Expo fietsen-en autohandelaar B.A. Jansen.

Printerversie
Gepubliceerd op: 14-10-2010 | Gewijzigd op: 14-10-2010
In het Stadsarchief gaat vrijdag 15 oktober 2010 in het kader van de 'Week van de Geschiedenis',  thema 'Dat gaat naar Den Bosch toe..',  een expositie open over de fietsen- en autohandelaar B. [Bernard] A. Jansen.
Jansen kan met recht de eerste Bossche fietsenhandelaar en autobezitter- handelaar genoemd worden.
Zijn fietsenzaak was eerst in de Nieuwstraat en later aan de Zuid-Willemsvaart gevestigd, waar ook een fietsmanege bijhoorde, waar men fietsen kon leren. In 1929 heeft zoon Theo de zaak voortgezet. 

Boven links: Een Belgische Duralty damesfiets anno 1910 met houten velgen en houten spatborden en verlichting [carbid].
Boven rechs: een Engels sportmodel herenfiets anno 1923. Deze Raileigh superbe was 'all steel bicycle', ofwel helemaal van staal.
De Naamloze B. A.Jansen's Handelmaatschappij, zoals vaders zaak na 1929 [onder zoon Theo] heette, verkocht ook Sparkbrook cycles. Vóór 1929 was het gewoon B. A. Jansen.
foto's © paul kriele, 14 oktober 2010.

Op de expo in het Stadsarchief zijn diverse vitrines ingericht die thematisch een beeld geven van deze vindingrijke ondernemer.

Jansen was een veelzijdig man, een sportieve zakenman, die zelf naar Parijs ging om er een Dion Bouton Voiture op te halen en later [1884] oprichter/bestuurslid werd van de 's-Hertogenbossche IJsclub. Begrijpelijk dat ook schaatsen tot zijn collectie behoorde, onder meer de Friese A. K. Hoeksma schaats.
Zoon Theo behaalde in 1923 en 1924 het Nederlands kampioenschap motorsport.
In 1967 kwam er een eind aan de firma B. A. Jansen en werd het complex omgebouwd tot autogarage 'Modern' met o.a het dealerschap voor Borgward en later BMW.