Design Museum Den Bosch opent ‘California Designing Freedom’

Printerversie
Gepubliceerd op: 17-03-2018 | Gewijzigd op: 18-03-2018

In het Design Museum Den Bosch, voorheen SM-s,  is zaterdagmiddag 17 maart 2018 door de consul-generaal van de VS David McCawley de expositie met  producten uit de hightech-cultuur in Silicon Valley  geopend. Het is een collectie eigendom van Apple en Google.

Hightech, dat zijn nu voor ons vertrouwde dingen, zoals computers, mobieltjes  en iPhones, maar ze komen wel voort uit de hippie tegencultuur van de jaren 60, de zgn. 'counterculture'.En freedom in de titel slaat op wat toenmalige ontwerpers na streefden: het maken van gereedschappen die moesten leiden tot individuele vrijheid. Met gereedschappen spreken we wel over de tijd van halverwege de negentiende eeuw dus van het Wilde Westen. Dat vrijheidsdenken is een eeuw later ook weer manifest. Dat waren de jaren zestig, ofwel  de hippietijd en de riders op de Captain  Americain motor uit de filmEasy Rider. 

De Captain America motor
uit de jaren 60, onder meer
bekend door de film Easy Rider. Het symbool van vrijheid


foto © paul kriele17 maart 2018.
........................................................Het gaat niet alleen om communicatie-apparatuur, maar ook om kleding [bijv. fleecejacks, skateboards, zakrekemachientje als voorloper van de iPhone, motoren en zelf rijdende auto’s en vele andere zaken]. Kortom de expo omvat een historisch tijdperk dat de meesten van ons hebben meegemaakt.


Omdat  de expositie feitelijk niet als reizend  bedoeld was en alleen in Londen en Helsinki was te zien, belde museumdirecteur Timo de Rijk naar Californië met de idee de expo ook naar Den Bosch te halen. Daar bleek men meteen enthousiast  en zo geschiedde. Conservator Frederik Baas heeft de expo ingericht.


Het openingsmoment in het auditorium van het
Design Museum Den Bosch, met toespraken
door de consul generaal van de VS in Amsterdam,
David McCawley en museumdirecteur Timo de Rijk.

-Boven: vlnr De consul generaal David McCawley en diens echtgenote Alexandra, Timo de Rijk en wethouder Huib van Olden.


foto's © paul kriele, 17 maart 2018.
.......................................................................................................

 Directeur Timo de Rijk toonde zich in zijn welkomstwoord wat ambivalent. Enerzijds was hij trots om deze uniek collectie in huis te hebben, maar als excuus zei hij de expo niet zelf gemaakt te hebben. Het is een beetje een typische setting, aldus De Rijk. ‘We hebben hem overgenomen van  het Design Museum in Londen. Is het dan niet mooi dat wij passen in het rijtje London - Helsinki -Den Bosch..!'

'Waarom laten wij deze collectie zien ? Als je Californië zegt dan denk je meteen aan een soort life style: mooie typische Amerikaanse producten. Style staat ook voor dingen maken en dingen gebruiken. Bij de opbouw vroegen wij en onze conservator Baas zich ook af wat zijn wij,  Nederland ten opzichte van Amerika?
In Californië komt alles tezamen wat ons betovert vanuit Amerika . Een beleving van het leven dat in hoge mate in Californië is bedacht en aan ons wordt verkocht. Daar worden we sterk door beïnvloed.'


Links conservator Frederik Baas, die de 
expo inrichtte en rechts museumdirecteur Timo de Rijk.


foto © paul kriele 17 maart 2018.
,.......................................................................................................
.David Mc Cawley, die als consul generaal  al een loopbaan van 20 jaar als consul all over tyhe World achter de rug heeft en nu in Amsterdam is gestationneerd sprak ondermeer  over de Nederlandse betrekkingen met Amerika die al vanouds bestaan. Amerika hielp in de jaren 1947-1952 mede Nederland na de oorlog met het Marshallplan voor biljoenen dollars.

Nederland  heeft als een van de eersten die onafhankelijkheid van de VS erkend. Er bestaan intensieve handelsbetrekkingen. De VS is de ‘largest  investigator in the Netherlands’. En Eindhoven is, als silicon valley, zich ook vergelijkbaar met Californië aan het ontwikkelen. Door die elementen voelen de Californiërs  zich thuis in Holland  en bezoeken veel Amerikaanse studenten [sciense en design] Nederlandse universiteiten,' aldus McCawley.‘Daarom voelt deze plaats als ‘at home’.'


-Boven: De eerste werkelijk draagbare computer 

-Rechts boven: De startersset  Rasberry. 

-Rechts de iPod van designteam van Apple
computer 2001. De iPod was niet de eerste
MP3 muziekspeler, maar wel met een hardisk en quickwheel, waarmee je de muziek snel kon opzoeken. Bekend zijn de typos: Mini  Nano en de Shuffle. 

-Hieronder: Uit 1969 de beroemde Captain America uit de road movie Easy Rider. De motor is van Clifford Vaughs en Ben Hardy uit Los Angeles. In de jaren zestig was vrijheid:  twee wielen en een lange snelweg. Deze aangepaste Harley Davidson Panhead was de meest toonaangevend motorfiets laller tijden.
 
-Rechtsonder: Gay poster van het  Gay Liberation Front uit 1970 bij de demonstratie in Los Angeles [Griffith Park].

-Onder aan links: Nieuwsbrief van Black Panther 1970  en rehcts eerste fleece jack  van 1983  en daarnaast een streetview van 2013. 


foto's © paul kriele, 17 maart 2018. 
.......................
 -Boven: De eerste skateboards waren
van hout met rolschaatswieltjes jaren 1951-1967.
Onder meer de Mahaka skateboard uit ongeveer 1967.

-Rechtsboven: Drukwerkadvertenties
die naar de Amerikaanse geschiedenis 
van racisme verwijzen [1966
]. 

-Rechts de zelfsturende Firefly van Waymo.
Auto zonder chauffeur [2014]. Project van Google.

foto's © paul kriele,  17 maart 2018.
 

Emoji voor Apples iPone van designteam
van Apple. Een uitvinding van Shigetaka Kurita
bedoeld om op mobieltjes te plakken.
Maar Apple maakte ze tot wereldtaal. Via deze ideogrammen worden nu nog steeds emoties overgebracht.


.......................................................................................... Terug naar boven