Kruithuis: Lezing over Dante

Printerversie
Gepubliceerd op: 28-04-2003 Het Museum voor Hedendaagse Kunst [voorheen Het Kruithuis] heeft dit jaar de jaarlijkse rondvaart Floating Time gewijd aan het thema uit Dantes La Divina Commedia. De kunstwerken langs De Groote Stroom refereren aan de hoofdthema's uit de Commedia. Met een knipoog wordt tussen de Binnendieze en de onderaardse rivier de Lethe vaak een kunstzinnig en soms historisch verband gelegd.
In de Stadsbibliotheek werd maandag 28 april 2003 een lezing over het boek van Dante gehouden.
Mevrouw Laman Trip vertelde in haar voordracht over de tijd waarin Dante leefde. De Schola Cantorum wisselde de lezing af met Gregoriaanse zangen die in de Divina Commedia beschreven staan.
foto © gerard monté, 28 april 2003.
 

De lezing van mevrouw Laman Trip-Kleinstarink was bedoeld om beter begrip voor het werk van Dante te kunnen krijgen. Uiteraard speelden daarin ook de hoofdthema's: hel, louteringsberg en paradijs, mee. 
Mevrouw Laman Trip is remonstrants predikante en docente aan de Kunsthistorische Leergangen, waar zij themadagen over Dante verzorgt. Door haar achtergrond tipte zij ook de religieuze aspecten in het werk van de De Goddelijke Comedie aan. Na de pauze las zij enkele fragmenten voor. Dia's van het werk van Juke Hudig verlevendigden de thema-avond over Dante.
Enkele leden van de Schola Cantorum zongen onder meer het Te Deum, Media Vitae, Aurora Lucis, Asperge me en het bekende In Paradisum.