Boogbeeldje 'engel-met-mobieltje door 'mr. Pieter' onthuld

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-04-2011 | Gewijzigd op: 04-04-2011
Vanmiddag -zaterdag 2 april 2011 - klokkeslag 18.00 uur, is aan de zuidkant van de St.Jan met een druk-op-de-knop door mr. Pieter van Vollenhoven ere-voorzitter van het aanbevelingscomité van de St.Jansrestauratie, de kraan van Van Riel in beweging gezet die het boogbeeldje engel-met-mobieltje onthulde.
Dat idee, van die moderne engel, kwam overigens van plebaan Gert-Jan van Rossem. Met de druk bezochte ceremonie, waarbij ook mevrouw Houben-Van Lanschot, de CdK Wim van de Donk, bisschop Antoon Hurkmans en emeritus-kardinaal Ad Simonis en burgemeester Ton Rombouts aanwezig waren, werd officieel de afronding van de langdurige periode van restaureren van de St.Jan afgesloten.

Zaterdagmiddag 2 april 2011: De drukte rond de plek waar met genodigden en pubiek de onthulling van de jongste aanwinst in de reeks boogbeeldjes plaatsvond.

foto © paul kriele, 2 april 2011.
 


Het gezelschap bekeek olv het bestuurslid van de Sticnting Nationaal Monument St.Jan Herman Lerou en burgemeester Rombouts voorafgaand aan de ceremonie op de Parade eerst nog de resultaten van de restauratie. Toen er- ahw -drie rondjes rond de kerk waren gelopen, vroeg Van Vollenhoven in de Choorstraat laconiek: 'Waar gaan we eigenlijk naar toe.. ?  Het tekende de sfeer binnen dit illustere gezelschap. Speciale groepsfoto gemaakt voor De Telegraaf [het Stan Huygensjournaal van a.s. maandag 4 april 2011].
Vlnr. :bisschop Toon Hurkmans, burgemeester Ton Rombouts, mr. Pieter van Vollenhoven, plebaan Gert-Jan van Rossem, CdK Wim van de Donk en de echtegenote van oud-CdK Frank Houben, Monique Houben-van Lanschot, lid van de stichting Nationaal Monument St.Jan.
-Hierboven: Naast de CdK Wim van de Donk en bisschop Hurkmans, staat emeritus-kardinaal Ad Simonis, die begroet wordt door mr. Pieter van Vollenhoven.
Op de achtergrond burgemeester Rombouts [l.] en plebaan Van Rossem [r.]
.
-Rechts: Het moment dat mr. Pieter van Vollenhoven met links naast hem Pieter Kohnen, lid van het kerkbestuur van de St. Jan, de kraan in beweging zet die het omhulsel van het engelenbeeld wegtakelt.

foto's © paul kriele, 2 april 2011.

zie ook artikel- als aankondigingsbericht van de onthulling- met daarin foto's van de muurstenen van 2006 [van mr. Pieter van Vollenhoven] en van oktober 1908 over de toenmalige restauratiesituaties.

 De bewuste engel van beeldhouwer Ton de Mooij uit Amersfoort. foto's © paul kriele, 2 april 2011.

In zijn welkomsttoespraak sprak het kerkbestuurslid Pieter Kohnen over: 'Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Dat pijn lijden is gebeurd toen het gebouw in verval stond, maar later is zij door de restauratie er mooier uitgekomen.
Op de St, Jan staan vele engelen en heiligenbeelden. De engelen vormen de communicatie tussen God en de mensen en tussen de aarde en de hemel. In onze tijd willen ook de engelen met ons kunnen communiceren.
Het is aan plebaan Gert-Jan van Rossem te danken dat er nu deze engel als boogbeeld op de St. Jan staat.'
Na de ceremonie ging het gezelschap de kerk binnen om de vespers bij te wonen. Maar mr. Pieter van Vollenhoven moest vanwege een afspraak verstek doen gaan.


   
Applaus na de officiële onthulling van het engelenbeeldje.
Vrnl.: Pieter Rietstra, architect Frans Sturm, Herman Lerou, onbekend, mr. Pieter van Vollenhoven en
Pieter Kohnen.
foto's © paul kriele, 2 april 2011.
mr. Pieter van Vollenhoven, die als aandenken van Herman Lerou [lid restauratiecommissie] een miniatuur engel-met-mobiel krijgt overhandigd, geeft dit cadeau door aan zijn adjudant Pieter Rietstra. In het doosje bevinden zich ook twee boeken over de St.Jan.
Links naast Rietstra Lotte Landsmeer van Cor Unum.


Terug naar boven