Zoeken
Geheimen blootgelegd rond beeld Zoete Moeder van Den Bosch
Printerversie |
De Broederschap van Onze Lieve Vrouw heeft na een uitgebreid onderzoek de geheimen blootgelegd van het beeld van de Zoete Moeder van Den Bosch. Dat beeld kwam na een restauratie een jaar geleden terig op haar plaats. Er waren beschadigingen aan het beeld en de verflaag moest worden hersteld. Woensdagmorgen 10 april 2019 heeft Arnold Truyen van de stichting Restauratie Atelier Limburg [SRAL] een aantal geheimen van het beeld onthuld.
![]() .De Zoete Moeder van Den Bosch: kwetsbaar, maar wel in goede conditie. Het beeld, zowel moeder als kind, dateert van 1270-1310. foto © paul kriele, 1 mei 2018. ..................................................................... |
Het beeld, dat is ontstaan in het Maas/Rijn gebied, valt te dateren tussen 1270 en 1310.
Markant is dat er einden van vishaakjes zijn gebruikt om oorbellen aan het beeld te bevestigen. Ook zijn delen van de haarpartijen bijgewerkt. Op de wangen van Maria en het kind is oudere verf onder de huidige verflaag zichtbaar. Die huidige verf is nogal partieel/vlekkerig aangebracht en op sommige plaatsen ook grof.
Met een stereomicroscoop is te zien dat het beeld lichtelijk verbrand/verkoold is geweest. Truyen geeft aan dat dit verwijst naar het Mirakelboek waar staat dat er in mei 1382 een felle brand is geweest. Toen zou dat beeld uit de brand zijn gered. In vier uur tijds is het toen bijgewerkt en
opgeknapt om aan de meiprocessie deel te kunnen nemen ....
Rekening houdend met de leeftijd verkeert het beeld in goede conditie maar de verflaag blijft fragiel. Het ruim 800 jaar oude beeld moet bespaard worden van stoten of vast pakken.