Kerststal Sint Jan, vordert gestaag, eerder open

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-11-2012 | Gewijzigd op: 13-11-2012
Bericht van 13 november 2012 14.30 uur : Contouren en invulling van de stal komen in zicht
Thad en Hélène van der Bruggen-Verschuuren zijn enkele van de 25 vrijwilligers die een paar dagen in de week helpen bij de opbouw van de kerstal in de Sint Jan. foto's © paul kriele, 13 november 2012.
Laus  Schrover, die dit jaar weer een ontwerp maakte, dit keer  rondom het door de plebaan bedachte thema 'Het Licht '. De twee menora's,  zeven armige Joodse kandelaars ,die straks ook gaan branden . Ruud Smets is er de maker van.

Bericht van  2 november 2012 Stal dit jaar eerder klaar, namelijk op maandag 10 december 2012.
De 25 vrijwilligers die jaarlijks de kerststal in de Sint Jan opzetten, slagen erin de stal een week vroeger dan anders klaar te hebben. Dat komt omdat de behoefte groeit de stal meteen na Sinterklaas te kunnen zien en wel  vanaf maandag 10 december. Maar.. de week er op, maandag 17 december is het jaarlijkse kerstconcert van Van Lanschot.
Daardoor is de Sint Jan een heel weekeind voor de opbouw daarvan gesloten. Dus geen kerststalbezichtiging op15, 16 en 17 december 2012 !De stal nog in een opbouwfase.

-Boven: De dromedaris [links] en de herder [bovenin], die naar 'Het Licht' kijken [rechts in de kerststal].
-Rechts boven: Bij de ingang van de kerstalopbouw staan twee menora's, waarop 2 maal 7 kaarsen staan, die aangaan wanneer je er een muntje in stopt
.

foto 's © paul kriele, 2 november 2012.

Thema  'Het licht straalt.. .
De plebaan heeft in samenspraak met het opbouwteam dit jaar gekozen voor  'Het Licht'. 'Het licht straalt in de duisternis,' dat is de boodschap van het bijbelverhaal, dat daarmee de geboorte van Jezus Christus duidelijk maakt. Dat wordt uitgebeeld door 20 sterren, die aan het gewelvenplafond hangen en één grote ster die boven de stal straalt.
Ook een herder, gezeten op de passerelle boven het looppad en de dromedaris en de Drie Koningen, kijken naar 'het Licht'.

Er is nog meer licht.. ..Bij de ingang van het kerststalgebeuren staan twee kaarsenstandaards met daarop de zevenarmige kandelaar, de zgn. menora die afkomstig is uit de Joodse traditie, vertelt Laus Schrover. Door een muntje in de standaard te stoppen, gaan -op elk daarvan - de 7 kaarsen aan. De twee menora's zijn door een van de vrijwilligers [een houtbewerker] gemaakt. 'Naast het generaties oude knikengeltje is dit idee bedoeld de opbouw van de immens populaire stal wat te kunnen bekostigen, aldus Schrover .
Maar buiten dit alles staan er in het Noordertrancept tussen de 150 opgezette dieren, ook nog eens 130 kerstbomen, die met hun groene uitstraling en dennentakkenreuk het kerstverhaal ondersteunen.

Terug naar boven