppeld en diverse exposities.
 voor 'Spring Therapie', de expo met/van ontwerpster Matali Crasset op SM's-pagina

ErasmusFestival  16 oktober 2006.
Eind november tot 3 december 2006 vindt in Den Bosch het Erasmusfestival plaats. Dit jaar is het laureaat toegekend aan Pierre Bernard vanwege zijn bijdrage aan het –dit keer –sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Bernard vernieuwde grafische ontwerpen en bevorderde de professionalisering van dit vak als lid van het Franse ontwerpcollectief Grapus. De besloten uitreiking vindt plaats op 24 november 2006 in Paleis Noordeinde. Met name in Amsterdam voltrekt zich een onderdeel met lezingen en masterclass en een symposium.Het programma in Den Bosch 24 november t/m 3 december 2006 omvat een dansvoorstelling door het Nederlands Danstheater en het Nationaal Ballet met ‘Design van de Dans’. In TheateradParade zal  prins Willem Alexander het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het door Erasmus geschreven driedelige boek ‘Lof der zotheid, dat opnieuw is gebundeld. Modeshow: Voor Den Bosch is ook opvallend en aantrekkelijk de gecombineerde modeshow, die Addy van den Krommenacker en Frans Molenaar organiseren. In het Provinciehuis tonen beide couturiers op 3 december 2006 hun collectie van 2007. 
Educatief programma: Er is ook een specifiek op de jeugd afgestemd programma. Naast workshops en ontwerpopdrachten houdt Pierre Bernard een masterclass. Danworden films van Jacques Tati , o.a. Playtime [70 mm] en de première van ‘Annetje Lie.. in het holst van de nacht’ vertoond.
Foto-expo: Op drie plaatsen in de stad zijn eind november 2006 levensgrote afbeeldingen te zien van Pierre Bernard [Casinotuin, Paleiskwartier en Stationsweg

Symposium Islam & Homosexualiteit -9 november 2004
In het kader van het Erasmusfestival werd in de Verkadefabriek op dinsdagavond 9 november 2004 een symposium gehouden met als thema: de Islam en homosexualiteit. Dat is niet verwonderlijk want het thema van deze editie van dit festival is 'religie en moderniteit'.
Bovendien, zoals uit een citaat bleek dat Jan van Velthoven aanhaalde, schreef Erasmus in zijn jonge jaren een brief aan een ver verwijderde vriend Servaes Rogier, een man waarop hij verliefd was maar die hij niet bereiken kon...
Kortom dat wijst, volgens 'het bruggetje' van Jan van Velthoven, wijst dat op de noodzaak met elkaar in gesprek te blijven.
Korte highlights van enkele uitspraken:
Moderne islamitische jongeren zijn in hun overtuiging erg gefragmenteerd, aldus Haci Karacaer [Milli Görüs] tijdens de discussie over Islam en homosexualiteit [Verkadefabriek, dinsdagavond 9 november 2004. Die ontmoeting van uit diverse disciplines waar veel homofiele en ethnische - jongeren aanwezig waren, vond plaats ihkv het Erasmusfestival. Dit symposium was ism het Bossche COC georganiseerd.
Volgens Omar Nahas [ Stichting Yousuf] heeft de Islam een radicale verandering nodig , maar dan moet je wel voor die Islam zijn en hem kunnen begrijpen.
Nahas en Karacaer en met name de derde spreker Ineke de Vries [ Humanistisch Verbond] drongen aan op een dialoog. Want...: elkaar beter leren kennen, elkaar de vrijheid in doen en denken geven, behoort tot de grondrechten van de Westerse maatschappij . Dat staat niet ter discussie! Het is niet een wij tegen zij, maar de allochtonen en autochtonen samen tegen zij de extremisten, aldus De Vries.

Haci Karacaer hoofd stafbureau Milli Görüs.
Rechts Jan van Velthoven leidde het symposium en de discussie daaropvolgend.
Hier reikt Van Velthoven als bestuurslid van de Stichting Erasmusfestival 2004 Ineke de Vries, voorzitter Humanistisch Verbond, een cadeau uit voor haar bijdrage. 


-foto's © paul kriele, 9 november 2004.


