Sint Jan weken lang op stelten

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-09-2003 Tot twee weken voor het kerstconcert staat het interieur van de Sint Jan op stelten. Dat opknapdeel begint bij het orgel. Daarvoor heeft aannemer De Bont inmiddels de steigers laten plaatsen, zodat de firma Flentrop het orgel en de orgelpijpen kan renoveren.
Ook zal het Impregneerbedrijf Van Lierop uit Liempde het hout van de orgelkast conserveren. Een karwei dat over de 100.000 euro bedraagt. Op 7 december 2003, een week voor het kerstconcert op maandag 15 december is het orgel klaar. Die tijd tot het concert is nodig om het opnieuw te stemmen.

Dan zal vanaf maandag 22 september de kerk vol steigers staan. In de eerste vijf weken komt de Sacramentskapel aan de beurt, waar eerste de spandraden aangebracht worden. Spandraden zijn kabels die de muren in het gareel houden.
Aan de noordzijde van de kapel keren de eerste twee - door Glasbewerkingsbedrijf Brabant [Tilburg] gerestaureerde- glas in loodramen terug.
In de twee weken die daarop volgen krijgen de noordzijde en oostzijde van het hoogkoor een schoonmaakbeurt waartoe ook weer de glas in loodramen behoren.
De aanpak, die overigens steeds fasegewijs verloopt, volgt nu na het afkomen van een subsidie door Rijksmonumentenzorg.

In de restauratiegolf die momenteel in het interieur aan de gang is, wordt ook het orgel aangepakt. Kort voor kerst 2003 is dat karwei klaar.
foto © gerard monté, 2 november 2003.

Meteen na Allerheiligen - maandag 3 november 2003 - begint de opstelling van de kerststal. Daarin is -ondanks berichten in de krant over ingrepen van plebaan Bodar bij de opzet - niets veranderd. De locatie blijft de Noorder zijbeuk. Evenmin stuurt de plebaan, die bij de voorbereiding is betrokken, iets in de opzet. Wel wil hij voortaan het boekje schrijven dat traditiegetrouw verschijnt. Naar verwacht is de opbouw eind week 49 [4 december 2003] klaar.

Kerkgangers en toeristen kunnen, ondanks dat er bij de ingang van de luipoort onder het orgel steigers staan, via een geïmproviseerde doorgang de kerk betreden. Alleen bij de afbraak en de opbouw van steigers wordt de kerk tijdelijk afgesloten.