Zoeken
Nationale Herdenking 4 mei
Printerversie |
Via het Joods monument trekt vanaf half acht een stoet naar het Verzetsmonument op de Hekellaan, waar kransen worden gelegd.
Ook in Rosmalen is er door loco-burgemeester Van de Mortel een kranslegging [17.00 uur] bij het monument in de Kruisstraat en een dienst in de Sint Lambertuskerk [19.00 uur]. De organisatie van deze samenkomst onder het thema ‘Vrijheid en verscheidenheid’ is in handen van leerlingen van het Rodenborch College. Aansluitend zal wethouder Geert Snijders namens het gemeentebestuur een krans leggen bij het monument in de Schoolstraat. Van daar gaat een stille tocht naar de Gedachteniskapel Vennehof in de Nieuwstraat.
In Engelen vindt een herdenkingsdienst [19.30 uur] plaats in de Ned.Hervormde Kerk, waarna plv.voorzitter van de gemeenteraad Jan van Heijningen een krans legt bij het oorlogsmonument in de Achterstraat.
In Empel is er een samenkomst bij de Empelsedijk [19.30 uur], van waar een stille tocht trekt naar het oorlogsmonument, waar door fractievoorzitter van Bosch Belang Paul van der Krabben namens het gemeentebestuur bloemen zullen worden gelegd.
![]() |
![]() |
-Boven: Vanuit de Ned.Hervormde Kerk trok de stoet, voorafgegaan door de Stadspijpers, naar de Casinotuin. Daar staat het Joods monument , dat herinnert aan de weggevoerde Joodse schoolkinderen. Het monument is geadopteerd door leerlingen van het St.Janslyceum en van de basisschool Het Bossche Broek. -Rechts: De kranslegging door loco-burgemeester Roderick van de Mortel foto's © paul kriele, 4 mei 2006. |
![]() |
![]() |
![]() |
-D de rij van genodigden en schoolkinderen van de basisschool het Bossche Broek en van het St.Janslyceum. |
-Er leek dit jaar-wellicht door het mooie weer - een grotere opkomst te zijn bij deze herdenking. foto's © paul kriele , 4 mei 2006. |
Onder meer bij het herdenkingsmonument aan de Hekellaan werd donderdagavond 4 mei 2006 rond 20.00 uur een korte plechtigheid gehouden. Een kranslegging gebeurde door loco-burgemeester Roderick van de Mortel namens het Gemeentebestuur. Daarna volgde - na The Last Post- twee minuten stilte. Daarop werden door vertegenwoordigers van het Regionaal Commando Zuid, de Stichting Herdenking '40-45 's-Hertogenbosch, de heren Vugs en Theo Reeffen, de Vereniging Honi [Nederlands -Indiërs], de stichting Noord-Zuid Bevrijdingsfestival, het COC, Groen Links en gedeputeerde Onno Hoes, namens de Joodse gemeente, kransen en bloemen gelegd.Ook leerlingen van het St.Janslyceum en de basisschool Het Bossche Broek waren aanwezig vanwege hun inzet voor herdenkingsmonumenten.
Na de officiële kransleggingen werden de aanwezigen uitgenodigd voor een bloemen - of kranslegging. De voorzitter van de stichting Herdenking '40 '45 's-Hertogenbosch, Theo Roeffen, sprak na afloop een- tot eenieder gericht - dankwoord uit.
Terug naar boven