Pater Barnabas vd Brule overleden

Printerversie
Gepubliceerd op: 06-01-2009 | Gewijzigd op: 06-01-2009
 
Klooster en kerk van de paters Minderbroeders-Kapucijnen aan de Van der Does de Willeboissingel, waar pater Barnabas van den Brule het merendeel van zijn kloosterjaren doorbracht.
foto © paul kriele,  30 september 2008.
Pater Barnabas van den Brule *1921-† 2009.

Op vrijdag 2 januari 2009 –net drie dagen na zijn 87ste verjaardag - is pater Barnabas van den Brule in Tilburg overleden. De in Breda geboren Petrus van den Brule trad in 1943 toe tot de orde der paters Minderbroeders-Kapucijnen.
Voor Bosschenaren was pater Barnabas, die van 1971-2002 pastoor- was in de paterskerk aan de Van der Does de Willeboissingel, het gezicht van de Bossche Kapucijnen. Pater Barnabas was -met zijn  medebroeders -tot 1 juli 2006 lid van het team van Parochie Binnenstad. Dat afscheid vervulde hem 'met gevoelens van dankbaarheid voor de steun van mijn medebroeders en met verdriet omdat er geen opvolgers waren'. Bij diens laatste mis voor de Parochie Binnenstad ontving Barnabas van vicaris Schröder de parochiepenning.
‘Barnabas was een goeie priester, een echte herder die altijd voor iedereen klaar stond. Door zijn pastoraal werk en ziekenbezoek, dat hij tot voor jaren per fiets aflegde, kende Barnabas vele Bosschenaren en zij hem,’ aldus broeder Salvius. Jaarlijks nam hij deel aan de bedevaart naar Lourdes. In maart 2003 verhuisde Barnabas, die zich toen 'uitgewerkt voelde', naar het klooster in Tilburg. In 1998 werd Barnabas van den Brule nog uitgeroepen tot Bosschenaar van 't jaar.
‘Voor ons kloosterlingen was hij een humorvolle collega die – als hem iets niet zinde - een brief schreef naar de krant of de gemeente, zoals bij de invoering van het betaald parkeren voor de paterskerk.’
‘Pater Barnabas was helemaal op. Op zijn verjaardag hebben we hem nog gebeld. Drie dagen later zat hij dood in zijn stoel,’ vertellen zijn medebroeders.
De uitvaart van Barnabas van den Brule is op woensdag 7 januari 2009/15.00 uur in de Kapucijnenkerk in Tilburg met aansluitend de begrafenis op het kloosterkerkhof.