Ineke de Vries verving prof. Rob Tielman, die vanwege ziekte was verhinderd. Als inleiding werd de film 'Achter elke kleur' van Julia Graevenitz vertoond. De titel van die korte film duidt op de problemen die divers-homosexuele - allochtonen ervoeren bij hun zoeken naar een eigen identiteit, met name problemen die binnen de familiekring ontstaan. De Vries viel, na het zien van de film op dat er veel onderlinge verschillen en veel vergelijkingen zijn, ook met haar eigen coming out.
De Vries is sedert januari 2004 voorzitter van het Humanistisch Verbond. Die verenging heeft als wapenspreuken: de autonome zelfbeschikking, evenals het medeverantwoordelijk zijn voor elkaar en de kwaliteit van het leve -ook voor anderen- in acht nemen. 
Voor deze humanist lopen de vragen als we het hebben over vrijheid, zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst en non-discriminatie.. Waar houdt die vrijheid op en hoe ga je met die vrijheden om? Want het is -gezien de actualiteit- niet de vraag of deze grondrechten gehandhaafd moeten blijven maar hoe we met die rechten omgaan?

Rechts Omar Nahas uit Vlaanderen, die sprak namens de stichting Islam en [homo-]sexualiteit StichtingYousuf.
-foto's © paul kriele, 9 november 2004.

De discussie over islam en homosexualiteit in de Verkadefabriek trok een volle zaal. Dat kwam wellicht vanwege de actualiteit die regelmatig als kop voor een onderwerp werd opgepakt.
Rechts: Brigitte Wierts [La Diva] en links Gert Jan Kater die om beurten de voordrachten afwisselden met een toepasselijk lied/gedicht. Links de 1e rij met  
Haci Karacaer hoofd stafbureau Milli Görüs en naast hem bestuurslid van de Stichting Erasmusfestival 2004 Ineke de Vries.

foto's © paul kriele, 9 november 2004.

Omar Nahas toonde zich een gedreven spreker die soms expres een vreemde draai aan zijn woorden gaf om de toehoorders aan het denken te zetten. Nahas: Soms laat ik jongeren een discussie beginnen die via een omweg uitkomt op het object waar het feitelijk omdraait. De jongeren neigen dan meer over zich te spreken. Dan is de problematiek niet zo bedreigend zoals bijv. in het geval van de hoofddoekjes of van homsexualiteit.
Nahas, van origine een Suriër, is auteur van diverse boeken die gaan over een meer menselijke interpretatie van de koran. De Islam heeft een radicale verandering nodig of die er ooit komt..? We moeten eerst wel vóór de islam zijn en die weten te begrijpen.
Ineke de Vries drong erop aan de dialoog aan te gaan. Het is niet zoals in de politiek te horen viel: oorlog Er heerst een cultuur van: wij tegenover zij. Dat is schokkend, aldus de vries. Beter is de aanpak/opzet van wij en zij als allochtonen en autochtonen, tegen 'zij', de extremisten!
ruimte voor identiteit
Interessant waren de relativerende opmerkingen die Haci op zichzelf en de islam betrok.
Ingaand op de autochtonen sprak Haci: Wij willen onze vrijheid te leven, onze identiteit kunnen tonen, onze mening kunnen laten horen. Haci vroeg zich in dit verband af, hoe lang het heeft geduurd voordat wij Nederlanders [homo's of andere minderheden] over hun emancipatie hadden gedaan..? 
Hacer kwam binnen met een oranje T-shirt waarop de tekst te lezen viel: Vermoord om het woord. Extremisme pikken we niet.'
Ook na afloop van de voordrachten werd tijdens de discussie, vanuit de zaal het panel regelmatig met vragen en opmerkingen benaderd.

Het bleek in de kern dat het probleem van islamieten tegenover homosexualiteit niet de sex is maar het promiscue gedrag, de opdringerigheid Uit oude begrip sodemiet of lutti's blijkt de opdringerigheid van een bepaalde homofiel. Dat maakt dat homosexualiteit onaanvaardbaar is. Als voorbeeld haalde Omar een man aan die in de gevangenis met gedwongen sex werd geconfronteerd en toen dacht dat dat nu de westerse [homo] sexualiteit betekende.. . 
Haci Karacaer legde uit dat de huidige jonge islamieten er een gefragmenteerd geloof op nahouden. Ze plukken overal iets vandaan [van extremisme van internet van imams. Dat was Haci's antwoord op de vraag of er ooit een Europese islam mogelijk is?
---------------
Seminar 7 deugden 7 hoofdzonden - 6 november 2004 
In de voormalige synagoge werd de seminar 'Zeven deugden, zeven zonden' gehouden. Voor dit onderdeel van het Erasmusfestival 2004 was de zaal aan het Anne Frankplein druk bezocht.


