Expositie 'lijkwade' van Turijn in Sint Jan

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-04-2012 | Gewijzigd op: 02-04-2012
Nog tot september 2012 is in de Noordelijke zijbeuk van de Sint Jan een expositiie ingericht over de veelomstreden** lijkwade van Christus. Met foto's en documentatie en het weergeven van diverse onderzoeken wordt de echtheid van deze  doodsdoek aangetoond.

Op Palmzondag - 1 april 2012 - hebben bisschop Hurkmans en burgemeester Rombouts de expositie in de kooromgang van de kathedraal geopend. Daar was niet het originele kleed te zien. Alleen slechts driedimensionale foto-afbeeldingen en een replica.

**Omstreden
Een lezer attendeerde de redactie op Wikipedia waar te lezen staat: 'Het officiële standpunt van de Katholieke Kerk is dat het om een vervalsing gaat, al laat zij sinds de 14e eeuw de verering ervan toe als een kunstzinnige voorstelling van Jezus.' '

Replica van het kleed uit Turijn. Drie-dimensionale foto's van de lijkwade die door die techniek [slechts in2 dimensies weer geven] veel zwart vertonen.

Het kleed zou in1898  door Secunda Pia zijn ontdekt.
Op een van de documentatiepanelen staat, dat er in Spanje [Oviedo] ook een vergelijkbaar doek, maar dan slechts een gelaatsdoek, wordt bewaard. Frappant daarvan is dat het dezelfde bloedgroepvlekken [AB] als die op de lijkwade bevat en ook vergelijkbare longvochtvlekken.
Ook word aangetoond dat op de lijkwade 30 verschillende soorten resten van planten uit die tijd geïdentificeerd. Dat alles is wetenschappelijk onderzocht en bewezen.
Maar op het eind van de expo stellen de samenstellers de vraag:  'Een mysterie ontrafeld?'