St.Janskerkhof: Muur met urnen [columbarium] naast bouwloods

Printerversie
Gepubliceerd op: 07-04-2021 Muur met urnen [columbarium] naast bouwloods
Links de St.Jan  vooraan de de Hinthamerstraat en rechts van het midden een donker gebouw met lifttoren. Dit columbarium is een plan van Vastgoedbedrijf Arc en Cie voor een aanbouw naast de bouwloods bestaand uit een  kelder met lift naar twee verdiepingen. Het kerkbestuur heeft er -nog geen - zin in... foto © xander kruger architectuur, januari  2021.

Joep Lisman en Pim van Doleweerd hebben een plan ingediend voor een columbarium [muren met urnen] op het Sint Janskerkhof, naast de bouwloods. Beide directieleden dienden het plan in namens het vastgoedbedrijf Arc en Ciel. Maar het kerkbestuur staat [nog] huiverig tegenover de ‘aantasting van de kathedraal’…]. 'Een columbarium is gezien andere plannen rond de bouwloods op dit moment niet aan de orde', aldus een reactie van het kerkbestuur [..]. Dat komt wellicht door een ingrijpende bouw naast de kerk van deze gebedsruimte die bestaat uit twee etages en een lift. Bezoekers gaan via het hek aan de zijde Hinthamerstraat naar een liftgebouwtje dat overdag [buiten de bezoekuren] weg zakt in de kelder. Lisman laat weten dat door toepassing van een diepwandconstructie er geen trillingen worden veroorzaakt
De gebedsruimte geeft de mogelijkheid voor uitvaartdiensten vanuit de Sint Jan met aansluitend de bijzetting van de as van de overledene in het columbarium.
De kosten van de bouw op het vroegere kerkhof is berekend op € 7 miljoen. Daar tegenover staan de inkomsten aan grafrechten en onderhoudskosten.
Bron: Brabants Dagblad, dd. 07042021.