Herdenking 400 jaar Kapucijnen in de stad

Printerversie
Gepubliceerd op: 23-06-2011 | Gewijzigd op: 14-09-2011
Voor de geschiedenis van 'De Kapucijnen in Den Bosch', daarvoor gaan we terug naar dertig jaar na de erkenning van de stadsrechten van 's-Hertogenbosch door Hertog Hendrik in 1185.
De Minderbroeders, de voorlopers van de Kapucijnen, kwamen in 1228 naar Brabant en wel naar het domicilie van diezelfde  Hertog Hendrik op  de Pensmarkt .
Door de inname van de stad in1629 moesten ook de Kapucijnen de stad verlaten.

In 1898 komen er weer Kapucijnen naar Brabant, dankzij de welkome houding van Wilem II die de kloostergemeenschappen weer toeliet.
Op 't Zand kregen zij een perceel grond toegewezen dankzij de vrijgevigheid van Dorothée van Beugen die hen voor een schappelijke vierkante meterprijs het onbebouwde deel langs de Van der Does de Willeboissingel gunde.

De Kapucijnen
Het in 1897-1898 gebouwde klooster en kerk aan de Van der Does de Willeboissingel.

foto © 1933 bastionr oranjearchief.

Komend najaar vindt een grote herdenking plaats dat in 1611 de Kapucijnen zich dankzij de vermogende Goyart van Engelant  in de stad vestigden. Dat is 400 jaar geleden, maar de Kapucijnen bleven er, door de inname van de stad in 1629, nog geen 20 jaar. Alle geestelijk en mannelijke kloosterlingen moest van het - Staatse- Calvinistisch bewind, toen de stad uit. Maar toch bleven er enkele Kapucijnen pastoraal werk doen.

-Links: Opnamen uit de jaren 30 van leden van het officiallaat van de paters Kapucijnen in Den Bosch en een processie in 1933 op de binnenplaats  te ere van H. Franciscus.

-Boven: Beeldje van de H. Franciscus in een nis van de kloostermuur.

archieffoto's © 
 

In de negentiende eeuw [1898] keerden de Kapucijnen, dankzij een besluit van koning Willem II, terug. De paters kregen tegen een lage grondprijs - dankzij een legaat van de rijke Bossche Dorothé van Beugen - een stuk grond op 't Zand aangeboden. Daar werden in 1898 kerk en klooster ingewijd.

De feestmaanden begint met een eucharistieviering op 17 september 2011 /18.30 uur  in de Kapucijnenkerk met als thema 'Onderweg'. 
Het programma 'Vier eeuwen onderweg Kapucijnen in 's-Hertogenbosch' loopt van 17 september t/m 17 december 2011. 
In die periode zijn er rondleidingen [17 september], fietstocht [in oktober] , fototentoonstelling, lezingen [29 november] en workshops [11 december] over o.a. de Franciscaanse Beweging.
Frans Peters heeft in een brochure  '4 eeuwen onderweg Kapucijnen in DenBosch 1611-2011'de geschiedenis vastgelegd. Dat boekje is verluchtigd met tekeningen van een pater Kapucijn Philippus. Van die tekeningen wordt ook nog eens een expositie samengesteld.

Later volgt meer info o.a. via www.kapucijnen.com/jubileumdenbosch.html [Nog niet operationeel]

Terug naar boven