Voormalige Suisse van de Sint Jan Bart Sprengers overleden
Printerversie |
Maandagmorgen 2 oktober 2017 is in de Sint Jan in een requiemmis,met plebaan Geertjan van Rossem als celebrant, afscheid genomen van Bart Sprengers, de voormalige Suisse van de Sint Jan.
De op 27 januari 1930 in Helmond geboren Bart Sprengers, vader van een gezin met vijf kinderen, overleed vorige week dinsdag 26 september 2017 op 87-jarige leeftijd in zijn slaap.
Bart Sprengers als suisse 1957-1975. Na de wast aristocratische en nogal ouderwetse plebaan Van Susante werd opgevolgd door Gerrit van de Camp die zich meer bij zijn huidige tijd aan sloot en de functie van suisse op hief. Een suisse van, meestal een kathedraal, is een ordecommissaris. Op de foto van rond 1960 gaat de toen dertig jarige Bart Sprengers gekleed in een uniform met bandelier soort [sjerp], een steek op en een staf of- hier- een hellebaard bij zich. ......................................................................................................................................................... |
Bart Sprengers werd in 1957, een jaar na zijn huwelijk, als Suisse [ordecommissaris] aangesteld. Over die functie vertelde hij [Interview Stadsblad dd. 30092004] dat hij graag dienstbaar wilde zijn Ook dat sacrale van een kathedraal, waar de liturgie toen nog onder leiding stond van plebaan Van Susante, een zoon uit een aristocratische familie, bekend door de Van der Pas sigaren. Maar Sprengers genoot van dat ritueel. Dat vond hij geweldig, zo staat in het interview te lezen. ‘Tja, in de Sint Jan liggen mijn mooiste jaren,’ zei hij bij zijn vertrek in 1975.
Met vijf kinderen was zijn inkomen als koster en als ordebewaker, zoals het Nederlandse woord voor Suisse is, niet echt riant.
Thuis was zijn grootste hobby tuinieren en reizen, die hij veelal ondernam met zijn zwager Wim Claessen, de man van vaders zus. Bart was op 19 april 1956 getrouwd met Jo Verschuur die in 1991 overleed.
Na een ongeluk was Bart al jaren niet meer goed ter been en reed in een rolstoel. In 2009 werd hij opgenomen in een verzorgingshuis, eerst nog in de Zuiderschans en later in Antoniegaarde, waar hij het in zijn eigen appartementje goed naar zijn zin had.
Maar zijn bewegingsvrijheid werd steeds kleiner en uiteindelijk berustte hij erin dat het kaarsje op was, aldus dochter Mirjam.
Bart Sprengers werd na de kerkdienst in crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk gecremeerd.
Terug naar boven