Het gebouw aan het Anne Frankplein de voormalige synagoge, waar de seminar Zeven deugden, zeven zonden werd gehouden ihkv het Erasmusfestival.
Links onder: Wil Derkse, die de 7 zonden en deugden relateerde aan de - in de loop der eeuwen gemanifesteerde kunstuitingen. Wil Derkse haakte in zijn toespraak in op de lezing van Gerard Rooijakkers.
Rechts onder: Gerard Rooijakkers luisterend naar Derkse. Hoogleraar sociologie Rooijakkers plaatste de waarden van het thema tegen de historische ontwikkelingen. 

Links boven: Ad de Visser auteur van kunstboeken die het thema in relatie bracht tot de kunst.
Rechts boven: Muziekensemble Camerata Trajectina.
Links onder Leerlingen van het Rosmalense Rodenborchcollege.
-foto's © gerard monté, 6 november 2004.
------
Het muziekensemble Camerata Trajectina speelde onder meer Bendictus van Haeften-Liedeken van de 7 Hooftsonden ende seven Deugden daar tegehens [1622] . Ook werden liederen van Johannes Stalpert van der Wielen gezongen en gespeeld. Die gingen over de dagen gewijd aan bepaalde heiligen, bijv. november St.Cecilia.
 
Leerlingen van het Rosmalense Rodenborchcollege en hun studiegenoten uit de zusterstad Leuven lanceerden in hun presentatie een multi-religieus centrum voor de 5 grote godsdiensten. Dat centrum opgebouwd op een vijfhoekig grondpatroon, wordt gemarkeerd door 5 torens. Het gebouw bevat onder meer gezamenlijke gebedsruimten en wasruimte .

Boven: Leerlingen van het Rosmalense Rodenborchcollege en hun studiegenoten uit de zusterstad Leuven lanceerden in hun presentatie een multi-religieus centrum, opgebouwd op een vijfhoekig grondpatroon, voor de 5 grote godsdiensten.
Rechts: De zeven hoofdzonden van kunstenaar Har van der Put. Van deze kunstenaar zijn eerder al langs de Groote Stroom objecten tentoongesteld.


foto's © gerard monté, 6 november 2004.

Rombouts haakt in op actualiteit bij Gala van de Dans  5 november 2004. 
Burgemeester Rombouts verwelkomde op 5 november 2004 in de pauze van de balletuitvoering onder meer prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhove. In TheateradParade genoot een volle zaal van uitvoeringen van drie [inter-] nationale balletgezelschappen die ihkv het Erasmusfesitval plaatsvonden. De opening- zo kunstig gedanst door de solisten Sofiane Sylve en Gaël Lambiotte -was tevens de klapper: ‘Three pieces for Het’. Het betrof een door het Nationaal Ballet uitgevoerde muziekcompositie van de Estlander Tüür, onder choreografie van Hans van Manen, die zelf aanwezig was. Van Manen mocht vier jaar geleden het laureaat van dit –toen voor de eerste keer georganiseerde - festival in ontvangst nemen.
Terug naar Rombouts: Voor een gehoor, waartoe ook Justitie minister Donner en NOC-voorzitter Eric Terpstra haakte de burgemeester in op de actualiteit, de moord op Theo van Gogh. Die daad, en in het algemeen de toenemende tendens van criminaliteit, ‘wijst ons nog eens op de verantwoordelijkheid van ouders, docenten en autoriteiten. Zij zijn het die de grenzen moeten aangeven. Daarbij zouden de gedachten van schrijvers, kunstenaars en theologen- zoals ook Desidirius Erasmus- voor hen een voorbeeld kunnen zijn. Erasmus had een hekel aan extreme zaken, deze onafhankelijke wijsgeer haatte fanatisme en intolerantie, aldus Rombouts die besloot met: ‘..Erasmus was de man van de vrije meningsuiting.
 
