Eerste tekenen van einde restauratie St. Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 27-05-2010 | Gewijzigd op: 22-10-2010
bericht dd. 22 oktober 2010
Nog steeds gaat -vanlieverlee -de afbraak door van de steigerwand aan de Noordzijde van de kathedraal. In december 2010 wordt de afronding van de restauratie gevierd.

foto © paul kriele, 22 oktober 2010.

Bericht dd. 28 september 2010
Ook de steigers in de kerk gaan zo zoetjes aan verdwijnen. Op dinsdag 28 september 2010 werd er alvast een mini hoogwerker de kerk binnen gereden.De hoogwerker wordt de kerk in gemanoevreerd. Ook voor de hoog opgestapelde steigers in het Noordertransept  is het hun laatste week. Van boven naar beneden wordt de wand schoongemaakt, vertelt een van de werknemers van Nico de Bont.
foto's © paul kriele, 28 september 2010.

Bericht dd. 23 september 2010

De steigers en staalconstructies aan de noordelijke kant van de St. Jan worden -etage voor etage - afgebroken. In mei kwam al de top van het Noorderportaal in zicht door het weghalen van het steigerdak. Daardoor konden enkele ontbrekende pinakels worden hergemonteerd. In september volgde nog meer etages.  Na de verwijdering worden de gaten van de bevestigingen gedicht en de gevel schoongemaakt.

De kroning van Maria een reliëf in de top van het Noorderportaal, die in zijn geheel aan Maria is gewijd.

foto's © paul kriele, 23 september 2010.
Het Noorderportaal waar omzichtig  moest worden gewerkt door de vele beelden en pinakels die zich daar bevinden. Maar ook door de ARBO-wet die deze steigers voor schrijft.
 
Bericht dd. 27 mei 2010
Op 27 mei 2010 heeft takelbedrijf Van Grinsven delen van de steigers aan de Noordzijde van de St. Jan weggetakeld. Het zijn de eerste tekenen dat de twaalf jaar geleden ingezette restauratie teneinde komt. Het steigerdak moest weer weg om de nu nog ontbrekende pinakels te hermonteren. Direct na de bouwvakvakantie zal er gestart worden met het daadwerkelijk verwijderen van de steigers.
Eind dit jaar wordt officieel het einde van deze restauratieperiode gevierd. Daarmee wordt een periode van vier jaar werk aan de kerk afgerond.

Eerste tekenen van het einde van de restauratie van de St.Jan eind dit jaar.

foto's
© paul kriele, 27 mei 2010.


Terug naar boven