Einde wereldoorlog-herdenking

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-08-2009 | Gewijzigd op: 04-08-2009
Op zaterdag 15 augustus 2009 herdenkt  Den Bosch ‘s ochtends bij de Grevelingen  [10.30 uur] en 's-middags het Zuiderpark [14.00 uur] het einde van de 2e Wereldoorlog. Loco-burgemeester Geert Snijders. is aanwezig bij de herdenkingen bij het Gedenkteken Indiëgangers ’s-Hertogenbosch aan de Zuiderparkweg en ‘s middags bij het HONI-monument bij De Grevelingen. Bij die herdenkingen staan het Dodenappel en de kransleggingen centraal.
De  organisatie is in handen van de Stichting Gedenkteken Indiëgangers ’s-Hertogenbosch en HONI ‘42-’49.
  
Herdenking Gedenkteken Indiëgangers Zuiderpark 
De stichting Gedenkteken Indiëgangers ’s-Hertogenbosch houdt voor de vijfde keer een dergelijke eerbetoon aan de ion oorlogstijd omgekomen militairen.  Bijzonder bij de ceremonie in het Zuiderpark is, dat de  zoon van een van de gesneuvelde militairen -Jo Jansen-,  een korte toespraak zal houden. 

Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands-Indië 1942 –1949 bij zorgcentrum De Grevelingen
Het thema van de bijeenkomst rond de slachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap in voormalig Nederlands-Indië is: “Het Indisch verleden met volgende generaties verweven”.
De jongerenvereniging “Darah Ketiga”, derde generatie Indische Nederlanders, zal bij deze herdenking het HONI-monument officieel adopteren. Leo Rooze, één van de oudere leden,  zal zijn oorlogservaring aan de aanwezige jongeren uiteenzetten.
Na de officiële plechtigheid vindt er in de Grevelingen een bevrijdingsfeest plaats dat  opgeluisterd wordt met muziek door de Combo Matulessy.