Sint Jan: Erwtenman is aan renovatie toe.

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-02-2022 De Erwtenman [*1878] is aan renovatie toe.De in 1878 geplaatste sculptuur van de Erwtenman dat het exemplaar van1420 verving, wijkt af van het oorspronkelijke in 1420 aangebrachte 'beeld'.
Het 'beeld' is op diverse plaatsen verweerd.


foto © paul kriele, 8 mei 2009.

Het oude 'beeld' van de Erwtenman op de gevel van de Sint Jan, links naast de ingang naar de Mariakapel, moet dringend opgeknapt worden De slijtage door weer en wind is zichtbaar aan de ogen, neus en vingers die deels verweerd zijn. Bouwhistoricus Ronald Glaudemans legt uit dat  juist op die plek regenwater steeds naar beneden klettert en de zaak er onder verweert. Hoewel de sculptuur  in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd gerestaureerd, is daar niet deskundig mee omgegaan, aldus zijn uitleg. Die verklaring wordt ondersteund door de restauratie-architect Maikel Niël. Bijna 150 jaar geleden werd het oude 'beeld' vervangen door een nieuw exemplaar, maar wel met wat afwijkende details. 
Merkwaardig dat  het recente exemplaar de pot met erwten met zijn linkerbeen omver schopte en dat eerder met het rechterbeen deed. Een verklaring is er niet voor.
De restauratie staat voor de zomer dit jaar gepland en duurt ongeveer twee weken.

Bron: Brabants Dagblad, dd. 09022022.