Vertrek Tilburgse fraters uit Den Bosch

Printerversie
Gepubliceerd op: 01-08-2004 Het fraterhuis in de Sonniusstraat is genoemd naar de H. Leonardus van Veghel. Diens beeld siert de ingang. De fraters van Tilbrug met het Nederlandse generalaat in Den Bosch, vertrekken naar het moederhuis. klooster en bejaardenhuis in Tilburg.   
 
Boven het voormalige fraterhuis in de Sonniusstraat, gebouqwd in 1934/35  en linksop de Papenhulst dat dateert van1919 en als St.Janscentrum in gebruik is als priesteropeiding van het bisdom.
foto's © gerard monté, 2 augustus 2004 [boven] en paul kriele, 5 juli  2010[l].

Eind augustus vertrekken de Fraters van Tilburg, zoals de roepnaam voor de fraters van de Congregatie OLV. Moeder van Barmhartigheid is.
Sedert 1862 zijn zij in de stad werkzaam geweest in m.n. het onderwijs en jeugdwerk. Zo was Emiliaan Jozen oud-voorzitter van de voetbalclub RKJVV.

In het Bossche fraterhuis aan de Sonniusstraat, dat na de Torenstraat [nu Pilkingtons] en vervolgens de Papenhulst [vanaf 1919] [nu St.Janscentrum], in 1937 opende, wonen nog negen fraters.Van hen is frater Bosco van de Boom de oudste. Zes van hen vertrekken naar het klooster in de Tilburgse Gasthuisstraat en twee naar het aangrenzende bejaardenhuis. In Nederland zijn nog – slechts - 95 fraters van de Tilburgse Congregatie met een gemiddelde leeftijd van tegen de tachtig. 
St. Leonardus van Veghel, zoals het tehuis op De Vliert heet en eigendom is van de Congregatie, krijgt waarschijnlijk een sociaal/maatschappelijke bestemming. 
Van de fraters kan op zaterdagmiddag 28 augustus 2004 in het fraterhuis aan de Soniusstraat afscheid worden genomen.