Kunstzinnig project / kerststal Sint Jan nog in opbouw

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-12-2014 | Gewijzigd op: 08-12-2014
In deze weken vlak voor Kerstmis zijn in het Noordertranscept van de Sint Jan tal van vrijwilligers aan het werk om dit jaar van de kerststal een bijzonder project te maken. Dat gebeurt olv de kunstenaar Nelleke de Noo*, die door het kerkbestuur is aangetrokken om een nieuw en kunstzinnige invalshoek aan dit traditioneel aspect te geven.

De bijbel blijft wel de inspiratiebron en plebaan GertJan van Rossem blijft de regisseur. Dit keer is gekozen voor Isaïa Hoofdstuk 11 waarin de geboorte van Jezus Chistus wordt aangekondigd. Nelleke de Loo, in het draaiboek staat het thema beschreven: de geboorte van Christus in een wereld die geen kwaad kent. Dat is dan ook het thema dit jaar: 'Een wereld zonder kwaad'.

* site van Nelleke de Noo

Kunstenaar Nelleke de Noo die het draaiboek doorneemt waarin  het thema - de geboorte van Christus in een wereld die geen kwaad kent -van dit jaar staat beschreven.


foto © paul kriele,  2 december 2014.

Nelleke de Noo, die door de bijbeltekst van Isaïa werd geïnspireerd, vertaalt dat met: De geboorte weerspiegelt alle tegenstellingen in een wereld die geen kwaad kent.

   
 De toegang naar de Kerststal. De bezoekers passeren symbolisch een slangenkuil. De slang is het beeld van het kwaad. maar  uiteindelijk komt men uit in de kerststal, ofwel de plaats waar het veilig is en rust heerst. om.
foto's © paul kriele, 2 december 2014.
Links en rechts liggen de oude leien afkomstig van de gerestaureerde Mariakapel in de vorm van een slangenkuil. Uiteindelijk kan een kind op het einde, bij de stal, zelfs zijn hand in het nest van de slang steken, zo veilig is het daar.
 
Het is nog kort dag is, de kerststal moet op vrijdag 12 december klaar zijn. Maar voor het publiek gaat de stal pas op maandag 15 december 2014, de dag van het jaarlijks kerstconcert, open.

Nelleke zich niet gespannen. 'We doen het rustig aan. De volgende week volgt in ons schema het afdecoreren. Dan worden de pilaren en de wanden ingevuld met sfeerdetails. En ook krijgen dan de 1600 tekeningen die de schooljeugd heeft gemaakt, een plek in de kerststal . 

Noordertranscept
De plaats waar de stal wordt ingericht.

foto's © paul kriele, 2 december 2014.
Onderweg naar de stal met de wanden en zuilen voor de sfeerdetails en de tekeningen van de 1600 schoolkinderen.

Steigers rond Luidpoort weggehaald
Op 4 december 2014  werd begonnen met het weghalen van de steigres rond de luidpoort. Die keren wel weer terug, maar dan in het voorjaar om de rest vande Noordzijden van de kathedraal aan te kunnen pakken.

Het lijkt er ook een beetje op of het kerkbestuur schoon schip heeft willen maken met de ingang ivm het jaarlijkse Kerstconcert.

foto © paul kriele, 4 december 2014.


Terug naar boven