Onderzoekscommissie concludeert: Geen mishandeling in Zorgcentrum

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-09-2013 De onafhankelijke commissie, recentelijk ingesteld naar aanleiding van een valincident met dodelijke afloop in een zorgcentrum, heeft geen aanwijzingen gevonden dat sprake zou zijn van mishandeling. De verwondingen zijn volgens de commissie vermoedelijk ontstaan door meerdere opeenvolgende valincidenten die cliënte doormaakte kort voor haar overlijden. Deze lezing wordt bevestigd door een rapport van een forensisch geneeskundige, die de casus op verzoek van de commissie heeft bestudeerd.

betere communicatie
De commissie onder leiding van Leo van Beek, gepensioneerd zorgbestuurder, concludeert verder dat de zorg bij Van Neynsel in orde is. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg komt tot dit oordeel na een onaangekondigd bezoek vorige maand en zag geen aanleiding om de organisatie onder toezicht te stellen. Een uitspraak van het Openbaar Ministerie wordt binnenkort verwacht.
Wel meent de commissie dat de communicatie tussen familie en de organisatie beter had gekund, waardoor misverstanden eerder hadden kunnen worden gesignaleerd.

Van Neynsel betreurt het noodlottige valincident. Guus Bannenberg, bestuurder van Van Neynsel, is van mening dat klachten- en onderzoeksprocedures gerespecteerd moeten worden om te voorkomen dat medewerkers, bewoners en de organisatie ten onrechte publiekelijk veroordeeld worden. Hij betreurt het dan ook dat voortijdig informatie naar buiten is gebracht op het moment dat de klacht werd ingediend en het onderzoek nog gaande was.

Bericht van 11 juli 2013: Incident rond gevallen vrouw in aanleunwoning
Van Neynsel voelt zich geroepen om te reageren, na een incident met dodelijke afloop, dat gebeurde in een van de zelfstandige aanleunwoningen van de stichting Van Neynsel. Daar overleed een bewoonster na een valpartij. De reden te reageren was dat het ongeval in de publiciteit kwam er geruchten over gingen en er bij voorbaat conclusies werden getrokken.

Het persbericht zegt verder : Eind mei heeft zich dat noodlottig valincident voorgedaan bij een zelfstandig wonende bewoner van een aanleunwoning van Van Neynsel. Twee dagen later is deze mevrouw in het ziekenhuis overleden. Van Neynsel heeft dit incident direct gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Politie en justitie doen onderzoek, zoals gebruikelijk is bij incidenten met een dodelijke afloop. Van Neynsel verleent alle medewerking aan deze onderzoeken en is ook direct een eigen intern onderzoek begonnen.
Van Neynsel zegt verder dat er vaker valincidenten voorkomen in woonzorgcomplexen. Dat is het risico van meer bewegingsvrijheid voor de bewoners. Het bestuur wacht de uitslag van een eigen en een justitieel onderzoek af vooraleer met een publicate te komen.´