TNT brengt postzegel St.Jan uit

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-01-2011 | Gewijzigd op: 16-01-2011
De zegel van de Sint Jan, die bij de PTT ten bate van de Stichting Zomerzegels in 1985 werd uitgebracht. De postzegel - € 0,55 - die onlangs verscheen bij TNT. De foto is van Eernst van Mackelenbergh.

TNT heeft een postzegel van de Sint-Jan uitgebracht bij gelegenheid van de afronding van de ingrijpende restauratie van de buitenzijde van de kathedraal. De Stichting Archeologie Bouwhistore en Cultuur [ABC] heeft om een uitgave van de St. Janszegel verzocht.
De bijzondere zegel heeft echter een voorganger en is dus minder uniek. In 1985 bij 800 jaar ’s-Hertogenbosch bracht de toenmalige PTT in de serie zomerpostzegels, onder de rubriek Kerkgebouwen een serie van vier postzegels met kerken uit te weten, naast de Bossche St.Jan, de St. Maartenskerk in Zaltbommel, de Doopsgezinde kerk in Bolsward en de synagoge in Winterswijk. Het ontwerp was van Kees Kelfkens.
In 1985 werd de St.Jan waar even net geen steigers omheen stonden, vanuit de Zuid-Oostzijde getekend. Dit keer komt de zuidzijde van de kathedraal in beeld, iets meer vanuit de westkant belicht.

De waarde van de zegels in guldens, was toen 70 cent plus 30 opcenten voor de Stichting Comité Zomerpostzegels. De nieuwe postzegel kost € 5,50 per velletje van tien stuks.