Bevrijding 27 Oktober

Op deze pagina diverse jaren en personen:

-Herdenking bij Running Soldiers   den bosch, augustus 2007
-Oudste bevrijder sir Charles Harington overleden  den bosch februari 2007.
-Bevrijdingsherdenking 2006 
-Bevrijdingsherdenking meer op de jeugd gericht den bosch, 19 oktober 2006
-Bevrijding oktober 2005
-Bevrijding oktober 2004
-Bevrijdingsdag oktober 2001
-Bevrijdingsdag oktober 2000
----------------------------------
Herdenking 63-jarige bevrijding 1944  23 en 25 oktober 2007. 

Op donderdag 25 oktober 2007 herdenkt de stad officieel de bevrijding van 27 oktober 1944. Dan vindt er ‘s morgens een ontvangst plaats in het Bestuurscentrum. Daaraan werken twee leerlingen van het St. Janslyceum mee, Nicole Megens en Lieke Dumont. Zij vertellen over hun ervaringen in Chester [Wales], waar zij enkele oud-strijders interviewden. Daarop aansluitend worden er bij de twee herdenkingsmonumenten, aan de Hekellaan, resp. 53rd Welsh Memorialplein, kransen gelegd. ’s Avonds is er in de Nederlands Hervormde Kerk een bevrijdingsconcert en na afloop geeft de Koninklijke Harmonie op het Kerkplein een serenade. Vrijdag 26 oktober 2007 is er een bezoek gepland aan de Britse begraafplaats in Uden. 
Het monumentje op de Wilhelminabrug, waar Piet Kerssens sneuvelde. Liberator Tom Kelley uit Surrey [Engeland] met vrouw en dochter voor het stadhuis.
- foto's © gerard monté, 25 oktober 2007.


Herdenking bij Running soldiers Hekellaan/ Bastion Antonie  augustus 2007.

Kransen zijn in juli 2007 gelegd bij het herdenkingsmonumentje op Bastion Antonie als aandenken aan de geslaagde expeditie de stad binnen te komen . In oktober 1944 wisten Schotse soldaten de brug over Sluis O over tekomen. 
 
foto's © gerard monté 3 augustus 2007.

Oudste bevrijder overleden: sir Charles Harington 20 februari 2007.

Bij de herdenking van de Bossche bevrijding 27 oktober 2004, was ook sir Charles Harington te gast in het Bestuurscentrum. Bij die ceremonie serveert Rombouts de toen 92-jarige Engelse generaal een glas port. 
- foto © paul kriele, 27 oktober 2004


Vorige week dinsdag -13 februari 2007 - is sir Charles Harington overleden. De Engelsman Harington maakte deel uit van de 53th Welsh Divison waarvan een monument aan de Aartshertogenlaan staat. Bij die divisie was hij de rechterhand van generaal Ross die de inname van de stad door de Engelsen in oktober 1944 leidde. In 2004 bracht de in Londen woonachtige oud-generaal nog een bezoek aan de stad.

Bevrijdingsherdenking 2006
In de week van 22 -27 oktober 2006 voltrok zich een tamelijk uitgebreid programma rond de herdenking van de bevrijding van 's-Hertogenbosch van de Duitsers. De ontzetting van de stad van deze overheerser gebeurde in de late oktoberdagen van 1944 . Die bevrijders trokken vanaf de Hekellaan via zowel de binnenstad als via de Parklaan en Willemsplein naar resp. Markt en Station.De bevrijders waren militairen uit Wales en Groot-Britannië met name de soldaten van de 53rd Wels Division. Elk jaar nog komen deze veteranen naar Den Bosch voor het bijwonen van enkele ceremonies en om de kerkhoven, waar hun vrienden begraven liggen te bezoeken.
Nog steeds, maar die veteranen zijn een eind in de 80 en sommigen over de 90 ! Daarom onderzoekt de gemeente op welke mainer deze herdenking kan worden voortgezet en met name hoe de jeugd daarbij kan worden betrokken. 


-Hierboven: de aankomst van wethouder Roderick van de Mortel en de voorzitter Pierre Kisters van de Stichting October '44 's-Hertogenbosch bij het herdenkingsmonument aan de Hekellaan.
-Rechtsboven: de kransen die klaar liggen.
-Rechts burgemeester Rombouts in gesprek met enkele leerlingen van de Sancta Maria Mavo [Aartshertogenlaan], die zodadelijk de kransen zullen aanreiken.


 foto's © paul kriele, 26 oktober 2006.


