Bevrijdingsfestival 5 mei 2005

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-05-2005 Op 5 mei 2005 werd op de Parade het jaarlijkse bevrijdingsfestival gehouden. Dit jaar kwam zelfs premier Balkenende naar Den Bosch. De landelijke opening vond ook nog eens -vanwege 60 jaar bevrijding in Den Bosch plaats. Het festival begon met de ontsteking van het bevrijdingsvuur door premier Jan Pieter Balkenende.
En er was een besloten bijeenkomst in het Bestuurscentrum, waar kroonprins Willm Alexander ook aan deelnam.Behalve kroonprins Willem Alexander en commissaris der Koningin May Weggen waren ook andere diplomaten van omringende landen aanwezig bij de officiële herdenking in het Bestuurscentrum.
Willem Alexander had 's morgens in het Stadskantoor het eerste exemplaar van 'Jong zijn in oorlogstijd 'in ontvangst genomen.

 
Met steelband [Kerkstraat] en met Aliens figuren  op de Markt
en  mini en reuze figuren op het Kerkplein en in de Kerkstraat 

-foto's © herman van boxtel [r] & gerard monté, 5 mei 2005.

 
Museumplein
-Rechts boven: De rijk versierde ingang van het anders zo nette Museumplein...
-Rechts: Peer de Graaf, the great entertainer for kids
..

foto's © gerard monté, 5 mei 2005.


-Links boven: De Taiwa kids uit Zuid-Afrika met een wervelende show. 
Boven: De tent van Tipi van Nikode, de verhalenverteller.
-Links: Uiteraard lieten veel kinderen zich er schminken.

foto's © gerard monté, 5 mei 2005.


Podium Kerkstraat:

-Boven De Kunstbende.
-Rechts: Demo-optreden Streetdance.
- Schilderen bij het Rode Kruis en bij Vluchtelingen Werk Nederland.
foto's © gerard monté, 5 mei 2005.
 

 
Voorbereiding voor debat in het Bestuurscentrum.
 
-Boven rechts: Een luisterend oor op de Sint Jan. 
-Boven links: drukte in de Hinthamerstraat.
-Rechts: Paul Smits van de W2, die voor de Parade de programmering verzorgde.

foto's © herman van boxtel [l] en gerard monté [r], 5 mei 2005.
 

De Parade
Ontstekingbevrijdingvuur door premier Jan Pieter Balkenende.  [Voor Balkenendes wandeling door de straten, zie onderaan]
   -Boven: Het bevrijdingsvuur dat 'rond het middaguur door premier Balkenende was aangestoken.
-Onder en lins: De Klezmerband


foto's © gerard monté en herman van boxtel [l-boven], 5 mei 2005.

 
-Hierboven:Obanoko, een tienpersoonsformatie uit de Antillen.
-Rechts:  Omar Ka & the Fularband uit Senega
l.
foto's © gerard monté, 5 mei 2005.

 


Op het bevrijdingsfestival op de Parade waren ook volop eetkramen te zien waarbij ook de kampioen-rook- worst En enkele onbezette kramen.


-Boven: De Presentatrice Mylgiev van Utrecht. --Links boven: War Child lokte met hun Peace of mind experience dance via koptelefoons nogal wat reacties los.
-Links: De stand van het Nationaal Monument Kamp Vught, waar eigen meningen over het begrip Vrijheid konden worden genoteerd.

foto's © gerard monté, 5 mei 2005.

 


Bezoek kroonprins Willem Alexander & premier Jan Pieter Balkenende - 4 mei 2005

Behalve kroonprins Willem Alexander en commissaris der Koningin May Weggen waren ook andere diplomaten van omringende landen aanwezig bij de officiële herdenking in het Bestuurscentrum.|Willem Alexander had 's morgens in het Stadskantoor het eerste exemplaar van 'Jong zijn in oorlogstijd 'in ontvangst genomen.Druk handen schuddend liep kroonprins Willem Alexander, met naast hem Hanja May Weggen, door de Bossche straten..
-Rechts: De strijdbare 2e kamer politicus Hirsh Ali is op deze bevrijdingskrant ook nog herkenbaar..

-foto's © marc venrooij [boven en rechts] en peter van gogh [r-boven] , 5 mei 2005.
 


Premier Balkenende in de Bossche straten
..

foto's © marc venrooij, 5 mei 2005.
 

In het Provinciehuis had Willem Alexander een toespraak over zijn persoonlijke ervaringen met vrijheid gehouden. Zowel in Den Bosch als in Wageningen -defilié voor oud-strijders- stond de kroonprins er voor het eerst alleen voor. Alexander benadrukte dat wij ons niet meer afzijdig kunnen houden van een oorlog. 'Wij staan als burgers nu zelf op het toneel van de geschiedenis' aldus de kroonprins.
Premier Balkende opende de serie herdenkingen rond 60 jaar Bevrijding in 's -Hertogenbosch. Op de Parade ontstak Jan Pieter het bevrijdingsvuur . Voor Balkenende betekent bevrijding ruimte voor levensovertuiging.


Kort nadat Balkenende het bevrijdingsvuur had ontstoken werden aan prominenten enkele statements gevraagd over hun gedachten aan bevrijding.
Balkende:Vrijheid betekent voor mij ruimte voor je eigen levensovertuiging. Mensen die kunnen omgaan met deze ruimte kunnen elkaar inspiratie geven. Wij zullen anderen in hun waarde moeten laten, aldus de in 1956 in Noord- Kapelle geboren Balkenende.
Een Duitse vindt vrijheid van meningsuiting het belangrijkste.
De turner Yuri van Gelder [*Waalwijk, 1983] die zegt het belangrijkste van vrijheid is, dat je jezelf kunt ontplooien. Bij het trainen aan de ringen denk je aan jezelf, maar vergeet de anderen niet.  
In het provinciehuis ontving een scholier de eerste prijs van een affichewedstrijd over het thema 'Vrijheid delen is de kunst'. Hij had een affiche ontworpen met de tekst: Vrijheid krijg je niet allen.


Terug naar boven