Spectaculaire landing corsowagen als kunstwerk bij het SM's

Printerversie
Gepubliceerd op: 10-09-2014 | Gewijzigd op: 11-09-2014
Vandaag- woensdag 10 september 2014- is tegen half een –met enige vertraging- vanuit Zundert op de Mammoet Road Cargo de corsowagen 'Censuur' bij het Stedelijk Museum aangekomen. Daar wordt op de binnenplaats het ruim 5 ton wegende gevaarte geplaatst als onderdeel van het kunstproject ‘Cadavre Exquis’ van Maarten van Kalsbeek en Liet Heringa.
   
   Aankomst dieplader en het uitpakken van de corsowagen 'Censuur' in de Waterstraat.

foto's © paul kriele, 10 september 2014.

   
Overleg met de kunstenaars Maarten van Kalsbeek [3e vl]  met de Veldstraters. Degenen met pet zijn de constructeurs en die zonder pet zijn de bouwers en bestuursleden.
Liet Heringa staat nagenoeg onzichtbaar middenin
.
Buurtschap Veldstraat die de corsowagen bouwden. 

foto's © paul kriele, 10 september 2014.

Het is voor het eerst en tot uiterste voldoening van de bouwers en ontwerpers van het Buurtschap Veldstraat dat hun bloemenpraalwagen bewaard blijft en een tweede leven krijgt. Het gevaarte is wel vroegtijdig op zijn transport en nieuwe bestemming berekend en zodanig geconstrueerd.

Het gevaarte werd in drie delen, rond half twee, door een kraan over de daken van het Erfgoedhuis Brabant en het oude Rijksarchief naar de binnenplaats gehesen.

   
  -Boven: De lunch werd verzorgd door Maison van den Boer.Op de  foto hierboven:  Maarten van Kalsbeek en rechts directeur SM's René Pingen.

-Links boven: Gesprek tussen Lucas de Man [l.] met  Maarten van Kalsbeek [r.] en IIse Vocking [SM's], die de  regie doet voor AVROTros’s Kunstuur.

-Links: Ontwerper van  'Censuur' , door de bouwersgroep Buurtschap Veldstraat, Erwin Braspenning
.

foto's © paul kriele, 10 september 2014.

   Start van het takelen van het eerste  van de
drie delen van de corsowagen.

foto's © paul kriele, 10 september 2014.
 

Het SM's heeft de wagen geadopteerd voor een tweede leven als sculptuur bij de expo Nachtvangst - sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek.
Erwin Braspenning is de ontwerper van Censuur en Gijs Martens uit het buurtschap Molenstraat, is een van de zes samenwerkende [buurtschap-] ontwerpers, die de keuze voor dit object hebben gedaan. De andere ontwerpen staan overigens ook in het SMs voor de expositie 'Nachtvangst'.\

Tezamen met de twee kunstenaars, Kalsbeek en Heringa, is uiteindelijk voor dit Cadavre [uitsnede van Censuur als klassiek thema] gekozen. Het dient als het uiteindelijke beeld van de opening van de expositie ‘Nachtvangst,’ licht Gijs Martens toe. Het is bedoeld als een spannende vorm, die de buitenkant en ook de -nog mooiere- binnenkant samenbrengt. De armen en benen zijn er wel afgelaten zodat het kontrast tussen binnen en buiten sterker wordt.
 
Het verval van het skelet

Ontwerper Erwin Braspenning licht toe dat na het corso [van 7 en 8 september] in Zundert de meeste wagens op de schroothoop eindigen. Dus uik ben wel blij dat voor het eerst deze corsowagen 'Censuur' behouden blijft.
Met de bouw van het skelet is met de nieuwe ‘functie’ als kunstwerk rekening gehouden.

  De kunstenaars Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek
in overleg bijeen met leden
van het Buurtschap Veldstraat.

Toelichting

De wagen uit Zundert is een perfect beeld. In Den Bosch zal het verval en de onttakeling leiden tot een nieuwe sculptuur, die krijgt de titel 'Cadavre Exquis' (Frans voor: voortreffelijk lijk).
Liet Heringa, die al sinds 2013 met het corso in Zundert samenwerkt, is geïnspireerd geraakt door het verval van de wagens na afloop van het corso: de bloemen en het papier rotten weg, het skelet en de binnenkant worden zichtbaar. Al doende ontstond het gezamenlijke plan om een wagen naar het museum te halen.

   
 foto's © paul kriele, 10 september  2014.  Aankomst van deel I van de 'Censuur'
op de binnenplaats van het SM's, waar het als 'Cadavre Exquis een nieuw leven gaat leiden.

Het spektakel bij de Wolvenhoek trok veel bekijks, niet alleen van betrokkenen van de beide musea, ook van het publiek en de media waaronder SBS 6, AVRO, Hollandse Hoogten, Omroep Brabant en het Brabants Dagblad.

Opbouw van Cadavre-Rechts: Nog twee delen die naar boven moeten.

-Onder: De opbouw van het nieuwe kunstwerk 'Cadavre' voor de expositie 'Nachtvangst'
.

foto's © ellen elemans, 10 september 2014.


Terug naar boven