De kransleggingen door resp. burgemeester Rombouts [r], Mientje van de Heijden [boven] en rechts kolonel Peter Gooderson van het Royal Regiment of Wales. 

foto's © paul kriele, 26 oktober 2006.Kransleggingen door  de twee vertegenwoordigers van de Stichting October '44 's-Hertogenbosch, te weten voorzitter Pierre Kisters [r] en Maarten van der Ven [l] . 
 
De plv. ambassadeur van Groot-Brittanië Chris Saintly en captain Robin Davies, defensie attaché van de Britse ambassade.
foto's © paul kriele, 26 oktober 2006.

Ook bij het Verzetsmonument aan de Aartshertogenlaan, officieel het Welshdivisionplein, werden kransen gelegd en klonk 'The Last Post' als eregroet aan de gevallenen.
De bijna 80-jarige Mientje van de Heijden met haar bakje met violen: '...die blijven de hele winter goed...', aldus Mientje.
foto's © paul kriele, 26 oktober 2006.
De oud-militair Laus uit Boxtel die in maart 80 is geworden. Helaas wil deze veteraan, die tegenwoordig in Vlijmen woont, niets kwijt over de oorlog..


Mientje van de Heijden, die velen kennen van de marktkraam tegenover het stadhuis, is een dochter van de groente-en fruitzaak Manders in de Ridderstraat [nu snoepwinkel op nr. 11]. 
Mientjes broer Kees zat bij de ondergrondse en Jo werd naar het kamp in Amersfoort vervoerd. Mientje kreeg in de oorlog- 'ik was nog geen 14 jaar' - van haar moeder de opdracht om boodschappen te wegbrengen. 'Ik wist niet wat er in die pakjes zat. We gingen naar een adres waarvan moeder zie: Ze heeft al betaald.. en daar moest ik zeggen, dat het al betaald was. Dat was bij Warringa aan de Maastrichtseweg, dat herinner ik me nog wel. Later begreep ik dat hij de leider was van de ondergrondse. Als dank kregen wij een snoepje. Met de step ben ik weer terug naar huis gereden... Je wist van niks. Misschien maar goed ook. Maar het was natuurlijk levensgevaarlijk wat we deden, maar af en toe ging ook mijn zus Frans met me mee'.|

Liance-officer, de nu 87-jarige Yates
Luc van Gent, die vele documentaires heeft gemaakt en boeken over de oorlog heeft geschreven, vertelde tussendoor, dat zijn metgezel in de bus Frankl Yates na 62 jaar en voor de eerste keer is teruggekeerd naar de plaatsen waar hij heeft gevochten. Yates geboren in 1921, behoorde tot de 53rd Wels Division. Als 23-jarige Verbindingsofficier kreeg hij in october 1944 de opdracht van generaal Ross, die in Rosmalen in het najaar van 1944 zijn hoofdkwartier had, om voor inspectie naar het Willemsplein te gaan. 
Er waren berichten binnen gekomen, dat de Duitsers de brug over de Dommel kapot hadden geschoten. Die brug vormde een belangrijke schakel voor de troepen die vanaf de Hinthamerbrug, via de Parklaan, naar 't Zand moesten trekken, waar nog Duitse militairen zaten.
Yates zag vanuit een bovenhuis dat er een groot gat in de brug was geslagen en keerde met die waarneming terug naar het hoofdkwartier. Daarop stuurde Ross enkele tanks die wel die brug konden nemen. 

