Corsowagen uit Zundert als kunstwerk naar SM's

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-09-2014 | Gewijzigd op: 05-09-2014
Op woensdag 10 september arriveert op een dieplader de corsowagen 'Censuur' vanuit Zundert bij het Stedelijk Museum. Daar wordt  het ruim 5 ton wegende gevaarte naast de ingang in de Mortel geplaatst. Het moet  eerst in delen over het dak van naburige panden worden getakeld. 
Het SM's heeft de wagen geadopteerd voor een tweede leven als sculptuur bij de expo Nachtvangst - sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek.



Het verval van het skelet

Na het corso [van 7 en 8 september]  in Zundert eindigen de meeste wagens op de schroothoop, behalve deze  corsowagen 'Censuur.', waarvan al bij de bouw van het skelet met de nieuwe ‘functie’ als kunstwerk rekening is gehouden.  Is de wagen in Zundert een perfect beeld – in Den Bosch zal het verval en de onttakeling leiden tot een nieuwe sculptuur, die krijgt de titel 'Cadavre Exquis' (Frans voor: voortreffelijk lijk).
Liet Heringa, die al sinds 2013 met het corso in Zundert samenwerkt, is geïnspireerd geraakt door het verval van de wagens na afloop van het corso: de bloemen en het papier rotten weg, het skelet en de binnenkant worden zichtbaar. Al doende ontstond het gezamenlijke plan om een wagen naar het museum te halen.

De sculptuur 'Censuur' van het Zundertse corso dat op 7 en
8 september 2014 trekt, komt naar Den Bosch.

Toen het duo Heringa/Van Kalsbeek vorig jaar door het Vincent van Gogh Huis te Zundert werd uitgenodigd om met de corsobouwers samen te werken, grepen ze die gelegenheid met beide handen aan. Met gebruikmaking van de technieken van de bouwers zijn nieuwe beelden ontstaan. De monumentale ‘Zundertse’ beelden vormen de kern van de tentoonstelling Nachtvangst. Daarnaast is recent en ouder werk van Heringa/Van Kalsbeek te zien.
Zie de ontwerpen 2014 op de site Corso Zundert 


Scholieren aan de slag met sculpturen
Aanhakend op het project met sculpturen van Heringa /Van Kalsbeek is een educatieprogramma voor twaalf scholen in de regio.
De scholieren laten zich inspireren door het werk van Heringa/Van Kalsbeek. Onder de noemer 'Kunstructeur' gaan  1600 leerlingen van twaalf scholen in de regio [63 klassen]  aan de slag met kunst en techniek en werken aan een ontwerp- en een bouwopdracht geïnspireerd door het project Cadavre Exquis. Zij ontdekken en onderzoeken de creatieve processen zoals die door Heringa/Van Kalsbeek en de corsobouwers worden gebruikt. De leerlingen volgen een programma op school en in het museum, vervolgens ontwerpen en maken zijn een bouwsel. Eind november zijn de resultaten in het museum te bewonderen.



Terug naar boven