Bisschop Commissaris Burgemeester en plebaan klimmen de St Jan op

Printerversie
Gepubliceerd op: 04-03-2016 | Gewijzigd op: 14-10-2021
Met wat toespraken, een wandeling naar de steiger voor de klim naar de luchtboogbeeldjes met onderweg een demonstratie  van FliK Flak en daarna een zwengel aan een ouderwetse sirene door Commissaris Wim van de Donk, werd de attractie 'Een wonderlijke Klim ' vrijdag 4 maart 2016 [rond half 5 ] voor geopend verklaard.  De gastheer was het kantoor van de vermogensbeheerder Oyen en Van Eeghen,  sponsor van deze eenmalige attractie..Door Rombouts werd deze  'Klim' '..een parel in het programma van wandelen, varen en museumbezoek' genoemd.
Nog eens terugkomend op op het ingestorte pand  Markt 31-33 van Pearle zei Rombouts het vreselijk jammer te vinden voor Fons Jurgens van de Efteling dat de lightshow even niet door kan gaan.
Pikant detail is wel dat in de film over dit project die gisterenavond in TheateradParade in première ging, er niet twee, maar vijf panden instorten,' aldus Rombouts  
De hoge heren gingen daarna  zelf via de trap- en niet met de bouwlift-  naar 40 meter hoogte om vandaar uit de beeldjes van dichtbij te kunnen aanschouwen én... van het wat miezerige uitzicht te genieten. 
' Een schoonheid', aldus de plebaan Gert-Jan van Rossem die in een gevatte toespraak het jammer vond dat Nederland dit jaar niet naar het EK kan, maar gelukkig wel naar het WK, waarmee de plebaan het Wonderlijke Klim bedoelde.
 
De deftige kamers van het herenhuis waarin vermogenbeheerder Oyens en Van Eeghen op Parade 17 kantoor houdt, was dit keer druk bepakt met gasten rond de officiële opening van 'De Wonderlijke Klim'.
-Rechts Voorzitter van de stichting Nationaal Monument Sint Jan Willem van der Schoot reikt aan burgemeester Rombouts he teerste exemplaar uit van de catalogus rond 'De Wonderlijke Klim'.

foto's © paul kriele, 4 maart 2016.

Daarvoor had  de voorzitter van de stichting Nationaal Monument  Sint Jan Willem van der Schoot, de sponsoren bedankt, maar ook de talrijke vrijwilligers van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch die elk kwartier stipt aanwezig zijn om telkens 15 bezoekers naar boven te begeleiden. Er zijn  al -voor elk kaartje € 7 -10.000 reserveringen geboekt. Daarvan gaat een euro naar de Sint Jansrestauratie.
En richting burgemeester Rombouts, zei Van der Schoot:' De Sint Jan kan niet om Den Bosch en Den Bosch kan niet om de Sint Jan  heen.' Waarop Rombouts reageerde dat er wel eens ruzie is binnen het college tussen de wethouders Van Olden van cultuur, die zegt 'Het is mijn Sint Jan' en Eric Logister reageert met: 'Ja maar, het is wel mijn toren...'

Jacques Brouwers, directeur van Oyens en Van Eeghen de gastheer van deze ceremonie, heette de gasten welkom  in zijn bureau op Parade 17. Deze vermogensbeheerder : 'We onderhouden een nauwe band met onze relaties. Zo doen we dat ook met Den Bosch en de Sint Jan. Dat is de reden dat we deze 'Wonderlijke Klim' hebben willen sponsoren.'
 
-Links boven:  Hilariteit toen Rombouts Herman Lerou de ambtsketen omhing.Maar dat had een bedoeling..
-Rechts boven:  Rombouts sprak lof uit over de vrijwilligers en met name over de inzet van Herman Lerou en Toine van Driel die dit evenement mogelijk hebben gemaakt. Tussen hen in de voorzitter van de Stichting Nationaal Monument Sint Jan, Willem van der Schoot.
-Links: De eerste catalogi werd door Van der Schoot aan burgemeester, bisschop en plebaan uitgereikt.
Rechts achter hen
Jacques Brouwers van Oyens en Van Eeghen
.

foto's © paul kriele, 4 maart 2016.

Ook de twee organisatoren Herman Lerou [tevens de initiatiefnemer van deze 'Klim' en Toine van Driel werden door burgemeester Rombouts even in het zonnetje gezet. Lerou kreeg  zelfs -tot hilariteit vande zaal - enkele ogenblikken de ambtsketen om .Niet om hem alvast eind dit jaar [als burgemeedster..]  in een hogere positie te plaatsten..Maar met de  afbeeldingen op deze zilver gesmeede keten lichtte de de burgemeester enkele  kwaliteiten van Lerou toe: de uil als teken van wijsheid, de pelikaan als teken van [be-]zorg -[dheid] en het hert als teken van [be-]trouw [baarheid]. Aan beiden zei Rombouts: 'Dat hebben jullie getoond zolang je voor ons monument hebt gezorgd.'

Opening bij de steiger naar de luchtboogbeeldjes



-Links boven: Het openingsmoment waarop Commissaris Wim van de Donk aan een ouderwetse sirene draait.
-Links: Flik Flak sporters geven intussen een demonstratie. 
-Boven:  De heren kijken -nog  even afhoudend- naar de goot op 40 meter hoogte waar de trip naar toe zal gaan

foto's © paul kriele, 4 maart 2016.

Vanaf 5 maart tot half oktober 2016 zijn de goten van de Sint Jan via een steigertrap toegankelijk voor het publiek. Gidsen vertellen dan over de gotische Sint-Jan die gebouwd is tussen 1380-1530. Jeroen Bosch [*1450] , die op 9 augustus 1516 vanuit de Sint Jan werd begraven, moet die beeldjes gezien hebben.

Terug naar boven