Bevrijdingsherdenking meer op de jeugd gericht
, 19 oktober 2006. 
Nog elk jaar wordt de bevrijding van de stad op 26 oktober 1944 herdacht. Door het steeds ouder worden van de bevrijders uit Wales, van wie de meesten 80 plussers en enkelen 90-plus zijn, beraadt de gemeente en de Stichting October 44 ’s-Hertogenbosch zich over de vorm van deze herdenkingen.Vorig jaar namen aan het programma de leerlingen van het Sint Janslyceum deel en dit jaar heeft groep 3 [13-15 jaar van de Sancta Maria Mavo] olv de geschiedenisleraren in de lessen zich voorbereid op de Tweede Wereldoorlog en de aanstaande herdenking. Zij zullen deelnemen aan de officiële herdenking zoals de kransleggingen bij de monumenten aan de Hekellaan en Aartshertogenlaan op donderdagmorgen 26 oktober 2006. Maar de jeugd neemt ook interactief deel aan de gesprekken met de veteranen van het 53 RD Welsh Division. 
In het programma is ook een onderdeel opgenomen met oud-minister van Defensie, de in Den Bosch woonachtige Bram Stemerdink, die herinneringen en gedachten uitwisselt met de jongens en meisjes die qua leeftijd geheel buiten die periode 40-45 staan. Dat vindt op dinsdag 24 oktober in het Bestuurscentrum plaats, voorafgaand aan de ontvangsten en kranslegging van donderdag 26 oktober 2006. 
Leerlingen van de Sancta Maria leggen elk jaar al bloemen bij het door hen geadopteerde monument van Piet Kerssens op de WiIhelminabrug. Leerlingen van Noorderlicht verzorgen het monument op het Welsh Divisionplein en die van het Sint Janslyceum hebben het Joods monument in de Casino geadpoteerd. 
Met het oog op het 65-jarig gedenken in 2009 beraden gemeente en de stichting zich over de aanpak en de vorm van het [al of niet] voortzetten van de bevrijdingsherdenking.

Bossche bevrijdingsdag 2005 , 19 oktober 2005. 
Op 27 oktober 2005 herdenkt het gemeentebestuur dat het 61 jaar geleden de stad werd bevrijd. De speciale gasten -20 Britse veteranen -worden in de raadzaal van het bestuurscentrum ontvangen en toegesproken door naast de Britse ambassadeur L. Parker, burgemeester Rombouts. Tegen het middaguur zijn er kransleggingen bij het Verzetsmonument aan de Hekellaan en bij het Welsh Division Memorial monument aan de Aartshertogenlaan.
In de avond is er een bevrijdingsconcert in de Hervormde kerk in de Kerkstraat, waarbij het Gemengd koor ’s-Hertogenbosch en het Neath Male Voice Choir uit Wales enkele liederen zullen zingen.
Op vrijdag 28 september 2005 gaat een deel van het gezelschap naar de oorlogsbegraafplaats in Uden. Ter afsluiting is er ’s avonds een social evening in Golden Tulip Hotel Central.

Bevrijdingsherdenking - 27 oktober 2004
Bevrijdingsprogramma oktober 2004. De morgen van de bevrijdingsdag 27 oktober 2004 begon met een officiële samenkomst in de nieuwe hal van het Bestuurscentrum aan Achter het Stadhuis. Door de grote opkomst van bijna 300 gasten leek die even te klein.
Tot de genodigden behoorden onder meer de ambassadeur van Wales sir Collin Budd en diens echtgenote en de 1e minister van Wales mr. Rhori Morgan, brigadier lain Cholerton, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland mr.dr. Edmund Duckwitz, de burgemeester van de zusterstad Trier Helmut Schröer, de afgevaardigde namens de bisschop van Trier Josef Mattel, Kolonel Felix militair commandant voor Zuid-Nederland en voormalige minister van Defensie, de in Den Bosch woonachtige Bram Stemerdink.
Bijeenkomst zaal Bestuurscentrum


Het stadhuis, waar de genodigden met bussen aankwamen, getooid met de Britse en de Welsh vlag

foto's © gerard monté [rechts en boven] & paul kriele [b], 27 oktober 2004. 


In de nieuwe zaal aan Achter het Stadhuis was woensdagmorgen 27 oktober 2004 een ontvangst voor de bevrijders en hun familie door het stadsbestuur en de stichting October 1944

-Links boven: Burgemeester Rombouts houdt zich voorafgaand een de opening in de zaal Achter het Stadhuis met de Duitse gezant mr. dr. Eduard Duckwitz [m] en rechts de burgemeester van zusterstad Trier Helmut Schröer
-Rechts boven:  de speciale gast uit Wales de 94-jarige generaal Charles Harington hier begroet door Sam Crane uit Rosmalen, een mede -oud-gediende. 
-Links de eregasten onder wie v.l.n.r.: mr. Rhori Morgan [first minister of Wales], 1e minister van Wales sir Collin Budd en diens echtgenote, burgemeester Rombouts, brigadier Lain Cholerton en de Duitse ambassadeur.
 foto © paul kriele[boven], en gerard monté [r.], 27 oktober 2004.

