Scheve kraan: 2e ongeval nieuwbouw Stedelijk Museum

Printerversie
Gepubliceerd op: 16-11-2010 | Gewijzigd op: 04-08-2015
bericht van 19.30-19.50  uur
Momenteel 19.00 uur zijn de bouwkundigen de zaak nog aan het bestuderen. Door het drasserige terrein kan er niet zomaar een tweede kraan te hulp schieten.
Intussen is er al een brandweerploeg kazernewaarts gekeerd.
Het werk ligt nu bij de bouwkundigen, grondwerkers en ander technici van de aannemer.
Buurtbewoners -Marian van Wielink en Dini van Hooren, van de flat Gran Vue aan de Zuidwal hebben voor de manschappen een koffiekamer in de garage ingericht. 
De optie om hydraulisch de bouwkraan op te vijzelen blijft nog in studie.
De politie heeft de bewoners van de Mortelkazerne verboden hun flat te betreden.

Foto's hierboven van rond19.30 uur
In de garage van de flat Gran Vue aan de Zuidwal is door bewoonsters Van Wielink en Van Hooren een koffiekamer ingericht.
Op de foto onder links is met een lichte streep de giek en de kraanmast van de scheefhangende bouwkraan nauwelijks te zien
.foto's © paul kriele, 16 november 2010 19.45 uur

Relaas Pieter en Kees als kraanbouwers van Lammers
Twee kraanbouwers van Lammers Pieter en Kees waren nog na vijven bezig met het opzetten van de vaste bouwkraan  die vanmorgen 16 november 2010 was aangevoerd. [zie link naar bericht hieronder]. Daarbij werden zij ondersteund door de gele mobiele kraan van Van Riel.
Beiden zaten in de giek, toen ze enige helling ontwaarden, maar er nog geen erg in hadden dat er iets mis was. Toen ze via de intercom kontakt legden met de machinist, vroegen ze hem hoe het gewicht lag en of de grote mast de torsie nog kon dragen. 
Bij hun intercomkontakt met de machinist bleek vanaf de grond dat de helling niet in de giek zat, maar in de kruisfundering op de begane grond, die intussen 30 cm [en niet 1 meter] scheef hing.

Volgens beide kraanbouwers van Lammers hadden zij iets dergelijks, en ze hadden ze toch al veel kranen opgezet, nog niet meegemaakt. Bovendien was het bouwproces kort nog geïnspecteerd en goedgekeurd.
Momenteel 19.45  uur, zo meldt een bewoonster wordt vanaf de bouwkuil van het Noordbrabants Museum aan de Beurdsestraat  door Heezen en managers van aannemer Lammers en Cranedo International bekeken welke aanpak geschikt is. Het zijn allen onderaannemers die vallen onder de hoofdopdrachtgever Volker/Wessels Groep.
Er zijn bulldozers aangerukt en bouwvakkers staan standby.

bericht van 18.50 uur
Vanavond dinsdag 16 november 2010 om 18.15 uur is een kraan deels weggezakt in de bouwgrond van het toekomstig SM's aan de Mortel /tuin Noordbrabants Museum. De brandweer liet de buurt langs zij de Weversplaats en Mortel ontruimen. De kraan van Van Riel die iov Bouwbedrijf Lammers vandaag werd aangevoerd en geplaatst zakte weg in de modder van het bouwterrein. De brandweer en Lammer bouwnmatyerieel gaan met behulp van stempels en mbv  hydrauliek de kraan, die een meter scheef boven maaiveld hangt, opvijzelen. De schreefgezakte kraan hangt overigens boven de telefooncentrale van de KPN aan de Prins Bernhardstraat.
Links: De brandweer rukte met drie wagens waaronder een ladderwagen uit, maar moet wachten op manschappen om de weggezakte kraan voorzichtig hydraulisch op te vijzelen.

 Boven door de mist is de scheefgezakte kraan die boven de KPN hangt nauwelijks zichtbaar
.

foto's © paul kriele, 16 november 2010 ./18.25 uur.

zie ook artikel van vanmorgen over aanvoer bouwkraan dd. 16 november 2010.
en Meetwagen weggezakt in de modder bouwkuil Noordbrabants Museum dd. 10 november 2010

Terug naar boven