St.Janstoren: Na vallend gesteente volgen maatregelen & restauratie

Printerversie
Gepubliceerd op: 18-02-2019 | Gewijzigd op: 20-02-2019
In het weekend van 16 en 17 februari 2019 is bij één van de galmgaten (thv de klokkenkamer) van de St. Janstoren een stuk natuursteen afgebroken. Dat viel op het onderliggende dak. Om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt worden maatregelen genomen.
In de jaren 1978-1979 is de toren van de Sint-Jan gerestaureerd.Toen is gebruik gemaakt van harde en duurzame trachiet, die volgens de inzichten van toen minimaal vijftig jaar zou mee gaan. Echter de ‘levensduur’ is korter dan verwacht.  Howel de kans niet groot is dat er nog meer gesteente afbreekt wil het parochiebestuur geen enkel risico lopen.
 
.....................
Met een hoogwerker
van Kamphuis wordt een inspectie uitgevoerd van het gesteente rondom de galmgaten bij de klokkenkamer.
Dinsdag 19 en woensdag 20 februari 2019 was de Torenstraat vanwege  de
inspectie afgesloten voor het verkeer.


foto's © paul kriele, 20 februari 2019.
................................................................................

Maatregelen
Daarom is besloten maatregelen te nemen. Met een hoogwerker worden de natuurstenen gecontroleerd. Losse delen worden weggenomen. Bij de bovenste galmgaten, die  grenzen aan de straatkant, komen valnetten. Daarvoor zijn verkeersmaatregelen nodig (van 19-22 februari tussen 7.00-17.00). 
Restauratieplan
Op dit moment ligt er een compleet restauratieplan voor de toren klaar.  De voorbereidingen zullen half 2021 starten. Daarin begrepen is het herstel van het natuursteen, voegwerk en schilderwerk. De gemeente heeft hier laatst ook al een deel subsidie van het Rijk voor ontvangen.