Klokken Sint Jan luiden weer

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-07-2021 | Gewijzigd op: 10-07-2021
Vrijdag 9 juli 2021 klonken voor het eerst weer -dit keer de handmatig geluide klokken- in de St.Janstoren.  De negenjarige, jongste beiaardier van Nederland, Darian van Ipenburg, kreeg naast zeven anderen, die primeur. Dat handmatig luiden was voor het eerst sinds 65 jaar. 
 
Darian van Ipenburg was een van de aanwezigen die handmatig een van de klokken mocht luiden.Darian is de jongste beiaardier van Nederland en kon even zijn talenten tonen op de beiaard van de Sint Jan. foto's © henk van esch, 9 juli 2021.
 
-Hierboven: De grootste en zwaarste klok in de beiaard van de Sint Jan is de uit 1642 daterende Nooteman die 6.000 kilo weegt.
Wethouder Huib van Olden is altijd wel voor een geintje in. Hier wordt hij toegelachen door stadsbeiaardier Joost van Balkom [links].  'In de touwen..' klinkt het op werk en bij zijn hobby...
-Hierboven Plebaan Vincent Blom een regisseur in de Sint Jan en hier als klokkenluider even uit zijn beroep tredend . foto's © henk van esch, 9 juli 2021.

Na een jaar van restauratie en onderhoud luidden de klokken symbolisch de heropening van de toren in. De touwen voor het luiden van de klokken hangen nu op de tentoonstellingszolder van de toren.
Wethouder Huib van Olden: “Een wens die zowel bij de Bossche Beiaard Stichting als bij het Bossche Klokkenluiders Gilde leefde hebben we nu vervuld. Het draagt bij aan weer een stukje extra beleving van ons cultureel erfgoed.”
 Restauratie Ook is de restauratie van de toren van de Sint-Jan afgerond. Wethouder Roy Geers: “Ik ben blij dat de toren uit de steigers is. De Sint-Jan staat er weer prachtig bij. Het is geweldig om al het restauratie- en herstelwerk met dit resultaat af te ronden. Bijzonder bovendien, omdat de wijzers van het uurwerk, de haan en alle bollen voorzien zijn van een nieuw laagje bladgoud. Dat maakt het extra mooi.”

De restauraties vonden vooral plaats aan het gotische deel van de na 1490 gebouwde toren. Het onderste deel van de toren is Romaans en is uit de 13e eeuw. Ook is er onderhoud gepleegd. De dakleien en het lood zijn gerepareerd. En er is geschilderd.
Verder kreeg de tentoonstellingsruimte op zolder een opknapbeurt. Daar hangen nu ook de zeven touwen om de klokken te luiden. Zeven van de laagste luidklokken zijn zo omgebouwd dat zij weer met de hand geluid kunnen worden. De klokken kunnen worden aan- en afgekoppeld. Zodat zowel mechanisch als met de hand kan worden geluid. De Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch gaat het handluiden coördineren.

Terug naar boven