Boek over orgel St.Jan door Hendrik Niehoffstichting

Printerversie
Gepubliceerd op: 13-10-2014 | Gewijzigd op: 13-10-2014
Fotograaf bij het Brabants Dagblad  Marc Bolsius klimt vandaag, maandag 12 oktober 2014, mbv een hoogwerker naar het orgel van de Sint Jan. Op deze maandag doet hij de binnenkant van het orgel. Daarom moet hij door de venstergaten van de toren naar binnenkruipen om zijn objecten  te kunnen fotograferen.

De opdrachtgever is de Stichting Hendrik Niehoff *, die olv het bestuurslid dr. Wies van Leeuwen** een boek voorbereidt over het orgel van de Sint Jan, dat in 2017 moet gaan verschijnen.

Fotograaf Marc Bolsius die met Wies van Leeuwen de aanpak van het
vastleggen van het Sint Jansorgel doorspreekt
.

foto's © paul kriele,  13 oktober 2014.

*Link naar Hendrik Niehoff    'Hendrik Niehoff' is een stichting die orgelconcerten organiseert en schoolprojecten opzet.
Jacques van den Dool is voorzitter van deze stichting die op 28 januari 1966, op initiatief van Joseph Sweens, werd opgericht.

**dr. Wies van Leeuwen [*Luyksgestel,1950] is, naast bestuurslid van de Hendrik Niehoffstichting, in het dagelijks leven beleidsmedewerker Cultuur en Monumentenzorg bij de Provincie.

Orgel van de Sint Jan
Het nieuwe orgel, dat na de torenbrand  van 1584 moest worden opgebouwd, dateert van 1617-1622 en is van Florens Hocque uit Keulen [speelwerk]  en de Bosschenaar Franchois Symons, die de eiken houten kast vervaardigde. Maar het prachtige renaissance  kunstsnijwerk komt van Georg Schiojsler uit Venlo.

Maar in 1784-1787 [als gevolg van schade en slecht onderhoud] werd door Antonius Heyneman uit Nijmegen in de oude orgelkast een nieuw orgel gebouwd, dat bestaat uit 3.500 pijpen.