Sint Jan: Nieuwe mantel van hoop en troost voor de Zoete Moeder

Printerversie
Gepubliceerd op: 25-01-2022 | Gewijzigd op: 26-01-2022
Nieuwe mantel van hoop en troost voor de Zoet Moeder
Bij het persgesprek dinsdagmorgen 25 januari 2022 in de plebanie in de Choorstraat: v.l.n.r.  op de achtergrond links fotograaf voor o.a. de parochie Sint Jan Wim Koopman, gastheer plebaan Vincent Blom en proost van de Lieve Vrouwe Broederschap Ruud Dirriwachter.  Vooraan rechts kunstenaar Margriet Luyten die het ontwerp [ grootte 3.10 m x 2.30 m]  voor de mantel van het Mariabeeld maakte. foto © paul kriele, 25 januari 2022.

De parochie Sint Jan heeft naar idee van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw en plebaan Vincent Blom een nieuwe mantel voor Maria laten maken. De ontwerpster, kunstenaar Margriet Luyten, kreeg de opdracht mee een mantel te maken die Maria draagt in / na tijden van een pandemie, zoals corona, maar eventueel ook bij latere sobere gelegenheden, zoals oorlog of een natuurramp. Zij werd -na een presentatie van ontwerpen van uitgenodigde kandidaten – voorjaar 2021 voor dat uiteindelijke ontwerp gekozen. Luyten won eerder de Wil & Jan van Hoof Kunstprijs Brabant.

Luyten zette zich, met de wensen van plebaan Vincent Blom in haar achterhoofd, denkend aan de donkere kleur blauw [troost en bij Maria passend] en wit de kleur van hoop, in mei vorig jaar aan het werk. Luyten die in haar werk meestal van zelf gemaakte foto’s uitgaat, trok de natuur in en maakte in onder meer het Bossche Broek en bij de Haarsteegse Wiel foto’s. Daar viel haar het bloeiende fluitenkruid op.
Margriet Luyten:'Deze kleur past bij Maria en heeft een aards aspect, zoals blauw een hemels aspect heeft. Met die kleuren straalt de mantel het beeld uit van hoop en troost. Dit ontwerp is een geheel andere mantel dan voorheen. Voorheen was die steeds decoratief. Nu is het tafereel een landschap,'vertelt Margriet Luyten en vervolgt: 'Aan de binnenkant [dat als een schuilplaats bij Maria gezien wordt], heb ik de tekst van het Wees groet/ Ora pro nobis peccatoribus.... ] in spiegelbeeld voor degenen die daarin schuilen, leesbaar in de voering ingeweven’.
-Hierboven: Margriet Luyten toont hier de in blauw grijs en wit uitgevoerde mantel voor de Zoete Moeder  van 's-Hertogenbosch. Onderaan steekt het fluitenkruid goed af.
foto © paul kriele, 25 januari 2022 [boven]. 
-Hieronder Margriet Luyten bezig met het passen van de door haar ontworpen en in het Textiellab in Tilburg geweven mariamantel.
foto © vincent nabbe,  2022.

Voor Vincent Blom is blauw een noviteit. Het is meestal rood waarin de Zoete Moeder was gekleed, maar blauw is ook een mariakleur en een hemelse kleur. De  nieuwe katoenen mantel zal voor het eerst komende Aswoensdag 2 maart 2022 staan opgesteld op de expositie ‘Extreme zorg’ in Het Noordbrabants Museum. Die bevat foto’s van een arts uit het ziekenhuis die genomen zijn in coronatijd. Daar is het beeld ook prominent -van alle kanten- te zien. Op 28 april keert het beeld terug naar de Sint Jan om op 30 april bij de opening van de meimaand -tot 31 mei 2022-haar plaats naast het altaar in het Noorderportaal te gaan innemen.

Elk volgend jaar [vanaf 2023] staat het Mariabeeld in haar nieuwe mantel vanaf Goede Vrijdag op haar plek in de mariakapel,  legt plebaan Vincent Blom uit. Blom is naast plebaan, ook directeur van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw. Blom: 'Die periode van bezinning en stilte is gekozen om uit te dragen dat die mantel een beeld is van hoop en troost.

Terug naar boven