The Kingbees maken Avond vdGeschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-11-2005 | Gewijzigd op: 13-08-2010
Woensdagavond 2 november 2005- ontmoetten historici en geschiedenisliefhebbers elkaar in de Moriaan, het Oudste Bossche huis. Daar vond in de kelder van De Plein 79 de 'Avond van de Geschiedenis' plaats. Gastsprekers waren Jan van Laarhoven [Noordbrabants Museum], René Bastiaanse [Rijksarchief] en Aart Wijnen [architect Twee Snoeken]. Zij praten over actuele zaken uit de Bossche geschiedenis, er zijn oude filmbeelden en de Kingbees en Sticky Fingers halen er muziek op van 40 jaar geleden.

Rob van de Laar [Stadsarchief] leidde de gastsprekers in. René Bastiaanse van archief die met zijn beelden van de grote brand bij V&D [december 1938] de knuppel in het hoenderhok gooide.

foto's © herman van boxtel, 2 november 2005.
 

Relativering van de geschiedenis
Aan de hand van dit motto 'Flexibele geschiedenis bekritiseerde Wijnen [voorzitter van de BAI] onder meer de verslaggeving. In zijn betoog gaf hij een sneer naar de pers.
Wijnen bracht een opmerkelijk verhaal over de architectuur en de toekomst van de stad. Zijn voordracht werd ondersteund door opvallende beelden. Daarin gingen futurisme en historie hand in hand, beter gezegd werden op elkaar gepast. Zijn computeranimaties bleken niet zonder humor gespeend. In die opzet toonde hij ook de overeenkomst tussen Ali B. en Mohammed B, waarin een steek onder water schuil ging naar de pers.

Een van de sprekers was Aart Wijnen [Wijnen Architectuur], die bekend staat om zijn scherpe stellingnamen.
- foto's © herman van boxtel, 2 november 2005.
'Met geschiedenis moet je flexibel zijn', aldus Wijnen. Aan de hand van beelden [personen onder wie Ali B. ] en zinspelingen op gepubliceerde -futuristische - projecten leverde Wijnen kritiek op de pers
   

De historische ontmoeting vond plaats in De Plein 79 gevestigd in de Moriaan, naast de VVV.  
Na Wijnen kwam Jan van Laarhoven die enkele anekdote aanhaalde uit de praktijk van alledag . Toen er tijdens een zeer warme zomer in de oude Jacobkerk, waar voor 1985 het Noordbrabants Museum nog gevestigd was, teer van de balken droop, vertelde hij de bezoekers beneden dat er een spook in de oude kerk huisde. Een mysterie dat spoedig door de stad de ronde deed.
Want na jaren vroeg iemand die het gebouw bezocht aan de directeur of hij het verhaal kende van het spook..? Dat verhaal had jij van zijn grootmoeder vernomen. 
Sticky Fingers
Samenstelling Frans van Orsouw zang, Harry van de Ven gitaar, Roger Arts gitaar, Robert Dortmans drum en Sander Arts bassist. Zie ook www.stickyfingers.nl

De Sticky Fingers verzorgden een spetterend optreden.  

foto's © herman van boxtel, 2 november 2005
  Het gitaarduo Harry van de Ven en Roger Arts.
.
The Kingbees 
De formatie The Kingbees bestaat uit Otto Brunklaus slag, gitaar en mondharmonica, Peter Veerman sologitaar, Henk Brok drum, Vincent Verstappen mondharmonica en zang en Ruud Nuyens bas.

De Bossche groep The King Bees jaren 60-70  Brunklaus aan de gitaar, daarachter Walter Post gitaar en Ruud Nuyens basgitaar.
Aan de drums bijna onzichtbaar Henk Brok.
 Brunklaus aan de gitaar daarachter aan de drums, bijna onzichtbaar, Henk Brok en links staat aan de mondhamriniuca Vincent Verstappen ook op de foto links. 2e van links: Walter Post gitaar.
 
foto's © herman van boxtel, 2 november 2005.
Terug naar boven