 

Burgemeester Rombouts gaf in zijn toespraak drie elementaire behoeften aan die elk voelt: vrijheid van handelen, in staat te zijn iets goeds te doen en de mogelijkheid solidariteit te tonen met anderen. Rombouts benadrukte op deze Bossche bevrijdingsdag nog eens de grote verdienste van de bevrijders uit Wales. En benadrukte de gevoelens van dankbaarheid. Die bevrijding roept bij velen nog emoties op, aldus Rombouts.


Rombouts serveert aan de 94-jarige generaal een Port anno 1944.
 foto's © paul kriele, 27 oktober 2004.


Hierboven: Twee veteranen tijdens de ontvangst in de hal van het bestuurscentrum.
Rechts:
Een van de oud-gedienden uit Wales, die na zijn toespraak burgemeester Rombouts een historische herinnering aanbood.

- foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.

Ook de Europese banden en de relatie met de Verenigde Staten werd nog eens aangestipt, relaties die we -vanwege de slachtoffers van de wereldoorlog - verplicht zijn te onderhouden.

Boven links: Bij de intake in de hal van het bestuurscentrum werd aan deze bezoekster gevraagd :'..Are you a widow..'. , waarop ze op haar man wees die naast haar stond.
Boven links:Een groepje genodigden die luisterde naar de toespraak van de commandant Zuid-Nederland Felix. 
Rechts Luc van Gent, initiatiefnemer  en organisator van de herdenkingen rond october 1994.

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004

Toast met Port uit 1944
Rombouts besloot zijn toespraak met de uitspraak dat dit jaar 1944 nooit uit ons geheugen zal wegebben . Daarom - vandaag op deze speciale dag- bood Rombouts allen op deze bevrijdingsdag: een glaasje port uit het jaar 1944, geschonken door Bloem's vinotheek. 
Burgemeester Rombouts bood allen op deze bevrijdingsdag een glaasje port uit 1944 aan. 
Eigenaar Henk Besselink van Bloem's vinotheek [r].
 foto's © paul kriele, 27 oktober 2004.

 Na afloop van de officiële zitting toog het gezelschap naar het herdenkingsmonument aan de Hekellaan waar kransen werden gelegd.
Na de lunch was er 's middags o.a. een vaartocht op de Binnendieze en woensdagavond een concert in de Hervormde Kerk op het Kerkplein.
Kelder van Specsavers op Hinthamerstraat 4

De brillenzaak Specsavers op Hinthamerstraat 4 stelde de kelder open die in de oorlog als schuilkelder werd gebruikt. Tijdens de bevrijdingsdagen is die authentieke kelder te bezichtigen.


foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.
 Een aanplakbiljet uitgeven door de gemeente, dat oproept Duitse spullen in te leveren. Het biljet hangt op de etalageruit van apotheek Albers op de Markt.  foto's © gerard monté, 27 oktober 2004. 

Welshroom in stadhuis

De heringerichte Welshroom in het stadhuis, waar documenten, foto´s en andere relieken uit de Tweede Wereldoorlog -specifiek van de 53ste Welsh regiment- zijn bijeengebracht. Op de middelste foto de namen van de omgekomen Welsh-soldaten. 

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.
 


Kranslegging Hekellaan

Bij het Herdenkingsmonument aan de Hekellaan werden kort na half twaalf kransen gelegd. foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.


De vlag van de Comrades Association en hun vaandelgroet.
Rechts:
Voor de media was er volop gelegenheid de oud-gedienden naar hun ervaringen en levensloop te vragen. Links: Omroep Brabant Radio

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004


Burgemeester Rombouts met de voorzitter van de stichting Indië-monument Hoes.
Rechts boven: Luc van Gent [m] van de stichting October 1944 aangesproken door een van de veteranen.
Rechts: 
Oud-minister van Defensie Bram Stemerdink staat naast generaal Charles Harington.

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004


Deze bus kwam uit Warminster, een opvallende naam. Maar het is dan ook een army place, gelegen dichtbij Bath,´ zoals de buschauffeur toelichtte
Links: de vlag van de Dragoon Guards
foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.

