VariŽteiten op Avond van de Geschiedenis

Printerversie
Gepubliceerd op: 11-10-2008 --
 
De Avond van de Geschiedenis [15 oktober 2008 ] in het Jeroen Boschcentrum begint met een Islamitische oproep tot gebed door Husseyin Kücük. Daarmee zet de organisatie  een belangrijk feit in onze geschiedenis centraal: de komst en opname van de gastarbeiders en asielzoekers in de samenleving.
Kücük was op 17 maart dit jaar ook al te gast in het Jeroen Boschcentrum bij de opening van het Erfgoedjaar ’Geloven in Brabant’, waar de Eindhovense imam ook de Azan [oproep tot gebed] uitsprak.
-Dan volgt een verhaal, verteld door Pauline Seebregts, die put uit haar functie van ambtenaar van de Burgerlijke Stand en als hulpverlener in welke positie ze tal van verhalen aanhoorde.
-Ter herinnering aan de in 1916 begonnen Plechtige Omgang, die in 1969 ophield te bestaan, wordt een deel van de film van de BOFA over die Omgang vertoond, ondersteund met orgelmuziek van Jacques van den Dool. Van den Dool is vanaf 1966 als organist verbonden aan de Ned. Hervormde Kerk.
‘-Achter de heilige huisjes’ heet de voordracht van prof. Peter Nissen, hoogleraar en docent kerkgeschiedenis. Nissen die op 17 maart ook een gastspreker was, benaderde toen op zijn manier de ‘krimpende kerkgemeenschap’ en de ‘teloorgang van de verhalen het geloof'.
Het programma vermeldt verder:
-een optreden van [oud-] leerlingen van de Koningstheaterakademie rond het thema Religieus Erfgoed en
- de Bossche historisch Quiz.
-De Stadspijpers, die middeleeuwse muziek spelen en
-een interview door -de provinciaal beleidsmedewerker Cultuur -Patrick Timmermans met Nelleke de Laat, de maakster van de mantel van Maria en
-een concert van de Klezmer-band Mazzeltov, vormen het sluitstuk van de Geschiedenisavond.

De mederwerker bij de Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten, Harry van den Berselaar, docent Boschlogie  'dialecten' en voormalig schrijver van het Groot Bosch' Dictee is gastheer en presentator van de Avond van de Geschiedenis.