Zoeken
Herdenking René Pingen directeur Stedelijk Museum
Printerversie |
Herdenking rond René Pingen op zondag 20 maart 2016
René Pingen was sinds 2009 directeur van het Stedelijk Museum SM's. Hij leidde de verhuizing van het museum van het Paleiskwartier naar het Museumkwartier waar het een verbintenis aan ging met het Noordbrabants Museum. Hij overleed onverwacht in de morgen van 12 maart 2016 aan een hartstilstand.
Voor de op 12 maart j.l. overleden museumdirecteur René Pingen werd op 20 maart in het Stedelijk Museum een herdenkingsbijeenkomst gehouden. In de foyer van het museum [via een scherm ook vanuit de Statenzaal te volgen] waren naast de directe familielden, burgemeester Rombouts en onder meer wethouder Huib van Olden, de museummedewerk[ster]s, verwante en bevriende kunstenaars en van de provincie onder meer Henri Swinkels, de gedeputeerde van cultuur aanwezig.
![]() |
René Pingen *27 mei 1959 † 12 maart 2016 foto © paul kriele, 30 mei 2010. |
De ceremonie werd geleid door Jessica Petermeijer.
-Na een welkom door het hoofd van de communicatie Martijn van Ooststroom, waarin hij liet merken dat René liever de kunsten liet spreken in plaats van hemzelf. Dat hield in dat het woord nu is aan de kunstenaars.
-Na Patrick Lammers als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum, sprak Ton Rombouts. De burgemeester vroeg zich af of je geluk - na een ramp- opnieuw kunt uitvinden. Dat is niet meer aan René Pingen, daarom moeten we het doen met zijn nalatenschap. Mijn laatste herinnering aan René is de catalogus van 'The Fish Pond Song' waarin hij nog een boodschap schreef.
Rombouts gaf aan 'Het Stedelijk' nog een steun mee, door de nadruk te leggen op 'de eigenstandig keuzes die het maakt voor de moderne kunst. Dat [die positie] niet verloren mag gaan.'
-Als muzikaal intermezzo trad November Music op met een bewerking van 'The Open Road' van Kate Moore.
Musuemcollega Joke Backx noemde Pingen 'de directeur die er altijd was. Steeds temidden van het personeel, zichtbaar en aanspreekbaar.'
-Edwin Jacobs, Pingens collega uit hun Osse tijd, memoreerde Pingen met 'act first, think later'.
De directeur van het Utechts Centraal Museum, pleitte voor een verbetering van de taal met als doel die beter te laten gedijen.
-Indrukwekkend was de act van het dansgezelschap Panama Pictures waarin - op muziek van Arvo Pärt- vier dansers de grote witte trap afdaalden en opgingen in het publiek.
-Gast curator van Reïinventing Happines Joanna van der Zanden en kunstenaar Sjaak Langenberg vertelden over de productie van de gids behorend bij het gelijknamige kunstproject. René was degene die het museum opnieuw heeft uigevonden, aldus Sjaak.
-In een dankwoord vroeg echtgenote Diana Franssen René's spirit levend te houden.
-Na afloop van de serene bijeenkomst klonk Astronaut [Goede reis ... en hou je haaks] van Spinvis.
Bericht van 12 maart 2016: Overlijden van musuemdirecteur René Pingen
![]() |
René Pingen *27 mei 1959 † 12 maart 2016 foto © paul kriele, 11 september 2009. |
Vanmorgen vroeg, zaterdag 12 maart 2016, is René Pingen directeur Stedelijk Museum, in zijn woning in Eindhoven op 56-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden.
René Pingen was per 7 december 2009 als opvolger van Yvònne Joris, benoemd tot directeur van het Stedelijk Museum (toen SM’s geheten en gevestigd in het voormalige Interpharm in het Paleiskwartier, een magazijn/fabrieksgebouw dat bekend stond om zijn shedaken).
De in 1959 in Appingendam geboren Pingen, was de zoon van een beroepsmilitair, die aanvankelijk voor fysiotherapeut studeerde. Maar dat vak lag hem niet echt.
Na een studie kunsthistorie in Amsterdam begon hij als Beleidsmedewerker van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst [1994-1999].
Vanaf 1999- 2002 was Pingen [*1959] als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan het Van Abbemuseum; in 2005 verscheen zijn proefschrift 'Dat museum is een mijnheer. De geschiedenis van het Van Abbemuseum 1936-2001'.
Vanaf 2003 was hij werkzaam in het museum Jan Cunen in Oss als opvolger van Edwin Jacobs.
Met Pingen betrokken Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum één locatie in de binnenstad. Een 'fusie' die hen geen windeieren heeft gelegd. Dankzij die samentrekking in het Museumkwartier werd ook de samenwerking geïntensiveerd en profiteerden beide musea van deze combinatie.
Niet allen Het Noord Brabants Musuem wist spraakmakende exposities aan te trekken, zeker ook bracht Pingen met name de laatste 4 à 5 jaar bijzondere en opvallende tentoonstellingen.
Daarvoor, van 1994 tot 1999, was Pingen beleidsmedewerker kunsten bij het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (Fonds BKVB) in Amsterdam.
Pingen was vanaf 2003 werkzaam in Museum Jan Cunen Oss, eerst als conservator hedendaagse kunst en vanaf 2006 als directeur. In Museum Jan Cunen was hij curator van tentoonstellingen van hedendaagse kunst.
Pingen heeft in Oss een sterke nadruk gelegd op de publiekswerking van het museum. Dat resulteerde niet alleen in spraakmakende tentoonstellingen, maar ook in innovatieve educatieve programma’s.
Terug naar boven