Dze oud-gediende genraal George Buchanan was op zoek naar oorlogsherinneringen. Hem werd -na de plechtigheid bij het Welshmonument-door burgemeester Rombouts een lift met de dienstauto aangeboden.
Rechts:
Een veteraan met zijn echtgenote bij de herdenking bij het Monument aan de Hekellaan.   

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004
.

Linksboven deze man ging op zoek naar de plek waar hij 60 jaar geleden een meisje het Ave Maria had horen zingen. Dat was bij het ziekenhuis.. 
Burgemeester Rombouts bood hem voor zijn zoektocht een lift aan in zijn dienstauto.. Het is nog niet duidelijk of zijn zoektocht effect heeft opgeleverd.

Kranslegging Welshmonument


Aandacht voor het koor.
Links: Kranslegging door sir Colin Budd, ambassadeur van Wales -


foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.
 

*

De prime minister of Wales sir Rohri Morgan en burgemeester Rombouts behoorden tot een van de eersten die een krans legden bij het Welsdivision monument.
Rechts kranslegging door 
brigadier lain Cholerton.

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004. 
°

Links boven: de 94-jarige generaal Charles Harington en rechts boven: de bestuursleden van de Stichting October 1944, Herman Durville[l] en Pierre Kisters, volgden.
Linkjs: René Koks namens de Joodse gemeenschap.


foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.


Sam Crane [Rosmalen], die het gebed deed dat eindigde met 'We will remember them', wat door de omstanders herhaald werd. Daarna riep een stem uit het publiek 'Well done Sam'.
Rechts: Leerlingen van de school Noorderlicht volgen het voorbeeld van de ouderen.


foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.
 De band uit Wales staat nabij het straatnaambordje [achtergrond] 53rd Welshdivisionmonument. 
Links burgemeester Rombouts in gesprek met twee leden van de militaire Welsh -band.

Bij de samenkomsten waren vele rijkelijk gedecoreerden te zien, zowel in burger als in uniform.

foto's © gerard monté, 27 oktober 2004.
 


Een Welshband Gesprekken tussen nieuw- en oud-gedienden.
foto's © gerard monté 27 oktober 2004.

Rondvaart Binnendieze
Op woensdagmiddag 27 oktober 2004 was er voor de genodigden uit Wales een rondvaart op de Binnendieze georganiseerd. Met veel commentaar en als tevreden dagjesmensen maakten de gasten een tocht over de Bossche Binnendieze die 60 jaar geleden nog een vervuilde stroom was.
De rondvaart werd aangeboden door de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch/Stichting Binnendieze.
De verhalen gaan dat de Binnendieze in de oorlog ook als schuilplaats heeft gediend..


Met bevrijders varen op de Binnendieze.
foto's © peter van gogh, 27 oktober 2004.
Een van de bevrijders demonstreert een dienstfiets die in de oorlogsjaren in gebruik was. De opstapplaats in de Molenstraat.
 foto's © peter van gogh, 27 oktober 2004


Donderdag 28 oktober 2004: Oecumenische dienst in de St.Jan
's Morgens Defilé en parade van authentieke oorlogsvoertuigen en ' s middags een bezoek aan Oorlogsbegraafplaats in Uden, alwaar een herdenking plaats vindt.
De oorlogsbegraafplaats in Uden.

foto © gerard monté, 22 september 2004.

 


Fotoreportage kerkdienst St Jan.
In de St.Jan werd vanmorgen- 28 oktober 2004- een oecumenische kerkdienst gehouden, hoofdcelebrant was mgr. Hurkmans en en Josef Mettel die de bisschop van Trier vertegenwoordigde.
Programma± 's avonds Buffet en social evening bij Heineken.
.

De vlag van de 'Stichting October 1944', die de herdenking van Oktober 2004 heeft georganiseerd.
Boven: het hoofdaltaar met de celebranten. Onder: het koor en orkest.
foto's © gerard monté, 28 oktober 2004

Links boven: mede -organisator van de Stichting October 1944 Luc van Gent en zijn pr-man/ redacteur Jan de Wit.
Op de eerste rij in een overigens volle St.Jan zaten vlnr sir Colin Budd, de ambassadeur uit Wales, burgemeester Rombouts, Herman Durville van de stichting October 1944 en een officier van de Welsh Division. 
Links: mrg. Josef Mettel die sprak namens de bisschop van Trier.

foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.
 

