Musical+nieuwe viering bij 65 jr. bevrijding 2009

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-09-2008 Stichting October 1944 's-Hertogenbosch
Omdat de stad in 2009 zijn 65-jarige bevrijding viert komt er weer een musical. De Stichting October1944 's-Hertogenbosch, die samen met de gemeente het initiatief nam, vroeg aan de stichting Musical Den Bosch 800 die uitvoering in oktober 2009  te realiseren. Schrijver/regisseur Ruud van de Laar zette een verhaal op over de -toen moderne- bevrijdingsperikelen bij de jeugd, zoals de ruzies en protesten met/tussen de vetkuiven en artistiekelingen op de Markt. In oktober 2009 staat de musical ‘Vogelvrij‘ in TheateradParade gepland’. ’

De bevrijding op 27 oktober 2009 krijgt met deelname door de schooljeugd een speciaal karakter. Dan is ook het moment dat de traditionele ‘dodenherdenking’ omslaat in een nieuwe manier van herdenken en vieren, aldus gemeentewoordvoerder Jan de Wit. Aan die nieuwe opzet doen alle middelbare scholen mee.
Nu al vindt een uitwisseling plaats met Wales, waar onze bevrijders vandaan kwamen. Leerlingen van het St. Janslyceum gaan begin oktober 2008 naar een school [Pontypridd] in Wales om over vrijheid en herdenken te discussiëren en ook gewoon lessen te volgen.
Vorig jaar kwamen scholieren uit Wales in Den Bosch op bezoek. Daar worden ook jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht rond een in 2005 opgericht ‘Bosch ‘monument.
De lyceïsten geven na hun terugkeer in Den Bosch bij de officiële herdenking op 23 oktober in het Bestuurscentrum een presentatie over hun ervaringen in Wales. Dat alles ter voorbereiding voor de herdenking van volgend jaar.