SM's: Yv˛nne Joris legt functie neer

Printerversie
Gepubliceerd op: 15-04-2009 | Gewijzigd op: 01-10-2013
Ivònne Joris [*1950] stopt per 1 januari 2010 als directeur van het SM's.
foto's
© gerard monté, 3 april 2003 [l] en
© marc venrooij 30 juni 2005 [r].

De directeur van het Stedelijk Museum SM’s legt per 1 januari 2010 haar functie neer. Joris maakte reputatie met een eigen sieraden-en keramiekcollectie, die niet alleen uit serviezen bestaat, maar ook kostbare kunstobjecten bevat van o. a. Koons, Picasso en Chagall. Deze collectie maakte de laatste twee jaar een wereldreis wat tot veel kritiek leidde, alsof het museum geen eigen collectie bezat of veel in depot hield. Momenteel wordt die collectie als een soort afsluiting van de locatie ‘Parallelweg‘ geëxposeerd.
In 1972 begon Joris als 22-jarige bij de toenmalige Dienst Beeldende Kunst, waaruit het Museum het Kruithuis is voortgekomen, een tussenstation naar het huidge SM's. In 1991 is zij tot directeur van Museum Het Kruithuis benoemd.

Joris, die ook de woelige jaren 80 heeft meegemaakt met de afwijzing van het bouwplan van het Kruithuis [Citadellaan] tot nieuw museumkwartier door Boris Sipèk, geeft als reden van het stoppen van haar functie, op dat zij een nieuwe directeur die de nieuwbouw in de binnenstad gaat begeleiden, niet in de weg wil zitten. Sterker: een dergelijk proces wil zij juist aan een nieuwe directeur overlaten.
Ivònne Joris een dame
Door haar karakteristiek, hautain en vaak eigenzinnig optreden wist zij als directeur en collectioneur een plaats te veroveren in de  de museumwereld. Maar in september 2002 werd, na veel gebakkelei, tal van bezwaarprocedures en stijgende kosten door de Gemeenteraad het nieuwbouwplan voor Museum het Kruithuis van tafel geveegd.

'De nieuwe directeur dient het SM’s te profileren in het toekomstige Museumkwartier en artistieke ambities weten te combineren met een zakelijke inslag,' aldus de gemeente in een persbericht.
Verdiensten
-De Vereniging Sociëteit Casino maakte op 21 mei 1996 bekend, dat de musuemdirecteur de Albert Swaneprijs zou worden toegekend voor haar persoonlijke begeestering en inspiratie rond de ontwikkeling en positionering van Museum Het Kruithuis.
-Op 21 november 1996 ontving zij voor haar verdiensten voor het museumwezen in Brabant de provinciale museumpenning. 
-Joris kreeg in 2001 vanuit Amerika [New York] voor haar verdiensten aangaande het collectioneren en het behoud van keramiek van de Ceramic Arts Foundation de International Award 2001 toegekend. 


Terug naar boven