Bisschop Josef Mettel uit Duitsland bewees door zijn aanwezigheid dat de verzoening voortschrijdt. In zijn toespraak refereerde hij aan de bruggen die in de oorlog vernietigd waren, en dat er nu opnieuw bruggen worden gelegd tussen mensen. Mettel bood een kaars aan met het wapen van Trier. 'Dat dit een licht van vrede zal zijn,' aldus de geestelijke.

Terwijl Luc van Gent de namen voorlas van de gesneuvelden, plaatsten kinderen houten kruisjes waarop de namen van de overleden militairen staan, in het zicht. de Bossche
Rechts: Oude Schuts met het vaandel en rechts een indruk van een overvolle kathedraal.


foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.
 


Dames van de Oude Schuts verlaten de St .Jan Diverse muziekkorpsen uit Wales waren overgekomen.
foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.

Defilé en parade

Het vertrekput van de parade van de voertuigen en het defilé van de bevrijders was de Parade. Na afloop van de oecumenische dienst trok een stoet, die herinnerde aan de bevrijdingdagen in oktober 1944 door de Torenstraat/Hinthamerstraat naar de Markt. Vanaf het bordes werd door de ere-gasten uit Wales en burgemeester Rombouts het defilé afgenomen.


Vertrekpunt Parade/ Torenstraat. Langs de route stonden rijen dik toeschouwers verzameld, die soms juichten en dan weer aplaudisseerden. Niet alleen de voertuigen vielen op, ook vaak hun berijders die soms in een wat vreemdsoortige uitmonstering zaten.  foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.
*


Defilerende muziekkorpsen en paraderende militairen.
Op het bordes werden de veteranen en andere deelnemers aan het defilé opgewacht en begroet door de officiële genodigden uit Wales en gastheer burgemeester Rombouts.-foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.
 


Sam Crane een van onze bevrijders, die met een Rosmalense trouwde, poseert met zijn familie. Rehcts docent René Koks
Rechts generaal Harington.


foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.Linksboven: de Oude Bossche Schuts- met vaandel- betreedt de trappen van het stadhuis.  Boven rechts en onder:
De Jeroen Boschverkennersband , r
ecentelijk in nieuwe -rode - uniformen gestoken, op het Kerkplein. foto's © gerard monté, 28 oktobe 2004.

Op de Markt verzamelden zich na afloop van het defilé de deelnemende voertuigen.

Voor liefhebbers van oude voertuigen en militaire uniformen was er heel wat te zien..Links boven staat de voormalige stationskapper , later kapper opde Copernicuslaan - Kees van Spijck -een van de vehikels te bewonderen.
-foto's © gerard monté, 28 oktober 2004.

Vrijdag 29 oktober 2004: Rit naar Best alwaar bezoek aan Museum de Bevrijdende Vleugels
' s middags: Officiële zitting in de voormalige Statenzaal [Noordbrabants Museum].
's avonds : bevrijdingsconcert in TheateradParade 'Tribute to our Liberators' 
 
   

Zitting in de voormalige Statenzaal
In de voormalige Statenzaal van het Noordbrabants Museum werd vrijdag een officiële ontvangst gehouden voor de veteranen en hun relaties/familie.
Het voorplein met 'de hond' van Tom Claassen. Een laatste .. veteraan als laatste in beeld gekomen na de zitting in Noordbrabants Museum. foto's © gerard monté, 29 oktober 2004.

Er was een lezing 'De geschiedenis van 's-Hertogenbosch en de plaats van de kunst in de stad'.
Aansluitend aan de lezing werd de expositie Fata Morgana bezocht.

Bevrijdingsdag oktober 2001
 
Vrijdag 26 oktober 2001, één dag voor de officiële dag, werden bij de verzetsmonumenten in de stad herdenkingsbijeenkomsten gehouden en kransen gelegd. Ook de schooljeugd die enkele monumenten heeft geadopteerd, gaf acte de presence
foto © marten coverack, 26 oktober 2001.
 

