Kerststal Sint Jan in decor van Romaanse kerk

Printerversie
Gepubliceerd op: 09-12-2022 | Gewijzigd op: 20-12-2022
Kerststal Sint Jan in decor van Romaanse kerk
Omdat dit jaar het kerkbestuur herdenkt dat de Sint Jan al 800 jaar kerk is, staat ook de kerststal in het teken van de eerste, Romaanse kerk. De stal met kribje kindje Jezus, Jozef en Maria hebben een wand van rode baksteen [Romaans] als decor. De opbouw van de kerststal, thema is al in april bedacht en de bouw begon begin oktober 2022, is een tekst uit de bijbel: ‘Geluk dat eeuwen duurt’.
Jozef, Maria met kindje Jezus in een stal die een Romaanse muur als achtergrond heeft vanwege het 800-jarig bestaan van de Sint Jan als kerk.
foto © paul kriele, 9 december 2022.

Bij binnenkomst is er een middeleeuws Bosch stadje met bakker [brood van Van Schijndel] en een smederij. Dan volgt de kerststal, de tempel in Jeruzalem met de boodschap door een engel aan Maria over de komst van het kindje Jezus en een tafereel van de reis naar Egypte en tot slot enkele dieren in een woestijn. Ook het knikengeltje, dit keer ook met een bankpasje te bedienen, voor een bijdrage.
De decorstukken komen van het deze zomer opgevoerde toneelstuk 'Strijd om de Kathedraal'. 


-Hierboven het helemaal weer herstelde veulentje van bisschop Bekkers. 
-Onder de bokken die door de horeca aan de Parade [PEP] cadeau werden gedaan.
-Middenin:  Zingende en musicerende herders met links de hond die na het verlies van veel opgezette dieren door de gemeente cadeau werd gedaan
. foto's © paul kriele, 9 december 2022.
-----------------------------------------------------------------
-Bovenste foto Jack Kradolfer die de opbouw heeft gecoördineerd en heeft begeleid.
-Daaronder: Maria en Jozef gaan in de tempel in Jeruzalem het kind volgens een joods gebruik reinigen.
-De reis van Maria en Jozef- op de vlucht uit Egypte -naar Bethlehem.
-Onderweg door een woestijn.

foto's © paul kriele, 9 december 2022.
------------------------------------------------------------------------------------------
De kerststal opbouw heeft na de ramp met regenwater en het afdanken van vele- door vocht beschadigde - dieren ook weer aanwas gekregen: terug naar 180 dieren waarvan een meerderheid vogels , aldus Jack Kradolfer die de bouw coördineert en begeleidt. Van de PEP, de horeca op de Parade, kreeg de stal een aanwinst met enkele bokken. De gemeente schonk de kerk door het verlies van dieren in coronatijd een hond en ook het veulentje van monseigneur Bekkers is weer helemaal hersteld. De bouw omvatte 1600 manuren. Verricht in wisselende teams [totaal 30 man] bestaande uit  60-plussers en zelfs 80-plussers die al eind september 2022 zijn begonnen.
Openingstijden
De kerststal is vanaf zaterdag 10 december 2022 elke dag open. Op werkdagen vanaf 10.00 -17.00 uur en op zondag vanaf 13.15-17.00 uur. Sluiting van de stal op 6 februari 2023. Meer info op de site https://www.kerststal-sint-jan.nl

 

Terug naar boven