19e eeuwse pentekening orgel Sint Jan duikt op

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-11-2016 | Gewijzigd op: 06-11-2016
Aan de vooravond van het 400-jarig bestaan van het groot orgel van de Sint-Jan is een 19e eeuwse pentekening opgedoken.  Op zich was het bestaan van een pentekening bekend omdat in oudere boekwerken deze wel als illustratie is gebruikt. Dat de pentekening nu ineens opduikt is wel bijzonder te noemen.
Orgel van de Sint Jan naar een 19e
eeuwse  pentekening van Arthur George Hill.
.


tekening © Arthur George Hill 
foto  © Albertine Dijkema
 

De pentekening is aan het einde van de 19e eeuw gemaakt door de Britse orgelbouwer Arthur George Hill (1857-1923). Opvallend zijn de nauwgezette details van het houtsnijwerk van het groot orgel van de Sint-Janskathedraal. Het werk heeft een afmeting van ca. 0,70 x 1.70m.

Hill bezocht in de 19e eeuw de belangrijkste orgellanden en heeft daar de meest interessante orgels met grote zorgvuldigheid beschreven en getekend. De resultaten van zijn werkzaamheden zijn in 1883 in Londen uitgegeven onder de titel The organ-cases and organs of the Middle Ages and Renaissance.

Vóór 1975 was de tekening in het bezit van Sir Henry Willis, een Britse orgelbouwer. In 1975 kwam het in bezit van Prof. Dr. M. Vente, hoogleraar aan de Utrechtse Universiteit in instrumentkunde, in het bijzonder de orgelkunde.
In 1989 kwam het door vererving in bezit van J. Vente. Via een antiquair in Zaltbommel werd de Stichting Maurice Pirenne over het beschikbaar komen getipt. De Stichting heeft het werk vervolgens aangekocht en zal het in bruikleen geven aan het Sint-Jansmuseum aan de voet van de kathedraal waar het weer voor iedereen te zien zal zijn