Bevrijding Den Bosch 24 oktober 2001

Vrijdag 26 oktober herdenkt ’s-Hertogenbosch de bevrijding van de Duitsers.  ’s Morgens wordt door een gemeentelijke deputatie enkele veteranen in het stadhuis ontvangen. Aansluitend zijn er bij de verzetsmonumenten op de Hekellaan en op de Aartshertogenlaan korte plechtigheden met o.a. het leggen van een krans.
Bij het Welsh Monument treden ook het Bosch’ Gemengd Koor en het Tonna Mail Voice Choir uit Wales op. 
Donderdagavond 25 oktober is er een bevrijdingsconcert in de Nederlands Hervormde kerk met een uitvoering door de eerder genoemde koren.

Woensdagavond 24 oktober –de bevrijdingsdag van de Muntel- houdt Henny van der Heijden-Molhuijsen een lezing pover de laatste oorlogsdagen in 1944 in de Slinger. 2. Nationale Bevrijdingsdag 5 mei 2001
Landelijk valt de dodenherdenking op 4 mei. [zie op het eind van dit artikel]. Op 5 mei is de dag waarop de bevrijding van de Duitse bezetters wordt gevierd. Echter elke stad kent ook zijn eigen bevrijdingsfeest. Voor Den Bosch is dat jaarlijks op 27 oktober.

Herdenking bevrijding  1 mei 2001
Luc van Gent brengt, zoals aangekondigd, morgen 2 mei zijn aanvullend boek over de bevrijding uit. Het betreft een neerslag en verhalen over de bevrijding van West eind october 1944. De titel is: ‘October 1944, Den Bosch West bevochten, maar later bevrijd’.
Een dag later [donderdagavond 3 mei] signeert de 65-jarige Van Gent, samensteller van video’s en boeken en de organisator van reünies met de bevrijders van Den Bosch zijn boek bij boekhandel Heinen.
Vrijdag 4 mei [20.00 uur] is rond het verzetsmonument op de Hekellaan en bij het Joods monument in de Casinotuin een herdenkingsbijeenkomst na een dienst in de Nederlands Hervormde Kerk [18.45 uur].

Herdenkingsdag 27 oktober 2000

Op vrijdag 27 oktober 2000 zijn in Den Bosch de gevallenen van met name de oorlog ‘40- ‘45 herdacht. Dat gebeurde op uiteenlopende plaatsen in de stad. Verspreid staand zijn er in de loop der jaren circa 20 grotere en kleinere monumentjes opgericht. Het meest recente wordt de gedenksteen die herinnert aan de slachtoffers die bij de oorlog tegen Indonesië [Indië] zijn gevallen. Dat monumentje, gemaakt door Saskia Vermeesch, komt in het plantsoen aan de Hertog Hendriksingel te staan.De gemeente draagt in het kunstwerk-op initiatief van de Stichting Gedenkteken Indiëgangers genomen- 25.000 van de 150.000 gulden bij.Na de inname van de stad door de Welsh Fuseliers [vanaf 24 oktober] via Sluis 0, werd na het oostelijk stadsdeel [22 oktober] geleidelijk ook het zuidelijk deel en ‘t Zand [27 oktober] bevrijd van de Duitsers.
Ontwerper van het Bevrijdingsmonument op de Hekellaan is Peter Roovers.
foto © gerard monté 24 april 2000.
 

Het verzetsmonument op de Hekellaan waar jaarlijks op de avond van de 4e mei burgers en overheid, verenigingen en organisaties samenkomen voor een moment van bezinning. Met een toespraak, het leggen van bloemen en de Last Post worden alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

.

Op de sokkel staat:

Gedenk die tot der dood getrouw,
in 't zicht van tirannieke machten
het vege lijf ten offer brachten
opdat de geest verwinnen zou.


<< Minder informatie


Laatste artikelen binnen de categorie Bevrijding 27 Oktober:

Bevrijdingsherdenking met overgangsprogramma

Bevrijdingsherdenking met overgangsprogramma

Gepubliceerd op: 15-10-2010 | Gewijzigd op: 28-10-2010
De herdenking van de bevrijding van de stad -op 27 oktober 1944 -is de allerlaatste in de zin van de oude viering en loopt vooruit op de veteranendag die vanaf 2011 jaarlijks plaats vindt.
Lees meer
Defilé als afronding van bevrijdingsweek

