Spaanse beeldengroep bij Stedelijk Museum geplaatst

Printerversie
Gepubliceerd op: 02-03-2016 | Gewijzigd op: 03-03-2016

Spaanse beelden groep op Anne Frankplein.

Op het eind van de werkdag was het uitladen, plaatsen en inrichten van het  pleintje klaar
.

foto © paul kriele, 3 maart 2016.
 

Als aanloop naar een expositie in het SM's van twee beelden van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo [*Madrid, 1970].  is woensdagmorgen 2 maart 2016 door een dieplader  zijn groep met bronzen leeuwen alvast op het Anna Frankpleintje -nabij het Stedelijk Museum- geplaatst.
De tentoonstelling die in juni a.s. wordt verwacht heet 'De Fascinatie voor Filips II'.

Het gaat om een bruikleen van vijf à tien jaar van een belangrijk kunstwerk uit de Rabo Kunstcollectie. De sculptuur pronkt vanaf 2 maart op het Anne Frankplein. Na een jaar zoekt de gemeente een andere locatie voor de sculptuur.

*zie de toelichting hieronder.

Een van de leeuwen wordt afgetakeld van de dieplader.
Op de foto hierboven en hieronder  is dat protestelement
- de autoband- rechts te zien.
Op de foto rechts onder
staat  de tekst 'Fundacion de Sevilla 1868'
. en onder het bronzen beeld links een stok als wapentuig van protest.

foto's © paul kriele, 2 maart 2016.

De groep staat anders in Madrid voor het Spaans Parlement. Het is een teken van macht en tegelijk een teken van protest tegen die gedeelde macht. Daarom zijn de leeuwen onaf en is het protest van het volk tegen die macht verbeeld in het voetstuk waar onder meer een autoband en een molotovcocktail en eeen stok verwerkt zijn.
De beeldengroep is dankzij de Rabobank hier kosteloos naar toe getransporteerd en geplaatst, vertelt lid van de Rabo kunstcollectie Daniëlle Laudy. De groep is gedurende de expositie in het SM's door de de Rabobank in bruikleen gegeven.
Het gaat om een bruikleen van vijf à tien jaar van een belangrijk kunstwerk uit de Rabo Kunstcollectie. Na een jaar zoekt de gemeente een andere locatie voor de sculptuur.

Overigens heeft deze tentoonstelling en de beeldengroep niets met het Jeroen Boschjaar te maken....maar de Rabo is wel een van de hoofdsponsoren van de grote Jeroen Boschexpositie.

*Toelichting
De Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo is geïnteresseerd in de verhouding tussen kunst en macht. Vanuit een sterk politiek engagement - op een even ernstige als speelse en humoristische manier - maakt hij installaties, sculptuur en videokunst. Zo kocht hij in 2011 het afgedankte plezierjacht van dictator Franco, dat hij transformeerde tot een sculptuur van brokstukken.

Sánchez Castillo maakt een nieuw werk in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch met als uitgangspunt de fascinatie van Koning Filips II van Spanje (1527 – 1598) voor Jheronimus Bosch.


Terug naar boven