Kerststal St.Jan met waterval en 40 m lange brug

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-10-2010 | Gewijzigd op: 11-11-2010
Het bouwteam rond de kerststal in de Sint Jan is al aan de slag met de opbouw van de kerststal. Die wordt dit jaar nog spectaculairder dan ooit. Dat komt door een 40 meter lange brug waarover het publiek loopt en uitkijkt op een landschap met tal van opgezette dieren, de herders en hun schapen en de Driekoningen. Die ook nog eens onder met spots aangestraalde watervallen staan opgesteld.

>>Onderaan de eerste indruk van de opbouwactiviteiten

bericht dd. 11 november 2010 vorderingen opbouw kerststal
De opbouw van de kerststal in de St.Jan, die op 15 december 2010 officieel voor het publiek open gaat.

foto's © paul kriele, 11 november 2010.


Laus Schrover is de laatste jaren de ontwerper/ technisch uitvoerder van de stal in de St.Jan waar een team van -wisselend -30  vrijwilligers aan werkt.


foto © paul kriele, 11 november 2010.

Josef en Maria bij de 'Brandende Braambos', zoals dat in 1991 ook al werd uitgebeeld.

foto © paul kriele,  24 december 1991.

De waterval in die Noorderzijbeuk reikt helaas niet over de brug en daalt evenmin met een boog over de toeschouwers heen. Dat werd te riskant, aldus de projectleider van het team Frans Sluyter. Met Paul Pardoel en de ontwerper van de stal Laus Schrover werken zij met de inzet van steeds enkele van de 30 vrijwilligers dagelijks aan de bouw van de stal.
De officiële opening staat gepland op 15 december 2010, twee dagen na het Van Lanschot Kerstconcert dat plaats vindt op maandag 13 december 2010.
Het thema, dat elk jaar door plebaan Gert-Jan van Rossem wordt aangedragen, is 'warmte, liefde en vuur, dat wordt uitgebeeld met  'Mozes en de Brandende Braambos' uit het boek Exodus. Dat thema werd ook al in 1991 uitgekozen, maar toen bleven de bouwers met beide benen op de grond en de toeschouwers overigens ook.
Maar met een speciaal vuureffect en de waterval die over de volle breedte ook met licht wordt aangestraald, zal kerstmis 2010 in de St. Jan dit jaar heel bijzonder worden.

Uiteraard treden ook de Driekoningen aan. Evenals de herders de stal en alle dieren kan het publiek hen vanaf de 40 m lange brug bewonderen
foto © paul kriele, 23 december 1999.

zie historisch overzicht van de kerststallen in de diverse kerken. Bericht dd. 20 december 2008.

Vrijwilligersteam van 30 man/vrouw zet de kerstal, de dieren en de beelden op
Inkijk in de Noorderzijbeuk waar de stal komt te staan. De brug is al aangelegd. foto's © paul kriele, 26 oktober 2010.
Op deze dinsdag 26 oktober 2010 waren Paul Pardoel, Wim Demouge en het echtpaar Diny en Rob de Jong volop actief in de kerk. Ontwerpschets van Laus Schrover met rechts de brug die over het hele 'parcours' gaat en links een toren. Er komen vier watervallen.  

Wim Demouge, Orthenaar in hart en nieren en oud-PTT-er-is een man van de techniek. Sedert vorig jaar september, kort nadat zijn vrouw was overleden, is hij toegetreden tot de vrijwilligersclub die jaarlijks de kerstal in de St Jan opzet.
De 80-jarige Wim verhaalt over die moeilijke tijd, maar ook dat hij nu enkele dagen per week afleiding heeft gevonden in de St. Jan. Zijn specialiteit is, hoe kan het ook anders na 42 jaar PTT, elektro.
De naam Demouge is afkomstig uit de Elzas verklaart Wim de Franse naam Demouge. Wims vader was beheerder van het  Fort Orthen, waar het ouderlijk gezin woonachtig was. Nu staat er op die plek het Wethouder Schuurmanshuis. Vader werkte in die tijd als kok in militaire dienst. Maar werd later beheerder van het Fort en kreeg een uitkering als onbezoldigd veldwachter.
Wim is in zijn trouwen in de Adelheidstraat gaan wonen
Even verderop is het echtpaar Diny en Rob de Jonge bezig met bind- en plakwerk 'We doen dit al soort voorkomende werkzaamheden,' vertellen de 66-jarige oud-provincieambtenaar Rob en de 63-jarige oud-secretaresse van de directie van het Brabants Dagblad Diny al 17 jaar. Dat was nog onder Huub Finkers en later Herman van den Heuvel en toen Sjef van Mol en nu dan onder Frans Sluyter.
In de eerste jaren was de stal veel groter. Dat liep door een groot deel van de Zuiderbeuk. Maar het is allemaal wat ingekrompen en toch ook weer erg spectaculair,'  zeggen de De Jongs. 
'Tja, en in die tijd zaten we hier vóór kerst ook elke dag.  Maar het is zwaar werk en we zijn ook een dagje ouder geworden..  Maar die stal is ook voor ons elke keer weer een verrassing'.

Terug naar boven