Defilé als afronding van bevrijdingsweek

Gepubliceerd op: 24-09-2009 | Gewijzigd op: 0
Bij gelegenheid van 65 jaar bevrijding op 27 oktober 2009 worden voor de laatste keer - op de traditionele manier -de bevrijders in het zonnetje gezet. Als afsluiting vindt er op vrijdag 30 oktober 2009 een defilé plaats dat georganiseerd wordt door de Oeteldonksche Club vanwege haar ervaring met optochten. Onder het motto 's-Hertogenbosch dankt zijn bevrijders' lopen tal van Bossche verneigingen op de Parade langs de eretribune met oud-militairen. Dat kan in stilte, of feestelijk, of dmv een act of dans. Aanmelding kan via p.plasmans@hotmail.com
Lees meer
Viering 65 jaar bevrijding

Viering 65 jaar bevrijding

Gepubliceerd op: 22-07-2009 | Gewijzigd op: 03-10-2009
Met een lustrumprogramma zal tussen 25-30 oktober 2009 de 65-jarige bevrijding van 's-Hertogenboschworden georganiseerd. Dat doen de gemeente en de Stichting October 1944 's-Hertogenbosch op een traditionele manier omdat het - waarschijnlijk - voor veel bevrijders voor het laatst is. Tezamen mét de Britse bevrijders wordt nog eenmaal uitgebreid stilgestaan bij de verdiensten van de bevrijders in 1944. Pas in 2010 volgt een meer op de jeugd toegepaste brede herdenking. Programma.
Lees meer
Kranslegging scholieren bij steen Wilhelminabrug

Kranslegging scholieren bij steen Wilhelminabrug

Gepubliceerd op: 23-10-2008 | Gewijzigd op: 28-10-2008
Rond de bevrijding van de stad op 27 oktober 1944 hebben vanmorgen 23 oktober 2008/9.30 uur , als eersten van een reeks gedenkmomenten, leerlingen van de Sancta Maria Mavo een krans bij de gedenksteen van Piet Kerssens op de Wilhelminabrug gelegd. Dat gebeurde onder toeziend oog van het Comité Oktober 44 met o.a. Luc van Gent en Philie Goossens. Bij de herdenking was ook mevrouw Nelly van Os aanwezig, die al 12 jaar het monumentje in de brug bijhoudt.
Lees meer
Gedenkmomenten rond bevrijding stad

Gedenkmomenten rond bevrijding stad

Gepubliceerd op: 21-10-2008 | Gewijzigd op: 21-10-2008
Met gedenkmomenten bij gedenkstenen en monumenten herdenkt de stad de bevrijding van 27 oktober 1944. Er is een ontmoeting en een expositie met/over veteranen [Stadskantoor/hotel Central], en een concert [Hervormde Kerk,23 oktober en een open luchtconcert [Markt,24 oktober].
Lees meer
Musical+nieuwe viering bij 65 jr. bevrijding 2009

Musical+nieuwe viering bij 65 jr. bevrijding 2009

Gepubliceerd op: 30-09-2008 | Gewijzigd op: 0
Omdat de stad in 2009 zijn 65-jarige bevrijding viert komt er weer een musical. De Stichting October1944, die samen met de gemeente het initiatief nam, vroeg aan de stichting Musical Den Bosch 800 die uitvoering te realiseren. t in oktober 2009 op de planken. Schrijver regisseur Ruud van de Laar
Lees meer
Bevrijdingskind en 'Crazy for you'

Bevrijdingskind en 'Crazy for you'

Gepubliceerd op: 15-04-2005 | Gewijzigd op: 0
Op 22 april 2005 is de première van de Bossche Musical Bevrijdingskind. Deze musical, over de zoektocht van een dochter naar haar biologische -Canadese- vader, loopt vanaf april t/m 5 mei. Vanaf 11 t/m 21 mei draait de luchtige show Crazy for you met Nederlandse artiesten onder wie Joke de Cruijff, Chantal Janzen en Dick Cohen.
Lees meer
Nieuwe bevrijdingsmusical uit fonds Frits Bekker

Nieuwe bevrijdingsmusical uit fonds Frits Bekker

Gepubliceerd op: 14-01-2004 | Gewijzigd op: 0
April 2005 staat er een nieuwe musical van de Stichting Musical 's-Hertogenbosch 800 op de planken. Op 14 januari 2004 werd het script van 'Bevrijdingskind' aan het bestuur aangeboden. De musical komt voort uit het fonds dat bij het 25-jarig jubileum van Frits Bekker als directeur van TheateradParade werd ingesteld.
Lees meer