Viering 230 jaar SociŽteit [Peperstraat] met boekpresentatie

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-10-2019 | Gewijzigd op: 04-10-2019
Viering 230 jaar Sociëteit Amicitia-De Zwarte Arend [Peperstraat 15] met boekpresentatie in de  Grote Kerk op donderdag 3 oktober 2019
 
.....

Een goed bezette Grote Kerk waar een onderdeel van het
230 jarig jubileum van sociëteit Amicitia-De Zwarte Arend plaats vond.
Tweede van links vooraan Louis van Vals, derde van links ceremoniemeester Philip van der Ven en rechts vooraan de auteur Maarten van Boven.


foto's © paul kriele, 3 oktober 2019.
 
.....

Een van de onderdelen van de viering van 230 jaar sociëteit Amicitia- De Zwarte Arend was een symposium over Democratie*, dat de vorige week werd gehouden.
Donderdagavond 3 oktober 2019 werd in de Grote Kerk -uitgesteld vanwege het vele voorwerk door auteur Maarten van Boven en zijn co-auteurs- als jubileumonderdeel het boek 'Bossche Heeren' aangeboden. Niet dat dit boek met als ondertitel ‘Een biografie van het Bossche sociëteitsleven 1789-2019’ alleen over heren gaat, allen leden vanaf dat eerste jaar staan er in vermeld. En ook specifiek werd de dameskring, daterend van 1978, genoemd. Globale inhoud 'Bossche Heeren' zie onderaan artikel.

*Het symposium onder leiding van prof. dr. Paul Schnabel was op zaterdag 21 september 2019
en had als titel 'Heeft onze democratie een update nodig'.
 
Een eerste exemplaar voor de 85-jarige Willem van Meeuwen aangeboden
door de auteur Maarten van Boven.


foto © paul kriele, 3 oktober 2019.
..................................................................

Het eerste exemplaar ontving de 85-jarige Willem van Meeuwen, sociëteitslid van een geslacht dat al vanaf 1789 in de ledenlijst staat opgenomen. Willems voorvader, Frans van Meeuwen [1756-1829], was vanaf de oprichting in 1789 het eerste lid van de sociëteit Amicitia. Willem van Meeuwen ontving dan ook een eerste exemplaar. Evenals burgemeester Jack Mikkers en daaropvolgend de auteur zelf Maarten van Boven.

Auteurs van 'Bossche Heeren'
Van Boven heeft, zoals hij in een humor volle toespraak meldde, drie jaar aan het boek gewerkt, maar dan slechts voor de eerste 150 van de 300 pagina’s. De rest zijn co-auteurs Maurice Ackermans [voormalig president], Jac Biemans [beeldmateriaal], Fons Duchatau [secretaris van de Sociëteit] en fotograaf Marc Bolsius kregen van de vlot gebekte schrijver alle eer. Er kwamen meer grappige anekdoten langs, maar dan wel van eerder overleden leden. Dus kwaad konden die onthullende verhalen niet..
Behalve toen het over de voorgangers van burgemeester Jac Mikkers ging. Het huidige College van B&W kreeg een veeg uit de pan zowel van Van Boven omdat er al jaren geen leden van het College lid is van de Sociëteit Amicitia-De Zwarte Arend.
Toch verwees burgemeester Mikkers in zijn dankbetuiging na de ontvangst van een boek, naar de open relatie en vriendschap die wij in de toekomst dienen aan te bieden. Want dat is cruciaal in een samenleving,’ aldus de burgemeester. Die besloot met ‘ dat we met discussie en het in gesprek gaan elkaar kunnen verrijken, want dat is waar we behoefte aan hebben…’.

Geen burgemeester nog lid van de sociëteit
Recentelijk te overzien, waren vier voor-voorgangers van Jack Mikkers lid van de sociëteit, te weten Rob Lambooij, Gerrit van de Ven, Don Burgers en Ben van Zwieten. Hierna, met Ton Rombouts, niet meer. 

Na afloop was er nog een gezellig samen zijn.
 
....
.....
...........

-Hierboven: Een eerste exemplaar voor burgemeester
Jack Mikkers en voor de auteur Maarten van Boven, overhandigd
door de president van de sociëteit Amicitia -De Zwarte Arend Henk Beckers.
.

-Andere foto: Michel van de Laar restarateur en de ceremoniemeester
Philip van der Ven onthullen het cadeau dat door zes leden uit eigen pot gefinancierd, aan de jubilerende sociëteit wordt aangeboden. Het schilderij
'Een Grijze Morgen' daterend van 1897, is van F.F. Slager [*1886],
eerst Frans François en vanaf 1898  Frans genaamd.
De financiers zijn: Louis van Vals, Armand Martens, Michel Vandenput, Gérard Ubink, Philip van der Ven en Michel van de Laar.

-Hieronder: Laurens de  Man [organist] en Rianne Schoenmaker
[trompet] verzorgden de muzikale intermezzo's [orgel en trompet] 
met werken van o.a. Marc-Antoine Charpentier,
Jean-Philippe Rameau, César Franck,  Francçis Couperin en Louis Marchand.


foto's © paul kriele, 3 oktober 2019.
 
.....


'Bossche Heeren':  Volumineus en door human intrestaanpak erg interessant 
Met volumineus wordt de indruk/beschrijving van 'Bossche Heeren' tekort gedaan.  Eigentijds [ qua verhalen] is de aanpak om vooral mensen in beeld te  brenge.Dat gebeurt, afgezien van de 'Geschiedenis van sociëiten'  in alle hoofdstukken. Dat is bij [negen] 'Beroepsgroepen' [door Ed Wagemakers], 'De Dames' [door Mira Ficq-Wijnen],  Bijzondere portretten [oud-president Maurice Ackermans, 'De sociëteiten anno nu' [Ed Vedder].
Het boek is met 336 pagina' s en een 30x35 cm omvang,  mede door de  bijlagen van 44 pagina's zo dik geworden. Die bijlagen omvatten onder meer ledenlijsten tot  1949 en ledenlijst na 1949 , een ledenlijst dames en heren, register en auteursoverzicht. Beslist niet onopgemerkt moge blijven de foto's en andere illustraties waar Marc Bolsius [actuele en gedigitaliseerde archieffoto's] en  Jacques Biermans [Erfgoed] hun aandeel in hebben gehad. Vaak pagina's groot zijn historische beelden van gebouwen en stadsgezichten. Een compliment geldt zeker ook voor Feike de Keijzer-Jansen en Corné de Keijzer van Uitegeverij Pictures Publishers en Boek/Design.
'Bossche Heeren' kan - bij 250 jaar Sociëteit Amicitia en De Zwarte Arend- nog nauwelijks overtroefd worden.
 

Terug naar boven