In zijn, in het Engels gehouden, toespraak betrok Rombouts ook Sadik Jalal Al-Azm. Een van de drie laureaatbezitters die aanwezig was. Deze 70 -jarige emeritus hoogleraar is telg van een bekende -Syrische- soennitische familie. Behalve in Damascus doceerde hij ook in Hamburg, Berlijn, Antwerpen en Amsterdam. In een boek schreef hij - na de zesdaagse oorlog tegen Israël [1968]- een boek over de desillusie bij de Arabieren.
Tegen Pieter van Vollenhoven zei Rombouts dat'.. evenals Erasmus ook Pieter geboren was in Rotterdam , maar al spoedig die stad had verlaten om er nooit meer terug te keren. 
Erasmus verbleef overigens maar twee jaar in Den Bosch. Van 1484-1485 volgde hij de Latijnse School [voorloper van het gymnasium]. Maar uitte later zijn afschuw voor Brabant. ['' Welk? Noord of Vlaams Brabant?', aldus vroeg Rombouts zich af..] .

Uitreiking Erasmuslaureaten
Vanmorgen 4 november 2004 zijn in het Paleis op de Dam de prijzen uitgereikt aan de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi, de Iraanse filosoof Abdulkarim Soroush en de de Syriër Sadik Jalal al-Azm. Ze ontvingen de prijs à 50.000 euro om hun onafhankelijke bijdrage aan de meningsvorming over religie en moderniseringsprocessen. Zowel de jury als de winnaars wezen op het belang van het debat over de rol van de islam in de moderne maatschappij.
Voorzitter van de stichting Praemium Erasmianum dr.A.Rinnooy Kan reikte de prijzen in aanwezigheid van koningin Beatrix, prinses Máxima en prins Constantijn en prinses Laurentien uit.

Aanvulling op Koninklijk bezoek aan Erasmusfestival    3 november 2004 
Bij het koninklijk bezoek van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven zal ook minister van Justitie Donner aanwezig zijn. Prinses Margriet wordt bij aankomst in TheateradParade voorgesteld aan de drie laureaten van de Erasmusprijs 2004: de heren S.J.Al-Azm en A.Soroush Ben en mevrouw F. Mernissi.
Het koninklijk gezelschap wordt om kwart voor acht op de Parade verwacht, waar ze bij de ingang van de schouwburg
worden verwelkomd door CvdK May-Weggen, burgemeester Rombouts, dr A. Rinnooy Kan, voorzitter van de stichting Paraemium Erasmianum en H. Peeters, voorzitter van de stichting Erasmusfestival. Zoals gemeld [zie hieronder] wonen Margriet en Pieter vier balletuitvoeringen bij, waarvan ‘Three Peaces for Het’ onder choreografie staat van Hans van Maanen van het Nationaal Ballet. Na de receptie aansluitend aan de uitvoering, vertrekken beide leden van het Koninklijke Huis weer. 

Koninklijk bezoek aan Erasmusfestival  1 november 2004 
Bij de uitvoering van het Nationale Ballet, Nederlands Danstheater en het Internationaal Danstheater aanstaande vrijdag 5 november 2004 zullen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig zijn. Zij wonen in TheateradParade het onderdeel -’Gala van de Dans’- van het Erasmusfestival bij. Het Nederlands Danstheater voert het ballet ‘Petite Mort’ van Jirí Kylián uit. Het Nationale Ballet brengt ‘Three Peaces for Het’ van Hans van Maanen en ‘Psalom;’van Arvo Pärts. En het Internationaal Danstheater presenteert een aantal choreografieën uit de Kaukasus.
 
