Bezoek Mark Rutte aan St. Jan en aan stadhuis [burgemeester Mikkers]

Printerversie
Gepubliceerd op: 26-05-2019 | Gewijzigd op: 26-05-2019
Zondag 26 mei 2019 heeft Mark Rutter een bezoek gebracht aan de Sint Jan en aansluitend aan het stadhuis, waar burgemeester Jack Mikkers gastheer was. Op het programma stond een bijeenkomst van de 'Steunberen' instanties, organisaties, bedrijven en particulieren die de restauratie van de St.Jan financieel mogelijk maken. Om voor die 200 toehoorders een toespraak te houden, daar was de premier voor uitgenodigd.
Rutte benadrukte nog eens de band die hij met Den Bosch had/heeft [eerder gewerkt  in een zaak op de Stationsweg] en van daaruit kwam hij met een bruggetje [over de Notre Dame] bij de St. Jan uit. Deze kathedraal is de drager van gezamenlijkheid zoals dat ook bij de Notre Dame gebeurt en  daarmee het Wij-gevoel versterkt.
De provincie en de Brabanders kregen allerlei complimentjes [industrieel, ideeën, data, kenniscentra/patenten en de agrarische sector [non food].  Maar ook tipte Rutte de koppositie van Brabant aan wat betreft de criminaliteit rond drugs. 'Daarin toont Brabant zich OnHollands mafioos,' zei Rutte.
 
Premier Marc Rutte laat zich door kabinetchef Jan de Wit informeren over archiefstukken uit de Tweede Wereldoorlog die in vitrines in de stadhuishal liggen. Rechts burgemeester Jack Mikkers.

foto © marc bolsius, 26 mei 2019.
...........................................................

Daarna nam voor een gehoor van  200 potentiële steunberen Commissaris van de Koning Wim van de Donk het woord. De CvdK vroeg zich onder meer af of we nog kathedralenbouwers zijn?  Waarop een ontspannen Mark Rutter reageerde dat we het ons niet kunnen permitteren om geen kathedralenbouwers te zijn. De komende tijd staan we voor drie ons uitdagende kathedralen: die van de energietransitie [klimaat], Europa onderling én de noodzaak ons meer internationaal te manifesteren, sprak Rutte. 'En net als met de Sint Jan gebeurt, is een kathedraal nooit af. Die kan alleen overleven dankzij steunberen en door samenwerking'.
Die sfeer sloot af met een uitnodiging door burgemeester Mikkers aan Rutte om eens in Oeteldonk carnaval te komen vieren. 'Dat doe ik,' antwoordde de premier. Als ik ooit stop en door een van uw opvolgers wordt uitgenodigd.'
.  
Met als cadeau een boek over de  Sint Jan en nog een rondgang door het stadhuis waar, kenner van de Tweede Wereld Oorlog, kabinetchef Jan de Wit Rutte enkele archiefstukken toonde en hem wees op de viering van 75 jaar bevrijding  van de stad in oktober, werd dit bezoek aan Den Bosch afgesloten. 

Terug naar boven