Serviezen in kleuren en maten in SM's

Printerversie
Gepubliceerd op: 03-08-2010 | Gewijzigd op: 04-08-2010
Het Stedelijk Museum brengt onder de titel 'Aan Tafel'van 7 augustus t/m 31 oktober 2010een serie serviezen [uit eigen collectie] van min of meer bekende kunstenaars**, onder wie Borek Sípek, Keith Haring, de Vlaminck en Studio Job.

In de loop der jaren heeft het museum hiervan mooie voorbeelden verzameld, van beschilderde serviezen van Maurice de Vlaminck (uit 1907) en Pablo Picasso tot serviesgoed van hedendaagse vormgevers waarin de functie en vorm speels worden benaderd (Borek Sipek, Hella Jongerius, Scholten & Baijings).

Naast een ruime keuze uit eetserviezen en koffie- en theeserviezen zal er ook aandacht zijn voor andere accessoires die op tafel kunnen worden gezet. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de decoratieve centrepieces die in 2008 door diverse Nederlandse ontwerpers voor het museum werden gemaakt. Zij zullen voor het eerst gezamenlijk in een speciale 'table setting' worden getoond.

Er zijn serviezen met een boodschap: zo verwijst Marlene Dumas in de ontbijtset die zij decoreerde naar het feit dat men op veel plaatsen in de wereld nog honger lijdt. De kunstenaar Cindy Sherman toont zichzelf als Madame De Pompadour; een verwijzing naar de rol van de vrouw in het maatschappelijke leven én bij de bereiding van de maaltijd.

Nederige voorwerpen als borden, kopjes en theepotten blijken zich dus te lenen voor vele verschillende interpretaties. De tentoonstelling Aan tafel laat het volledige scala zien; van bizarre kleurrijke creaties tot verrassende nieuwe vormen van gebruik.

**‘Aan tafel’ toont serviezen van 43 kunstenaars: 23 Nederlanders, 10 Amerikanen, 2 Duitsers, 2 Zuid-Afrikanen, 2 Fransen, 1 Pool, 1 Tsjecho-Slowaak, 1 Rus en 1 Spanjaard.
De meeste serviesonderdelen in ‘Aan tafel’ zijn gemaakt van porselein (70%). Daarnaast komen aardewerk (26,7%) en steengoed (3,3%) voor.

Dan Flavin
serviesset For Andre Raynaud, 1990
porselein
Borek Sípek
servies Albertine, ca. 1989
porselein
Keith Haring
koffiepot No 1 Spirit of Art, 1991
porselein
Studio Job
taartschaal Cake of Peace, 2006
porselein

Michael Duvall
serviesset, ca. 1985
aardewerk

Cindy Sherman
terrine Madame de Pompadour, 1988/1991
porselein

 
   
Maurice de Vlaminck
koffieservies, ca. 1907
aardewerk
 Stanley Mace Andersen
koffieservies Flowers, ca. 1985
aardewerk

Georg Herold (decoratie mokkapot), Günther Förg (decoratie suikerpot),
Auke de Vries (decoratie melkkannetje), Donald Judd (decoratie kop-en-schotels)
koffieservies, 1992
porselein
Demakersvan
tafelstuk Lucky Charm, 2007
aardewerkGeorg Herold (decoratie mokkapot), Günther Förg (decoratie suikerpot),
Auke de Vries (decoratie melkkannetje), Donald Judd (decoratie kop-en-schotels)
koffieservies, 1992
porselein


Terug naar boven