Erasmusfestival 2004 1 oktober 2004   
Komende maand november 2004 vindt rond de uitgereikte laureaten van het prestigieuze Erasmusfestival tal van evenementen plaats onder de titel ‘Religie en moderniteit’. Dit jaar ontvingen een Syriër, een Egyptenaar en een Marokkaan de prijs.
Behalve de reeds aangekondigde expo Fata Morgana in het NbM zijn er een concert Traum vom Oriënt [TheateradParade op 1 november], lezing Rechten en Plichten [Verkadefabriek 2 november] waar wethouder Bart Eigeman ingaat op Normen en Waarden, het symposium Religieus Vasten [Mariënburg op 3 november] door Titus Brandsma-instituut, Lezing en muziek ‘Ethiek en Moderniteit’ op 4 november in de Toonzaal [synagoge] met Iraqi Maqam Ensemble.
Gala van de Dans [op 5 november in TheateradParade] optredens door met Nationaal Ballet, Nederlands Danstheater en Int. Danstheater.
Mohammed Sheikhi uit Iran poseert bij de foto's die Steven Snoep maakte van bewoners van de nieuwe lidstaten. Mohammed is werkzaam in Rosmalen, maar woont in 's-Hertogenbosch.

foto's © gerard monté, 16 oktober 2004.

vervolg programma

Symposium Homosexualiteit en Islam [Verkadefabriek op 9 november].
Doel van dit symposium, opgezet door COC Den Bosch e.o., is een dialoog op gang te brengen in relatie homosexualiteit en islam. Gasten: dr. Rob Tielman en Haci Karacaer van Mill Görüs en stichting Yoesuf.
Film ‘Vrouwengevangenis’ [Verkadefabriek 14 november]. Vertoning van illegale opnamen van Hekmat in Iraanse gevangenis. Voordracht: Ervaringen met de Egyptische cultuur, [Verkadefabriek 10 november ] onder de titel ‘de Vrouw en de islam’ door acteur en schrijfster Lisa de Rooy. Afsluiting van Erasmusfestival met een Erasmusbal ‘1001 nacht’-feest. 

Het festivalprogramma van 1 tot en met 20 november 2004 
1 november 2004 / 20.00 uur / Theater aan de Parade
-Concerto Köln en Ensemble Sarband: Traum vom Oriënt  2 november 2004 / 20.00 uur / Verkadefabriek
-Lezing door Bart Eigeman, wethouder ’s-Hertogenbosch, over “Rechten en Plichten” in relatie tot het thema “Religie en Moderniteit”  3 november 2004 / 10.00 – 16.00 uur / JMJ Mariënburg 
-Symposium i.s.m. Titus Brandsma Instituut over “Religieus Vasten”  3 november 2004 / 20.00 uur / Nederlandse Hervormde Kerk
-Musica Ducis Brabantiae m.m.v. Lenneke Ruiten, met werk van Pärt, Bartòk, Vasks en Szymanowski  
4 november 2004 / 20.00 uur / De Toonzaal  
Lezing door Harald van Veghel over “Ethiek en moderniteit”. Afsluitend een concert door het Iraqi Maqam Ensemble met als soliste FARIDA, the Voice of Mesopotamia.  5 november 2004 / 20.00 uur / Theater aan de Parade
Gala van de Dans met Het Nationale Ballet, Nederlands Dans Theater en Het Internationaal Danstheater met werk van o.a. Hans van Manen en Jiri Kylián 
6 november 2004 / 10.00 uur / De Toonzaal
Symposium van de Rotary ’s-Hertogenbosch over het thema “7 deugden 7 zonden”. Afsluitend een muzikaal optreden van Camerata Trajectina 7 november 2004 / 15.30 uur / Film in Verkadefabriek 
‘Mille Mois’ van Faouzi Bensaidi met aansluitend een lezing door Fouad Laroui 7 november 2004 / 16.00 uur / Theater aan de Parade
Concert door het Ensemble Lyrique, Mozart - Requiem en Litaniae Lauretanae  
8 november 2004 / 14.00 uur / 20.00 uur / Verkadefabriek
Expert Meeting/Symposium van de stichting Socires over ”EUROPA in relatie tot “Religie en Moderniteit”   9 november 2004 / 20.00 uur / Verkadefabriek
Symposium van het COC ’s-Hertogenbosch e/o over “Homoseksualiteit en Islam”  10 november 2004 / 20.00 uur / Verkadefabriek
Een voordracht door Lisa de Rooy over “De vrouw en de islam”  10 november 2004 / 20.00 uur / Theater aan de Parade
Het Toneel Speelt ‘Jozef in Egypte’ van Joost van den Vondel  14 november 2004 / 15.30 uur / Film in Verkadefabriek
‘Women’s Prison’ (‘Zendan-e zanan’) van Manijeh Hekmat met aansluitend een lezing door Kader Abdolah en afsluitend een toepasselijk diner  20 november 2004 / 20.00 uur / Verkadefabriek
Het Erasmusbal

