Te water [..] tijdens de Week van de Geschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 30-09-2010 | Gewijzigd op: 08-10-2010

Gelijksoortige banieren kondigen de komende week de 'Week van de Geschiedenis aan.

foto © gerard monté, 29 oktober 2004.
 
Van 16 t/m 24 oktober is het de landelijke Week van de Geschiedenis met als thema Land en Water.  Daarom sluiten vele activiteiten aan op kanalen, rivieren en de havens.
Maar Den Bosch dat vorig jaar weinig te bieden had in de 'Week van de Geschiedenis', komt met een afwijkend thema:
'Dat gaat naar Den Bosch toe!' is het jaarthema voor 2010. De Tijdreiziger besteedt dit jaar aandacht aan de 'vreemdelingen' die de stad ooit bezochten en aan hun invloed op de handel, de cultuur, het geloof, het eten en nog veel meer.
In de Bossche Bladen, editie oktober 2010, wordt dieper, maar nog niet gedetailleerd, ingegaan op het programma van de WvdG, die al op 14 oktober 2010 wordt geopend met een reeks Bosschenaren van diverse nationaliteiten.

Programma Week van de geschiedenis
-Bovenaan staat de expositie van de vervoersfirma van Bernard Janssen,  waarover in de genoemde editie een artikel is gewijd. Bernard Janssen [*1861-+1932]  was een pionier op in de fietsebranche, maar hij reed ook de eerste Dion Bouton in de stad, die hij zelf ophaalde in Parijs maar deze 'Velocipedien' en garagist haalde nog allerlei andere huzarenstukjes uit. Over hem en zijn zaak besteedt het Stadsarchief een - op werkdagen te bezichtigen - expositie.
-In de etalages van de winkeliers aan de Markt en Pensmarkt is een expositie te zien over 'De Bossche Markt door de eeuwen heen'.
-vanaf zondag 17 oktober 2010, een educatieve locatievoorstelling in de Hinthamerstraat die is toegespitst op vijf bijzondere panden.
Theatervoorstelling ‘Kaf’ brengt het verleden dichterbij
Het pand aan de Hinthamerstraat 72 herbergt veel verleden. Waar nu de bibliotheek is, was ooit een ‘Oude Mannen- en Vrouwenhuis’. Nog verder terug was er een ‘Geefhuis’. Armoedzaaiers konden hier terecht voor een aalmoes en een korstje roggebrood. Een op de drie Bosschenaren kende geen welvaart en werd genadeloos als kaf van het koren gescheiden.
In de theatervoorstelling ‘Kaf’ nemen twee stadsgekken [studenten van theateropleiding KWI-College] het publiek mee naar de vergeten tijd van het Geefhuis. Op de zolder van de bibliotheek herleeft het verleden en maakt het publiek kennis met enkele historische personages. Een poëtische voorstelling met humor, spanning en een onverbiddelijke kijk op wat definitief voorbij lijkt, maar nooit weg is geweest.
De theatervoorstelling is een gezamenlijk initiatief van het Stadsarchief en de Openbare Bibliotheek en wordt mogelijk gemaakt dank zij De Tijdreiziger. De regie is in handen van Letizia Rompelberg, de cast bestaat
Op 21 en 22 oktober wordt Kaf gespeeld voor scholen. Aanmelden via he.langenhuijsen@kw1c.nl.
Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober wordt KAF gespeeld voor het grote publiek. De voorstellingen beginnen om 13.30 en om 15.30 uur. Toegang is gratis, aanmelden verplicht: bij de balie van de bibliotheek of via m.kwinten@biblotheekdenbosch.nl.

-woensdag 20 oktober 2010: Avond van de Geschiedenis met cabaret, film, lezingen en muziek in de BAM.
-zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2010 een middel eeuwse en buitenlandse smaakmarkt op de Parade met muziek en dans uit de Meierij en van 'Nieuwe Bosschenaren'.
-zondag 24 oktober 2010 Openlucht museum met vervoermiddelen uit voorbije eeuwen: Van handkar tot autobus.
,


Terug naar boven