Afscheid directeur SM's Yv˛nne Joris

Printerversie
Gepubliceerd op: 05-11-2009 | Gewijzigd op: 22-10-2010
Voor de vertrekkend museumdirecteur van het SM's -Yvònne Joris- verliep de afscheidsreceptie vanmiddag- 5 november 2009 in het SM's erg emotioneel.
Niet alleen door de koninklijke onderscheiding [Ridder in de Orde van Oranje Nassau], die haar te beurt viel, maar door de lovende woorden van burgemeester Rombouts, die er overigens geen doekjes om wond en door de grote belangstelling van velen uit de kunst- en bestuurswereld. 

   
Hierboven: Burgemeester Rombouts met cadeaus, bloemen en een lintje [Ridder in de Orde van Oranje Nassau] voor de vertrekkend museumdirecteur die [onder een luid applaus] moeite had haar emoties te onderdrukken. Naast haar Peter Joris.

foto's © paul kriele, 5 november 2009.


-Links boven: de nieuwe voorzitter van 'de Vrienden' Frank Dillen.
-Boven: De nieuwe en oude vrienden van het Stedelijk Museum met o.a. rechts Ko Huijbregts en Paul van der Eerden.
Ver vlnr. de oud-voorzitter Jan van Velthoven en voor hem in de flank Herman Lerou. Op de rug gezien Willem Vulto en rechts in de hoek de echtgenote van Herman Lerou.
-Links: Mechtild Stultiens na haar toespraak en de aanbieding van een horloge met Bosch kwartiertje. Stultiens had haar toespraak opgebouwd rond kwartier.


foto's © paul kriele, 5 november 2009.

-Links boven: Keramiekkenner en Amerikaans vriendin, die speciaal voor deze gelegeheid was overgekomen, Helen Drutt uit Philadelphia met wie het echtpaar Joris een speciale vriendschapsband onderhoudt. 
-Boven: een indruk van de belangstelling voor de afscheidsreceptie van Joris.
-Links: Peter en Yvònne Joris, de moeder van Yvònne, miss Helen Drutt en Marijke Rombouts.


 foto's © paul kriele, 5 november 2009. 

zie ook artikel afscheid Joris

-Toespraak burgemeester Rombouts
In zijn woorden tot Joris noemde Rombouts de twee speciale exposities waarmee Joris ons '.. rond haar afscheid trakteert'. .
 Rombouts; 'Een afscheid maakt melancholisch. Afscheid nemen van jouw kind moet pijn doen.
Weet dat er collega's staan die dat ook zo voelen. Er is een enkeling die er andere gevoelens bij heeft.
zei Rombouts treffend.
Het zou niet goed zijn als je alleen vrienden had gemaak. Je hebt een kunstbeleid gevoerd dat er mag zijn. Kunst mag uitdagen, verbazen soms zelfs shockeren. Iemand vertelde me eens: Kunst levert uiteindelijk niets op. Het moet iets van je afpakken, zoals vooroordelen, ingeborgen angsten, een verstarde blik op de wereld.
Je hebt een topcollectie gemaakt. Samen hebben we genoten tot en met het moment dat we prinses Máxima die mooie armband mochten geven.
De exposities die nu lopen daarin zit je tweede passie. Je hebt ons dat cadeautje aan de stad gegeven.
Die expo de Weat Coast Ceramics daarvan zei je: Het zegt ook iets van je mezelf.  
Het is ook 'Jouw way of life'.
Beste Ivonne Je hebt je niet laten hinderen door traditie, noch door degenen die het niet snapten, noch door de politici die het huisvestingscomité [van Kruithuis naar nieuwbouw] hinderden. Het is jou in de voorbij jarren niet altijd gemakkelijk gemaakt. Eerlijk gezegd, Je hebt het jezelf ook niet gemakkelijk gemaakt.
In jouwwoordenboekje staat samenwerking niet met kapitalen geschreven.

