Kerststal St.Jan [2008]: artistieker dan ooit

Printerversie
Gepubliceerd op: 12-11-2008 | Gewijzigd op: 20-10-2009
De kerststal in de Sint Jan ziet er dit jaar weer net zo spectaculair uit als in de tijd van Huub Finkers. Er is veel in de hoogte gewerkt, een brug geslagen en een waterval geconstrueerd, die met  de kerststal om een dorpsplein is gebouwd.
Vanaf een klimtoren op dat plein kijken [hele kleine] kinderen op de stal en achterom zien ze de waterval.
Het thema dit jaar  is God is licht.
Door de meer spectaculaire opzet zijn de kosten ook gestegen. De stal is in diverse geledingen opgezet. Het materiaal kost uiteraard geld, aldus Pardoel die een van de vrijwilligers is. Maar voor de groep is het moelijk geld te vragen aan  de bezoekers hoewel er wel een knikengel en een collectebus staat.  'Maar ja,' zegt Pardoel schouderophalend, ' zodra ze de kerk uitlopen, duiken ze het café in... '.

situatie 2 december 2008
De kerststal, die op 17 december open gaat en sluit op 6 januari 2009 krijgt al sfeer en kleur.
Olv Frans Sluijter werkten vandaag -2 december 2008 -Lous Schrover, Paul Pardoel, Ton Peters en Bennekom aan de inrichting van de stal, de herberg en de herderswoningen.

Hierboven:L Er  staan er al enkele beelden zoals dit herdersechpaar dat voor ingewijden herkenbare gezichten heeft.Dat gebeurt in de kunstwereld wel meer.De ontwerpers Hakie en Rietje van Roosmalen hebben zich in deze poppen vereeuwigd. 
Links bovven: bij de herderstal staar de heren Bennekom en Paul Pardoel
Lous Schrover, in witte overal, is met een afwerking bezig.
Links:  de eerste figuren staan al in de stal.


foto's © paul kriele 2 december 2008.


situatie 19 november 2008
Coördinator Frans Sluijter zelf actief op de bouwplaats, waar het dit jaar qua werk erg mee zit en de bouw ook aardig opschiet.
foto's © paul kriele, 19 november 2008.
De stal en ook andere gebouwtjes, zoals de herberg en de boeren huisjes verkeren nog in een voorstadium.  Maar de ster van Bethlehem straalt al...

De in Nuland opgegroeide Van der Westerlaken heeft in een boerenschuur een agrarisch museum ingericht. Heel zijn leven vergaarde hij spullen van het platteland en uit de boerenschuur. Van der Westelaken schenkt aan de kerststal in de Sint Jan tal van gebruiksvoorwerpen uit zijn museum in bruikleen, zoals zoalslandbouwgerei, halsters voor paarden en tuigen van dieren,  gereedschappen en kleine landbouwwerktuigen.
Sluijter:'Deze man heeft wel 10.000 spullen in zijn boerenschuur verzameld.'
situatie 12 november  2008

Hierboven de plattegrond van het dorpsplein [midden], waar omheen huisjes [rechtsonder] bij de ingang, de stal [links onder], de waterval [rechtsboven] en de koraal[schaapsstal] [links boven] en de brug [midden onder] zijn gelegen.
Voor de pelgrims die zich moesten registreren is er ook een herberg -na binnenkomst- opgesteld.
Rechts: de inkijk op het dorpsplein. Vandaar hebben de bezoekers zicht  op de kerststal, de schaapsstal met de herders en de waterval.
Intussen zijn ze ook de houten brug voor de Driekoningen gepasseerd.
Links: Frans Sluiter in gesprek met Ria van Rosmalen-Janssens, die traditioneel de poppen aankleedt.
Bij  binnenkomst [links]  staan enkele schaars verlichte huisjes.


foto's © paul kriele, 12 november 2008.
 

Hoog over de straat naar dat dorpsplein hangt  een brug, waar 'in de verte' de Driekoningen op hun kamelen naar Bethlehem reizen.
De bezoekers komen, zoals voorheen, via de straalkapellen, die in kerstsfeer staan en waar de expositie over de restauratie is ingericht, naar binnen. Een museumpje in Nuland heeft aan dat dorpsidee en de uitvoering meegewerkt.
Bij de opbouw helpen, vooraf gemaakt maquettes, de  zaak volgens de ontwerpen uit te voeren.
De constructies zijn hoofdzakelijk van hout, wat een provisorische indruk moet maken maar die aansluit bij de expositie over de restauratie. Van Swaaij uit Schijndel is de leverancier van de steigers en Würth op de Brand leverde de scharnieren, schroeven en sluitstukken, aldus de toelichting van projectleider Frans Sluiter.

Sluijter voert met een 30-teal mensen in teamverband de opbouw uit. Dat gebeurt  in tegenstelling tot voorheen alleen nog overdag vanwege de koude en de donkerte 's avonds en omdat  het afgaan van de alarminstallatie te voorkomen. De nieuwe aanpak resulteerde in een grotere opkomst van de  vrijwilligers,  zegt Sluiter tevreden. 

Sluiter vindt zelf de stal artistieker dan andere jaren wat komt door de vaklui die zijn aangetrokken, onder wie Paul Pardoel, Laus Schrover, die beiden als designers zijn gespecialiseerd.  Jan van Dinther, een vakman op gebied van interieurbouw, construeert  met Fred de waterval die uitkomt vlakbij de stal.

De kerststal gaat op woensdag 17 december 2008 open en de maandag daarvoor- 15 december2008 -  is het jaarlijkse kerstconcert.  De sluiting staat voorzien op  12 januari 2009.Terug naar boven