Het educatief programma :
Op 7 november wordt om 14.00 uur wordt in de Verkadefabriek het boekje ‘Kinderen over God’ gepresenteerd. Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar doen daarin uitspraken over God. Kinderen en jongeren verwoorden hun gedachten met betrekking tot God. Meer informatie op   www.erasmusfestival.nl
=====================
Erasmus de persoon 1466-1536
Bij een bezoek aan Bazel trof de redactie van Bastion Oranje daar in de Munsterkerk de graftombe aan van 'Erasmus de Rotterdam' zoals hij in Zwitserland wordt genoemd.

Het gedenkteken voor Disiderius Erasmus. De katholiek priester en humanist wordt in Zwitserland Erasmus de Rotterdam genoemd. Rechts een medaillon gewijd aan Erasmus van Quentijn Massijs 1519.
 
Graf in Bazel
Erasmus' graf ligt, of liever staat, in de Munsterkerk van Bazel. De man die even [1484-1487] in Den Bosch de Latijnse School volgde, werd in Rotterdam geboren. Na zijn priesterstudie in Gouda en Delft vertrok hij voor verdere studie naar Zwitserland.
Onder invloed van de reformatie is de humanist Erasmus naar Freiburg afgereisd. Kort na zijn terugkeer naar Basel overleed in 1536 de priester en werd - in de golf van de reformatie van de katholieken afgenomen 'Maria- en keizerkathedraal begraven. Het graf van Erasmus bevond zich in oorsprong vlak bij de lezenaar, in het middenschip van de Romaans/gothische kerk. Maar de krypte werd pas in 1974 herontdekt! 
Een staande rood marmeren zuil vermeldt de namen van Erasmus' vrienden die het gedenkteken lieten oprichten. Boven het gedenkteken prijkt een medaillon van Terminus, de Romeinse God van 'de beperking'.

Dat Erasmus als katholiek in een gereformeerde kerk werd begraven wordt gezien als teken van Tolerantie. In 1529 waren vele katholieke altaren en kerkelijke kunst of vernield of afgevoerd zoals dat ook in de Nederlanden gebeurde.

Erasmus onecht kind- 10 augustus 2005
De koster van de Goudse St.Janskerk heeft de archieven onderzocht. Koster Tompot komt tot de conclusie dat Erasmus een zoon is uit een onwettig huwelijk, nog wel van de pastoor van de St. Janskerk [rond1466] .
Een Gouds comité gaat een boek uitgeven over haar beroemde stedeling, een Erasmusdag organiseren en een Erasmuscode publiceren. Dat alles is bedoeld om Gouda als Erasmusstad op de kaart te zetten. zie hieronder voor eerdere conclusie dat Erasmus de zoon was van een priester en chirurgijnsdochter.
Curriculum vitae Erasmus
Desiderius, een verlatijnste voornaam, werd in de vroege ochtend van 28 oktober 1469 in Rotterdam geboren als onwettig kind van een priester en chirurgijnsdochter. Op het standbeeld in Rotterdam staat als geboortejaar 1467 vermeld.... Het geboortehuis van Erasmus stond dichtbij de Laurenskerk.
prof. Jan van Herwaarden schrijft, dat Erasmus stierf vlak na de laatste klokkeslag van middernacht, dus op 12 juli 1536.
Zijn opleiding volgde hij in Gouda en Deventer waar hij kennis maakte met het humanisme.Door het vroege overlijden van zijn ouders in 1484 werd Erasmus voor studie naar Den Bosch gestuurd, waar ook zijn drie jaar oudere broer Piet verbleef. Erasmus studeerde enkele jaren aan de Latijnse School in de Kerkstraat.
Van Herwaarden schrijft dat de jongeman, zodra hij een school kon bezoeken, Rotterdam verliet om er nooit meer teurg te keren. Des te opmerkelijker is het dat hij zich wel in zijn naamgeving met Rotterdam bleef associëren: Desidirius Erasmus Roterodamus, aldus Van Herwaarden.

Terug naar boven