Bij 225 jaar Sociëteit: pleidooi voor behoud Cultureel erfgoed

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-05-2014 | Gewijzigd op: 17-05-2014
Vrijdagavond 17 mei 2014 werd met een pianorecital [Bart van Oort] en een historische lezing door Maarten van Boven in de voormalige Statenzaal het jubileumweekeind ingeluid van 225 jaar sociëteit Amicitia/De Zwarte Arend.

Gekleed naar de feestelijke stemming luisterden een volle Statenzaal met circa 250 leden en hun partners naar de openingswoorden door de president, Toon Sanders. Daarna gaf Maarten van Boven,  met wat boeiende en politiek getinte anekdoten, het onstuimige [patriottentijd & Franse tijd] ontstaan en het verloop van het Bossche sociëteitsleven weer. Dat gebeurde mede aan de hand van oude afbeeldingen, waarbij ook illustere voorgangers –vaak van adel –de revue passeerden: ondermeer, de liberale Hugenpoth van Berenklauw, de puur katholieke Van Son, de Rouppe van de Voorts, de Van Rijckevorsels en de Van Lanschots.


Circa 250 sociëteitsleden en hun partners
woonden de opening van het
jubileumweekeind in de voormalige Statenzaal bij
.  

foto © paul kriele, 16 mei 2014.

Ook toen waren er controversen en afscheidingen. Maar in 1949 fuseerden –door hoge gebouwkosten- noodgedwongen de standing van [bijv. uit de rechtspraak, vrije beroepen, zoals advocaten en notarissen] De Zwarte Arend met het minder sjieke [officieren van garnizoen en de gegoede middenstand] Amicita. Beiden trokken in 1969 naar de Peperstraat, waar ook de originele Zwarte Arend, eerst op het gazon en vanaf dit jubileum, op het dak van het koetshuis, te bewonderen valt.

De president besloot zijn toespraak met een vooruitblik op 250 jaar Amicitia/De Zwarte Arend, maar ‘dat jubileum zullen de meesten van u niet meer meemaken’, sprak Sanders, die als aandenken aan dit moment en uit dank voor hun verdiensten,de lustrumcommissieleden een nieuwe stropdas uitreikte. Die stropdas zal die 25 jaar nog wel overbruggen, zei de president die tussendoor nog even op de regels ‘jasje - dasje’ wees. Een kledingvoorschrift dat niet meer door alle sociëteiten en zeker niet door de tot businessclubs verworden verenigingen- ussance is gebleven.
Rechts president Toon Sanders in zijn toespraak, die eindigde met de uitreiking van de nieuwe stropdas aan de leden van de lustrumcommissie die onder leiding staat van voorzitter Frank Willekens [2e vr.] .

Links: De stropdas wordt bewonderd
.

foto's © paul kriele, 16 mei 204.

‘We zullen er alles aan moeten doen om onze positie te behouden zoals die is,’ aldus de president, die eindigde met de wens en voorspelling dat ‘..volgende nieuwe generaties het bestaan van de sociëteit weten de behouden met voldoende inspiraties en ambities’.
En tot de huidige leden zei Sanders: ‘Help mee nieuw elan en vitaliteit aan dit cultureel erfgoed te geven.’


Terug naar boven