Kloostermaaltijd in Claraklooster

Printerversie
Gepubliceerd op: 19-06-2010 | Gewijzigd op: 28-10-2013
Zaterdag 19 juni 2010 wer in de voormalige kapel van het Claraklooster in de Clarastraat een Literaire Kloostermaaltijd georganiseerd. Dat gebeurde naar aanleiding van het boek 'Wonen in een klooster' van de auteur Denise de Costa, op deze avond ook een waar causeur bleek te zijn. Samen met cateraar Myriam Tijdink en haar man Hein, zetten zij de gasten een ouderwetse maaltijd voor met een variant van sigorei, pastinaak en kervelsoep. Ter opluistering van deze bijzondere gebeurtenis speelde het duo Silva Ducis met Wouter Klinkenbijl aan de piano en basist Jeroen van Geeen die door ziekte kort na de start het moest laten afweten.

Het buffet dat samengesteld was uit vergeten gerechten zoals Capucijnerbaarden. Dat is een gecultiveerde sigorei. Dan nog een heerlijke kervelsoep en een bisschopssoep, een salade van selderij, appel en walnoten en een stamppot van raapsteeltjes [keeltjes]. Cateraar Myriam Tijdink en haar echtgenoot Hein.
De eetzaal, ingericht in de voormalige kloosterkapel die in de jaren 80 horizontaal werd gehalveerd en waarboven enkele appartementen zijn ingedeeld, en waar op de muren nog de oorspronkelijk religieuze taferelen bewaard  zijn gebleven. foto's © paul kriele, 19 juni 2010.
De kloostermaaltijd kreeg het accent 'literair' mee door de voordracht van DeCosta, auteur en oud-bewoonster van het complex, dankzij haar niet eerder vertelde anekdoten over de historie en de verbouw van het  Claraklooster. Dat bracht zij duidelijk en rustig  tussen de gerechten door enw aarover de gasten amuseerde. Daar was het bezoek van Koningin Beatrix in1986, een jaar na de verbouwing.
Het was haar wens speciaal een bouw met een bewonerscollectief te bezoeken. Maar de bewoners, geen krakers, maar van wie er ook enkele een kraakverleden hadden, waren over dit bezoek erg verdeeld omdat ze met zo'n ontvangst hun ideologie verloochenden en een vorst als representant van een regime dat het kraken tegengaat, niet zagen zitten en haar geen welkom wilde heten.
Bij het bezoek van de vorstin stonden collega-krakers uit andere panden in de stad  te demonstreren tegen deze laakbare houding van hun vrienden.

Beatrix en de kraakwereld Het bezoek is doorgegaan maar alle hotemetoten. onder wie de de Commissaris der Koningin en burgemeester Van Zwieten, moesten buiten blijven wachten.
Alleen Beatrix en haar hofdame waren welkom. Beatrix heeft dit bezoek door de originaliteit en weing opsmuk als zeer prettig ervaren en ook -met name - de mannelijke bewoners waren zeer gecharmeerd van dit bezoek en de houding van Beatrix.
De bewoners vonden dat ze niets extra's, zoals bijv. een poetsbeurt moesten doen, of een ereboog noch een extra bloemetje op tafel moesten zetten.  En juist die eenvoud heeft Beatrix zo op prijs gesteld. 
 

-Boven: een couvert en 'servies' uit een kloostergemeenschap bestaande uit een mok en beker voor het water en een houten bestek zodat het geen lawaai maakte tijdens de maaltijd.
De schedel stond ook altijd in de eetzaal bij de maaltijden om aan te tonen dat het leven eindig is.
Hij is afkomstig uit de kloostergemeenschap in Oirschot.
-Rechts: De auteur en voordrachtskunstenaar Denise de Costa.
-Rechtsboven: Wouter Klinkenbijl [l] aan de piano en Frans van Geenen aan de bas.

foto's © paul kriele, 19 juni 2010.

Zie ook de site van De Costa 
Via  RKK radio 5 vertelt op zondag 20 juni 2010 in het programma 'Zinspelen' De Costa bij een rondgang aan een journalist over het klooster.
De site van Cateraar Tijdink

Terug naar boven