Bevrijdingsherdenking met overgangsprogramma

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-10-2010 | Gewijzigd op: 28-10-2010
De herdenking van de bevrijding van de stad -op 27 oktober 2010 -is de allerlaatste in de zin van de oude viering en loopt vooruit op de veteranendag die vanaf 2011 jaarlijks op 27 oktober plaats vindt. 

Met de [oude] Stichting October 1944 en met het nieuwe Veteranenplatform is een dagprogramma samengesteld. Dat bevat een herdenking bij het 'oorlogsmonument' van de 53 RD Welsh Division en - als symbolische overgang - een themabijeenkomst in TheateradParade, waar een documentaire van NOS verslaggever Gijs Wanders over Afghanistan wordt getoond en waar gesprekkken met militairen worden gevoerd en Afghaanse en Nederlandse muziek klinkt.
Ter afsluiting van die bijeenkomst kunnen de bezoekers, waartoe ook de Bossche veteranen worden gerekend, de impressie zien van de herdenking van 2009.
Tussendoor zal zich het nieuwe Veteranenplatform aan het publiek voorstellen. Het heeft als taak voortaan op 27 oktober  de lokale Veteranendag te organiseren.

's Avonds is er in het Jeroen Boschcentrum het Bevrijdingsconcert, waaraan ook het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch [dat ook 's morgens optreedt bij het Welshmonument] en de sopraan Elizabeth Bevan uit Wales deel neemt.