Hartstikke bedankt voor alles, voor je oog voor kwaliteit, voor  je oog voor schoonheid. Dank dat je deze fabriek hebt omgetoverd tot dit prachtige huis, dat 30.000 bezoekers per jaar trekt. 

Je hebt mij ook geholpen bij het kunnen appreciëren van kunst. Je hebt me een absolute duw gegeven in de goeie richting.'

Vervolgens verwees Rombouts naar de expositie van broches en betrok daar het gebaar bij dat de voormalige Amerikaanse minister van BZ Madeleine Albright plachtte te doen als zij belangrijke gesprekken ging voeren. Dan zocht zij daar een passenende brochebij die aansloot bij de stemming/aard die zijn bij dat gesprek verwachtte. Dat was een vorm van diplomatie die haar behulpzaam was bij haar werk. '

Rombouts stapte over naar zijn rol die hij bij dit afscheid vervulde, ook een diplomatieke rol. Want koningin Beatrix heeft gisteren nog bij haar bezoek aan Mexico haar handtekening geplaatst onder de toekenning van het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau die ik je nu ga opspelden.'

Voor exposities zie onder aan de pagina.

Miss Helen Drutt
De uit Philadephia afkomstige keramiek- en kunstkenner, had acht hand geschreven blaadjes nodig om haar Nederlandse vriendin in het zonnetje te zetten.
Miss Drutt is directeur van de Raad van professionele kunstenaars in Philadelphia en een gewaardeerd auteur inzake de historie van moderne kunst en stichtster van de [eerste in 1973] galerie van moderne en eigentijdse kunst in Philadelphia.
Daarnaast bezit miss Drutt een belangrijke juwelencollectie  die al in diverse musea in de wereld werd geëxposeerd.

Maar naar gelang de toespraak van miss Drutt verliep werd het rumoer in de museumzaal groter, wat ook bij het echtpaar Rombouts tot ergernis leidde. De gasten moesten tot stilte gemaand worden.

-Voorzitter Vrienden van het SM's Frank Dillen
'Veel is er over je verteld:dat  krachtig bent, creatief en vooruitstrevend. Ik neem het aspect kracht,' aldus Dillen.
Áltijd leg je de lat hoog, je roeit tegen de stoom in. Je had steeds één doel: resultaat bereiken bij jouw ambities.
Je kreeg grote internationale erkenning op Bosch grondgebied.
In de toekomst nemen we je lessen van daadkracht over.
Aangezien je reislustig bent wil ik je een wereldatlas cadeau geven, als symbool van de verbinding tussen jou en de internationale samenleving.'

-Mechtild Stultiens, lid van de Vrienden van het SM's Stultiens had een op de persoon gerichte toespraak die draaide rond het begrip 'kwartier'  en eindigde met de aanbieding van een horloge met een Bosch' kwartierke.
Met variaties als: er is geen reis terug een verloren tijd, in een kwartier leer je haar kennen, je hebt al met een kwartier genoeg, behalve jezelf herken je je niet altijd in een kwartier. Maar nu ga je kwartier maken. Dat is het statiion waar we nu allen samen voor je staan.
Ik ga je als Vriend van het museum ook decoreren, versieren.. met een horloge..'
-----------------------
Twee exposities rond vertrekkend museumdirecteur
Onder de titel 'California Dreamin ', is een lichtvoetig en speelse keramiek uit de USA tentoongesteld, die de hoogtepunten vormen uit Joris 'eerste aankopen. en een collectie  'West Coast Ceramics' ,  hedendaagse keramiek uit de VS die bedoeld was een impuls te geven aan de Europese keramiek.

Daarnaast  zijn er sieraden geeposeerd die het museum de laatste 20 jaar heef bijeen gebracht. De 140 door kunstenaars  [o.a. schilders en beeldhouwers] gemaakte sieraden werden nog nimmer als museale collectie bijeegebracht en getoond. Joris heeft zelf deze expositie samengesteld onder de veelzeggende naam 'Private Passion'.
Terug naar boven